Slovensko nedodržiava dopravné smernice, upozorňuje Brusel

TA3 TASR
25.1.2018 14:01

Európska komisia vo štvrtok upozornila, že Slovensko nedodržiava tri smernice EÚ z oblasti dopravy. Uvádza sa to v pravidelnom mesačnom súbore rozhodnutí týkajúcich sa prípadov porušenia povinnosti vyplývajúcich z legislatívy EÚ.

Slovensko nedodržiava dopravné smernice, upozorňuje Brusel
TASR/Michal Svítok

Zlepšenie testovania vozidiel

Slovensko je v tomto balíku zmienené iba raz, a to v oblasti "Mobilita a doprava". Komisia každý mesiac podniká právne kroky proti členským štátom, ktoré si nesplnili svoje povinnosti na základe práva EÚ. Európska komisia teraz vydala odôvodnené stanovisko voči šiestim členským štátom, vrátane Slovenska, aby v plnom rozsahu transponovali balík opatrení o technickom stave vozidiel prijatý v roku 2014. Jeho cieľom je zlepšenie testovania vozidiel v EÚ, a teda aj bezpečnosti cestnej premávky.

Tento balík pozostáva z troch smerníc EÚ, ktoré členské štáty mali transponovať do 20. mája 2017. Cyprus, Česko, Írsko, Nemecko, Rumunsko a Slovensko tak však dodnes neurobili alebo tak urobili len čiastočne. Všetky dotknuté členské štáty majú na odpoveď dva mesiace. V opačnom prípade môže Komisia rozhodnúť o podaní návrhu na Súdny dvor EÚ. Česko, Rumunsko a Slovensko neprijali, neuverejnili a neoznámili Európskej komisii vnútroštátne opatrenia na transpozíciu aktualizovaných pravidiel upravujúcich pravidelné technické kontroly motorových vozidiel a ich prípojných vozidiel.

Neoznámili vnútroštátne opatrenia

Smernica sa týka osobných automobilov, nákladných vozidiel, autobusov, prípojných vozidiel s vysokou nosnosťou, motocyklov a vysokorýchlostných traktorov a vymedzuje prvky, ktoré majú byť odskúšané počas kontroly technického stavu, metódy testovania, ich nedostatky a hodnotenie.

Cyprus, Írsko a Slovensko ďalej neprijali, neuverejnili a neoznámili Európskej komisii vnútroštátne opatrenia na transpozíciu aktualizovaných pravidiel upravujúcich registračné dokumenty pre vozidlá. Táto smernica členským štátom ukladá povinnosť zriadiť elektronické registre vozidiel s harmonizovaným obsahom a vymedzuje postup, ktorý treba dodržať v prípade neúspešného pokusu o pravidelnú kontrolu technického stavu vozidla.

Do tretice Česko, Írsko, Nemecko a Slovensko neprijali, neuverejnili a neoznámili eurokomisii vnútroštátne opatrenia na transpozíciu aktualizovaných pravidiel upravujúcich nový režim cestných technických kontrol úžitkových vozidiel. Táto smernica stanovuje spoločné pravidlá cestnej technickej kontroly nákladných vozidiel, autobusov, prípojných vozidiel s vysokou nosnosťou a vysokorýchlostných traktorov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok