Gajdoš privítal maďarského ministra obrany, diskutovali o bilaterálnej spolupráci

TA3 SITA
25.1.2018 12:52

Minister obrany Peter Gajdoš (SNS) privítal v Bratislave maďarského partnera Istvána Simicskóa. Ministri diskutovali o ďalšej bilaterálnej spolupráci oboch krajín v rámci Európskej únie a zoskupenia V4.

Starostlivosť a spolupatričnosť

Gajdoš na úvod dnešnej tlačovej konferencie poďakoval maďarskej strane za starostlivosť a spolupatričnosť v súvislosti s tragickou haváriou lietadla AN-24 so slovenskými vojakmi pri maďarskej obci Hejce v roku 2006. "Ďakujem Maďarsku, že sa svedomito stará o pamätníky, ktoré pripomínajú najväčšiu tragédiu v histórii samostatnej Slovenskej republiky," poďakoval Gajdoš.

Simicskó vyzdvihol spoluprácu najmä v rámci Visegrádskej štvorky (V4), kde podľa jeho slov krajiny ukážkovo spolupracujú. "Aj západná Európa si môže brať príklad zo spolupráce v rámci V4. Som rád, že táto značka má v únii dobré meno," uviedol Simicskó na tlačovej konferencii.

 

Prieniky spolupráce

Podľa slov ministra Gajdoša diskutovali aj na tému modernizácie, kde našli isté prieniky možnej spolupráce. "Prebrali sme aj možnosti spolupráce v rámci vývoja a výskumu moderných technológii, či už pri obrnených transportéroch, alebo inej vojenskej techniky," priblížil možné oblasti kooperácie Gajdoš. Spomenul tiež, že Slovensko má čo ponúknuť svojim spojencom, napríklad delostrelecké systémy či svetoznámy odmíňovací stroj Božena.

Maďarský minister na otázku o spoločných nákupoch vojenského vybavenia reagoval pozitívne, podľa jeho slov majú obe ministerstvá zriadené odbory, ktoré dôkladne posudzujú všetky možnosti prípadnej spolupráce. "Chceme spolupracovať aj v tejto oblasti, teda pri vývoji a nákupe vojenskej techniky. Ciele slovenského ministerstva výrazne pripomínajú naše vlastné ciele, a teda aj otázky spoločných nákupoch sú namieste," reagoval Simicskó. Gajdoš na záver uviedol, že rokovania o dvojstrannej spolupráci budú pokračovať a verí, že budú úspešné. Krajiny budú ďalej spolupracovať aj pri zahraničných misiách v rámci Severoatlantickej aliancie (NATO) či spoločných úlohách skupiny V4.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok