Počet nakazených prudko rastie, prichádzajú prísne opatrenia

TA3 TASR SITA
11.9.2020 15:44

Počty infikovaných nám prudko rastú, priznal minister zdravotníctva Marek Krajčí, ktorý sa spolu s profesorom Pavlom Jarčuškom postavil pred novinárov po zasadnutí Pandemickej komisie vlády SR. Informovali, že počet červených zón sa rozrastá a že zlá je aj situácia v ČR a v Maďarsku. Prichádzajú prísne obmedzenia.

Zákaz podujatí v reštauráciách

Od stredy 16. septembra bude zakázané organizovať hromadné podujatia v reštauráciách a v ubytovacích zariadeniach, výnimkou sú svadby a posedenia po pohreboch. Má to "vyradiť" akcie, kde sa pije alkohol. Zasiahnuť by to malo napríklad diskotéky či konferencie.

Sprísnia sa aj podmienky pre športové kempy.
"Jeho účastníci budú musieť disponovať negatívnym testom nie starším ako 96 hodín, nesmú prejavovať príznaky respiračného ochorenia. Osoby v športovom kempe takisto budú musieť dodržiavať počas konania spoločnú izoláciu," oznámil Krajčí.

Ďalšie sprísnenia od októbra

Podmienky pre organizovanie hromadných podujatí sa majú na Slovensku od októbra opäť sprísniť. V exteriéri sa ich v zelených okresoch bude môcť zúčastniť najviac 200 ľudí, v interiéri 100. V oranžových a červených okresoch budú môcť mať exteriérové podujatia 100 a interiérové 50 účastníkov. Takáto situácia má byť aj v hlavnom meste Bratislava. Účasť na svadbách sa má obmedziť na 30 ľudí.

Návrh opatrení:

Od 16. septembra bude zakázané organizovať hromadné podujatia v reštauráciách a v ubytovacích zariadeniach, výnimkou sú svadby a posedenia po pohreboch.

Ďalšie obmedzenie hromadných podujatí plánujú od 1.10. 

Komisia navrhne, aby boli ochrany tváre na školách povinné dlhšie, do konca septembra. 

V červených a oranžových oblastiach odporúčajú zákaz návštev v zariadeniach pre seniorov.

V červených a oranžových oblastiach odporúčajú zákaz návštev v zariadeniach pre seniorov. Krajčí zdôraznil, že okrem klubov a diskoték sú veľmi rizikovými miestami, kde sa šíri vírus, aj rodinné oslavy. Navyše, býva na nich niekoľko generácií vrátane seniorov.

Najrizikovejším zostalo okolie Bratislavy

Najrizikovejším zostalo okolie Bratislavy. Na zoznam červených zón budú patriť celý okres hlavného mesta a okresy Nitra, Michalovce, Tvrdošín a Stará Ľubovňa. Na zoznam oranžových okresov patria Malacky, Pezinok, Senec, Nové Zámky, Šaľa, Trenčín, Púchov, Považská Bystrica, Liptovský Mikuláš, Sabinov, Prešov a Vranov nad Topľou. 

Čo sa týka nosenia rúšok v školách, minister si ich nosenie pochvaľoval ako efektívne. Komisia navrhne, aby boli ochrany tváre na školách povinné dlhšie, do konca septembra.

Kritická situácia v Prahe

Krajčí hovoril aj o tom, ako sa mení mapa rizikových regiónov. Situácia je podľa neho kritická najmä v Prahe a situácia sa prudko zhoršuje v Maďarsku. Poľsko je na tom naopak relatívne dobre. Slováci by podľa Krajčího nemali cestovať. Prečo sa v Česku natoľko zhoršila situácia? Podľa Krajčího je to najmä oveľa voľnejšou politikou nosenia rúšok, ktorú teraz sprísňujú.

Česko pribudne na zoznam tzv. červených krajín. Medzi krajiny s nepriaznivou prognózou sa zaradia Rakúsko a Maďarsko. Novými menej rizikovými krajinami budú Švédsko, Bulharsko a Kanada. Pandemická komisia vlády navrhne v pondelok Ústrednému krízovému štábu uzatvorenie hraníc s Ukrajinou.

Čo sa týka Rakúska, medzi rizikovými regiónmi sú aktuálne Viedeň, Tirolsko a Vorarlberg. V Česku je to Praha, Stredočeský kraj, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Kraj Vysočina, Kralovehradecký kraj, Liberecký kraj, Pardubický kraj, Plzenský kraj. V Maďarsku sú rizikové regióny Budapešť, Fejér, HajdúBihar, Pest a v Poľsku Malopoľské vojvodstvo. Minister Krajčí upozornil, že rovnako rizikový je na Slovensku Bratislavský kraj. Ako dodal, spomedzi našich susedov je klesajúci trend nákazy len v Poľsku.

Profesor Jarčuška uviedol, že na remdesivire, teda lieku, ktorý ako jeden z mála zaručene pomáha pri ťažších prípadoch, je v súčasnosti 18 pacientov. Infektológ tvrdí, že na Slovensku stále nie je komunitné šírenie, ale nemali by sme to brať ako "mantru".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok