Mesto pod Zoborom ide do červenej zóny. Pribudlo 186 nakazených

TA3 SITA TASR ČTK
11.9.2020 15:08

Na Slovensku pribudlo 186 nových prípadov nákazy, čo je zatiaľ druhý najvyšší denný prírastok. Mesto Nitra sa spolu s celým okresom pre vysoký počet infikovaných posúva do červenej zóny. Minister Krajčí priznal, že počty nakazených na Slovensku prudko rastú, Pandemická komisia v reakcii navrhuje viaceré opatrenia. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Mesto pod Zoborom ide do červenej zóny. Pribudlo 186 nakazených
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:39 Hranice majú ostať otvorené a prijaté protipandemické opatrenia nesmú ohroziť chod ekonomiky. Aj takéto slová zazneli na rokovaní predstaviteľov krajín Vyšehradskej štvorky. Premiéri sa zhodli aj na tom, že potrebujeme poskytnúť ekonomickú pomoc Bielorusku. Takýto postoj chcú prezentovať na nadchádzajúcom summite 27.

23:32 Pandémia nového koronavírusu vyhnala rozpočtový deficit Spojených štátov za 11 mesiacov súčasného fiškálneho roka na rekordnú hodnotu viac než 3 bilióny USD. Uviedlo to v piatok americké ministerstvo financií.

Celkový rozpočtový schodok za 11 mesiacov fiškálneho roka 2019/2020, ktorý sa skončí 30. septembra, dosiahol 3,007 bilióna USD (2,54 bilióna eur). To je takmer trojnásobok schodku v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho fiškálneho roka, za ktoré deficit dosiahol 1,067 bilióna USD. Pod prudký rast deficitu sa podpísala pandémia nového koronavírusu a s ňou spojené výdavky vlády s cieľom pomôcť firmám a obyvateľom poškodeným karanténnymi opatreniami.

22:47 V Španielsku pribudlo za posledných 24 hodín 4708 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Celková piatková bilancia je však 12 183 infikovaných, pretože z viacerých regiónov prišli až teraz údaje z predchádzajúcich dní.

21:26 Vo Francúzsku pribudlo 9406 nových prípadov nákazy a zomrelo ďalších 80 nakazených. Rastú i počty hospitalizovaných. Iba za posledných sedem dní francúzske nemocnice prijali 2357 nových pacientov s ochorením Covid- 19.

20:55 Podľa aktuálnych opatrení platí, že na športových podujatiach v exteriéri môže byť maximálne tisíc ľudí, v interiéri päťsto. Športové zväzy a kluby s nimi nesúhlasia, lebo im spôsobujú veľké ekonomické škody. Naposledy sa proti týmto opatreniam nahlas ozvali hokejisti.

Francúzske ministerstvo zdravotníctva referovalo, že vo štvrtok v krajine zaznamenali 9843 nových prípadov koronavírusu.

20:30 Francúzsky premiér Jean Castex v piatok uviedol, že "krajina galského kohúta" zaznamenáva zrýchlené šírenie koronavírusu. Podľa 55-ročného politika intenzita ochorenia COVID-19 neklesá. "Bude tu s nami ešte niekoľko mesiacov," poznamenal v televíznom vystúpení v Paríži. Castex neoznámil žiadne nové zásadné obmedzenia. Podotkol, že cieľom Francúzska je "vyhnúť sa totálnemu obmedzeniu pohybu" a uspieť v boji s vírusom prostredníctvom spoločenského dištancovania sa, nosenia rúšok a postupného testovania.

Francúzske ministerstvo zdravotníctva referovalo, že vo štvrtok v krajine zaznamenali 9843 nových prípadov koronavírusu, čo je najvyšší denný nárast od vypuknutia pandémie. Vo Francúzsku dosiaľ na nákazu COVID-19 zomrelo 30 813 ľudí.

20:22 Počet úmrtí na koronavírus na Slovensku vzrástol na 38 po tom, čo vo Fakultnej nemocnici v Nitre 5. septembra zomrel 65-ročný muž, ktorého pitva potvrdila úmrtie na pľúcnu formu ochorenia COVID-19. V piatok večer o tom informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

19:55 Arménska vláda v piatok zrušila stav núdze, ktorý zaviedla v polovici marca v rámci boja proti koronavírusu. Viaceré opatrenia — napríklad zákaz zhromaždení viac ako 60 ľudí či nosenie rúšok v interiéroch — však zostávajú v platnosti až do 11. januára budúceho roka. Zrušenie stavu núdze zdôvodnila vláda tým, že šírenie nákazy sa za posledné týždne spomalilo.

19:15 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najdpostatnejšie z dnešného dňa.

18:38 Prvá pandemická "cestovná bublina" v Európskej únii, ktorú pred štyrmi mesiacmi vytvorili pobaltské štáty, v piatok "praskla". Ako uviedla agentúra Reuters, jej platnosť ukončilo Lotyšsko, ktoré oznámilo, že každý, kto pricestuje do krajiny z Estónska, musí podstúpiť 14-dňovú karanténu.

18:34 Americká spoločnosť Kroger, najväčšia sieť supermarketov v USA, oznámila za 2. kvartál výrazný rast tržieb aj zisku. Prispel k tomu zvýšený dopyt zákazníkov po potravinách počas karantény zavedenej s cieľom obmedziť šírenie nového koronavírusu.

18:05 Prípadným zaradením Českej republiky medzi takzvané červené krajiny sa bude zaoberať pondelkový 14. 9. ústredný krízový štáb. Informoval o tom premiér Igor Matovič po piatkovom samite krajín V4 v poľskom Lubline. Priblížil, že bol v piatok ráno informovaný, že Pandemická komisia vlády SR navrhuje zaradiť Česko medzi rizikové krajiny a označiť ju na "semafore" červenou.

17:34 Pozrite si tlačovú besedu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího a prezidenta Slovenskej spoločnosti infektológov Pavla Jarčušku po rokovaní pandemickej komisie.

17:16 Takmer dve tretiny júlovej "Prvej pomoci" smerovali do priemyslu, obchodu a stavebníctva. V piatok o tom informovala hovorkyňa ministerstva práce Michaela Slivková Kirňaková.

Z aktualizovaného vydania priebežnej správy "Prvej pomoci", ktoré vypracoval Inštitút sociálnej politiky, vyplýva, že za júl využívali najintenzívnejšie tento nástroj mikro a veľké podniky, ktoré čerpali takmer tri štvrtiny celkových výdavkov. "Z hľadiska odvetví smerovala viac ako polovica výdavkov firmám v priemysle. Druhý najväčší podiel na sume pomoci má veľkoobchod a maloobchod (takmer 10 %) a stavebníctvo (7,7 %)," vyčíslil rezort.

16:48 V snahe pomôcť cestovnému ruchu Fínsko umožní turistom navštíviť túto krajinu na tri dni. Ako uviedla tamojšia vláda, v rámci nových opatrení nastane zmiernenie cestovných obmedzení. Do krajiny tak budú môcť prísť návštevníci z Nemecka, Švédska a ďalších krajín, kde počas ostatných 14 dní neprekročil počet prípadov koronavírusu hranicu 25 infikovaných na 100-tisíc obyvateľov.

16:36 Pandemická komisia vlády navrhne v pondelok Ústrednému krízovému štábu uzatvorenie hraníc s Ukrajinou. Českú republiku zároveň navrhne zaradiť medzi rizikové krajiny. Ako krajiny s nepriaznivou prognózou vníma komisia Rakúsko a Maďarsko. Medzi menej rizikové krajiny navrhuje zaradiť Švédsko, Bulharsko a Kanadu.

16:32 V domove dôchodcov na ulici Kamaraerdei út v Budapešti, kde potvrdili nákazu 25 klientom a štyrom zamestnancom, nariadili dezinfekciu. Nákazu pravdepodobne rozšíril fyzioterapeut, ktorý cvičil s 30 obyvateľmi sociálneho zariadenia. Jeden senior po prevoze do nemocnice zomrel. Väčšina infikovaných dôchodcov nemá žiadne príznaky.

16:27 Školáci na druhom stupni škôl budú musieť nosiť rúška až do konca septembra. Prísnejšie opatrenia budú platiť aj v prípade podmienok pre športové kempy. "Jeho účastníci budú musieť disponovať negatívnym testom nie starším ako 96 hodín, nesmú prejavovať príznaky respiračného ochorenia. Osoby v športovom kempe takisto budú musieť dodržiavať počas konania spoločnú izoláciu," oznámil Krajčí.

16:15 Podmienky pre organizovanie hromadných podujatí sa majú na Slovensku od októbra opäť sprísniť. V exteriéri sa ich v zelených okresoch bude môcť zúčastniť najviac 200 ľudí, v interiéri 100. V oranžových a červených okresoch budú môcť mať exteriérové podujatia 100 a interiérové 50 účastníkov. Takáto situácia má byť aj v hlavnom meste Bratislava. Účasť na svadbách sa má obmedziť na 30 ľudí.

16:08 Rúška znižujú riziko nákazy, zdôrazňuje ministerstvo zdravotníctva. Ilustruje to na skúsenosti v konzíliu odborníkov a epidemiológov. "Napriek tomu, že sme mali na konzíliu človeka infikovaného koronavírusom, nikto iný sa od neho nenakazil." Prečítajte si viac vo facebookovom príspevku ministerstva.

16:02 Od stredy 16. septembra bude zakázané organizovať hromadné podujatia v prevádzkach verejného stravovania a v ubytovacích zariadeniach, výnimkou sú svadby a posedenia po pohreboch. Sprísnia sa aj podmienky pre športové kempy.

15:55 Minister Krajčí apeluje na ľudí, aby sa vyhli rodinným oslavám a svadbám. Takéto podujatia sú mimoriadne rizikové z pohľadu šírenia nákazy. V prípade svadieb by ľudia podľa Krajčího mali pozývať len najbližšiu rodinu, s ktorou sú v kontakte aj bežne.

15:44 Krajčí poďakoval obyvateľom SR za to, ako dobre zvládli prvú vlnu pandémie. "Teraz sme však v inej situácii a máme jej plné zuby," pokračoval minister. Situácia je však podľa neho taká, že pokiaľ nebudeme mať k dispozícii vakcínu, vírus sa bude šíriť sociálnymi kontaktmi. Pri tejto príležitosti poukázal na to, že aj ľudia z Pandemickej komisie okrem neho a profesora Jarčušku sú v karanténe. Minister priznal, že počty infikovaných na Slovensku prudko rastú.

15:33 Minister zdravotníctva Marek Krajčí vystúpil na tlačovej besede po zasadnutí Pandemickej komisie vlády SR. Témou je aktuálna epidemiologická situácia a návrhy nových opatrení.

15:13 Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre už vydal opatrenia, ktoré musia dodržiavať právnické a fyzické osoby. Platiť budú od 12. do 30. septembra. Je medzi nimi zákaz usporadúvať hromadné športové, kultúrne, spoločenské či iné podujatia v exteriéroch v jednom okamihu v počte nad 500 osôb alebo v interiéroch v jednom okamihu v počte nad 250 osôb. „Výnimku budú mať hromadné podujatia, kde na začiatku budú všetci účastníci disponovať negatívnym testom na COVID-19 nie starším ako 12 hodín,“ informoval RÚVZ.

Zakázané je aj organizovanie hromadných podujatí od 23.00 do 6.00 h nasledujúceho dňa. Výnimku z tohto zákazu budú mať svadby a pohrebné obrady s celkovým počtom účastníkov do 150 ľudí. Zakázané budú aj návštevy na všetkých lôžkových oddeleniach v nemocniciach i v interiéroch zariadení sociálnych služieb.

15:10 „Takýto postup odporučil Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre. Jeho pracovníci vyhodnotili epidemiologickú situáciu a zaradili celý okres do červenej zóny,“ informoval hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek. Za štvrtok 10. septembra pribudlo v okrese Nitra deväť pozitívne testovaných na COVID-19. Podľa posledných údajov však celkový počet infikovaných dosiahol v Nitre číslo 203 a v celom okrese 434.

15:04 Mesto Nitra a celý okres sa na COVID semafore podľa informácií TA3 zafarbí načerveno. Rozhodol o tom krízový štáb na základe odporúčania hygienikov. Tí už pripravujú manuál, ako postupovať. Červený semafor bude v Nitre a okolí svietiť do konca septembra.

14:28 Európska komisia oznámila, že sumou štyri milióny eur podporí nový výskumný projekt SUPPORT-E, ktorého cieľom je zistiť, či je rekonvalescentná transfúzia plazmy Covid-19, čiže krvná plazma od pacientov, ktorí túto chorobu prekonali, účinným a bezpečným spôsobom liečby ochorenia Covid-19.

14:21 Ubytovacie zariadenia Univerzity Komenského nie sú z technického hľadiska vhodné na karanténne účely, uviedla to hovorkyňa univerzity Lenka Miller. V súčasnosti univerzita rokuje so Slovenskou technickou univerzitou, ktorá by predbežne mohla poskytnúť približne 50 voľných miest vo svojom zariadení v Gabčíkove.

14:07 V zariadení pre seniorov v Drienovci v okrese Košice-okolie evidujú u jedného zamestnanca nákazu novým koronavírusom. Potvrdila to riaditeľka zariadenia Judita Juhásová. „Postupujeme podľa pokynov Úradu verejného zdravotníctva SR. Ostatní zamestnanci aj klienti sú v poriadku – nejavia žiadne známky ochorenia,“ uviedla s tým, že majú 80 klientov. V zariadení pre seniorov a špecializovanom zariadení platí od štvrtka zákaz návštev.

13:32 Rakúsko od pondelka opäť sprísni reštrikcie týkajúce sa nosenia tvárových rúšok a dodržiavania spoločenského odstupu na verejných podujatiach a v reštauráciách. Avizované opatrenia, ktoré podľa tlačovej agentúry Reuters oznámil rakúsky kancelár Sebastian Kurz, sú reakciou na zrýchľujúce sa šírenie koronavírusovej pandémie v tejto alpskej krajine.

13:15 Situácia v Európe sa v súvislosti so šírením pandémie zhoršuje. Maďarsko od 1. septembra zatvorilo svoje hranice. Nárast nakazených hlási aj Česko. Prahu viaceré krajiny zaradili do zoznamu červených zón a po návrate z nej sa vyžaduje karanténa. Ako bude vyzerať jeseň, máme očakávať opätovné zatváranie hraníc? Aj toto sme sa pýtali štátneho tajomníka MZVaEZ Martina Klusa.

12:50 "Veľkokapacitné mobilné odberové miesto na testovanie Covid-19 bude už čoskoro aj v Žiline," informuje ministerstvo zdravotníctva na Facebooku.

12:34 Sociálna poisťovňa vyplatila v druhom štvrťroku tohto roka rekordné počty dávok z nemocenského poistenia. Ako uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder, napríklad pri ošetrovnom sa januárové, februárové a marcové počty za roky 2019 a 2020 ešte pohybovali na približne rovnakej úrovni. V ďalších mesiacoch sa však už pandémia prejavila naplno. Kým v apríli vlaňajška Sociálna poisťovňa vyplatila 15,7-tisíc OČR, v apríli tohto roka ich bolo 80,4-tisíca, z toho 62,3-tisíca bolo pandemických dávok.

12:20 V Trnave uzatvorili parkovisko na Dohnányho ulici pri urgentnom príjme Fakultnej nemocnice Trnava z dôvodu prípravy priestoru na zriadenie odberného miesta na testovanie na ochorenie Covid-19. "Na tomto mieste bude zriadené veľkokapacitné odberné miesto. Doprava bude usmernená prostredníctvom prenosného dopravného značenia," informovala hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.

11:40 Odborník na chudobu pri Organizácii Spojených národov Olivier De Schutter varoval svetových lídrov Valného zhromaždenia OSN, že najhoršie účinky pandémie na chudobu ešte len nastanú. Dodal, že vládne opatrenia na ochranu ľudí boli doposiaľ nedostatočné. "Súčasné opatrenia sú v podstate krátkodobé, financovanie je nedostatočné a mnoho ľudí nevyhnutne skončí na dne," zhodnotil De Schutter.

11:20 Prísne kontroly na hraniciach zachová maďarská vláda aj naďalej, aby nákaza novým druhom koronavírusu nebola zavlečená do krajiny, oznámil v Budapešti šéf úradu maďarskej vlády Gergely Gulyás. Aktuálny počet potvrdených nakazených nad 700 za uplynulých 24 hodín je síce rekordný, avšak počet úmrtí nestúpa, pretože viac nakazených je medzi mladými, pričom koronavírus je slabší než na jar, citoval slová Gulyása spravodajský server Pénzcentrum.hu.

11:10 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 11. hodine.

11:01 Zdravotnícki záchranári majú dôležité miesto v systéme zdravotnej starostlivosti. Z prvej vlny pandémie sa poučili a na druhú sa pripravili omnoho lepšie. Minister zdravotníctva im zároveň prisľúbil aj finančnú odmenu. O tom, ako hodnotia druhú vlnu pandémie ľudia, ktorí každý deň zachraňujú životy, sme sa rozprávali s hosťom Matejom Polákom, prezidentom Asociácie záchranných služieb.

10:50 "Maďari chcú, aby Maďarsko fungovalo," vyhlásil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán s odvolaním sa na výsledky takzvanej národnej konzultácie - dotazníka, v ktorom sa občania mohli počas leta vyjadriť okrem iného k tomu, či je potrebné posilniť domáce výrobné kapacity a zriadiť stálu epidemiologickú pozorovaciu službu, ale aj k tomu, či by sa banky a nadnárodné spoločnosti nemali podieľať väčšou mierou na znášaní spoločnej ťarchy.

10:45 "V uplynulých dňoch sme na sociálnych sieťach zaregistrovali závažnú dezinformáciu, v ktorej osoba tvrdila, že jej boli doručené esemes správy s výsledkom testu na COVID-19, aj keď sa žiadneho testovania nepodrobila," informuje polícia na sociálnej sieti s tým, že ide ďalšiu dezinformáciu, ktorej cieľom je navodiť dojem, že štát situáciu s koronavírusom nezvláda a počty infikovaných si vymýšľa.

10:35 Medzi červené krajiny možno pribudne Česko a Rakúsko. Taký je predbežný výsledok rokovania konzília odborníkov. Definitívne rozhodnutie ale závisí od pandemickej komisie.

10:30 Nový koronavírus sa u ďalších zamestnancov Materskej školy na Ulici Dargovských hrdinov v Humennom nepotvrdil. Deti sa do zariadenia opäť vrátia v pondelok 14. septembra.

10:13 Najviac ľudí bolo pozitívnych na Covid-19 v okresoch Bratislava (38), Trnava (12), Tvrdošín (11), Dunajská Streda (11), Nitra (9), Nové Zámky (8), Galanta (7), Trenčín (6), pozitívne testy boli aj v okresoch Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Brezno, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Galanta, Ilava, Komárno, Košice, Levice, Levoča, Liptovský Mikuláš, Lučenec, Malacky, Michalovce, Myjava, Námestovo, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Pezinok, Poprad, Prešov, Prievidza, Rimavská Sobota, Ružomberok, Senec, Snina, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Šaľa, Topoľčany, Trebišov, Vranov nad Topľou a Žilina.

10:10 V nemocniciach je hospitalizovaných 117 pacientov, potvrdené ochorenie Covid-19 má 94 ľudí. Na JIS je 15 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje osem pacientov.

10:05 Vyliečilo sa ďalších 80 pacientov, celkovo ich počet stúpol na 381. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie, celkovo má koronavírus v SR 37 obetí.

10:00 Na Slovensku pribudlo 186 nových prípadov nákazy, čo je druhý najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Celkovo evidujeme 5 252 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 4 266 testov. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:53 Maďarsko zaznamenalo 718 nových prípadov nákazy, čo je najviac od začiatku pandémie. Testy doposiaľ potvrdili koronavírus u 10 909 ľudí, z nich 631 nákaze podľahlo.

9:46 Slovenská lekárska komora dúfa, že odmeny zdravotníkom v prvej línii prídu čo najskôr a nie až o niekoľko týždňov, ako avizoval minister zdravotníctva Marek Krajčí. Informovala o tom mediálna manažérka SLK Nancy Závodská. "Rovnako sme zachytili ministrove vyjadrenia, že osloví jednotlivé zložky a organizácie, aby mu určili ľudí v prvej línii," uviedla s tým, že komoru v tejto súvislosti zatiaľ nikto neoslovil.

9:37 V maďarskom domove dôchodcov na ulici Kamaraerdei út v Budapešti potvrdili nákazu 25 seniorom a štyrom zamestnancom. Jeden senior po prevoze do nemocnice zomrel, informovalo internetové vydanie denníka Népszava, podľa ktorého toto sociálne zariadenie prevádzkuje hlavné mesto.

9:25 Po zasadnutí Pandemickej komisie vlády SR sa dnes po 14. hodine bude konať tlačová konferencia.

9:05 Povinnosť nosenia rúšok pre žiakov druhého stupňa základných škôl a stredných škôl podporuje 48,1 percenta obyvateľov SR. Naopak, toto opatrenie kritizuje 46,3 percenta respondentov. O túto tému sa nezaujíma, respektíve sa k nej nevedelo vyjadriť 5,5 percenta opýtaných. Vyplýva to z výsledkov prieskumu verejnej mienky, ktorý pre agentúru SITA vypracovala spoločnosť Nielsen Admosphere od 24. do 28. augusta formou online dotazníka. Výskumnú vzorku tvorilo 514 respondentov starších ako 15 rokov.

8:30 Ukrajina zaznamenala ďalší najvyšší denný nárast počtu prípadov infekcie novým typom koronavírusu. Ako vyplýva z údajov zverejnených na webe Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany, počet potvrdených prípadov sa za posledných 24 hodín zvýšil o 3144 na celkovo 148.756.

Chorobe COVID-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 53 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 3076. Z ochorenia sa za posledných 24 hodín uzdravilo 1128 ľudí, od začiatku pandémie už 67.005.

8:00 Česká republika zaznamenala 1382 nových prípadov nákazy koronavírusom. Informoval o tom spravodajský portál ČT24 s tým, že Česko tak o viac než 200 infikovaných prekonalo svoj rekord v počte nakazených z utorka, keď hlásilo prírastok 1164 pozitívne testovaných.

7:30 Členovia izraelského vládneho výboru na boj s pandémiou zahlasovali za zavedenie 14-dňového celoštátneho "lockdownu", ktorý by mal v krajine začať platiť od budúceho týždňa. Ministri sa na tom zhodli po tom, čo v krajine za uplynulý deň pribudlo rekordných 4013 nových prípadov nákazy.

7:00 Žiakov prešovskej základnej školy, ktorú museli zatvoriť po tom, ako dvom učiteľkám potvrdili koronavírus, čaká v piatok testovanie. V Prešove z preventívnych dôvodov museli zatvoriť aj dve triedy materskej školy, ktorú navštevovala dcéra jednej z chorých učiteliek.

6:30 Štúdia zatiaľ preukázala účinnosť vakcíny na živom víruse.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok