Zvýšenie príplatkov za prácu sa má týkať aj štátnej správy

TA3 TASR
25.1.2018 11:36

Zvýšenie príplatkov za nočnú prácu, sviatok, ako aj zavedenie príplatkov za víkend by sa malo dotknúť aj zamestnancov v štátnej a verejnej službe.

Garantovať minimálnu výšku príplatkov má týmto zamestnancom pozmeňujúci návrh Erika Tomáša (Smer-SD), ktorý vo štvrtok informoval, že ho plánuje v parlamente predložiť k novele Zákonníka práce. Tá je už v druhom čítaní.

Mzdové zvýhodnenie za nočnú prácu je v súčasnosti 20 % sumy minimálnej mzdy v eurách za každú hodinu nočnej práce. "Pôvodný návrh poslancov bol 50 % minimálnej mzdy. Kompromisné riešenie, na ktorom sme sa dohodli, sú dve časové pásma. Prvé časové pásmo z hľadiska účinnosti je 1. máj 2018, kde 50-percentné navýšenie bude účinné. Druhé časové pásmo je 1. máj 2019, kde tá ďalšia polovica toho navýšenia bude aktuálna," vysvetlil pred časom po rokovaní so sociálnymi partnermi minister práce Ján Richter.

Od 1. mája tohto roka pri všeobecnej práci pôjde príplatok za nočnú prácu hore na 30 % minimálnej mzdy, v budúcom roku o ďalších 10 percent. V prípade rizikovej práce bude v tomto roku zvýšenie o 35 % a od 1. mája budúceho roka zvyšok na 50 %. "Takže celkové zvýšenie u všeobecnej práce je o 40 % a u rizikovej 50 %," vysvetlil Richter.

Sociálni partneri sa zhodli na 100-percentnom príplatku za sviatok. "Nie je teraz v zákone upravený príplatok za sobotu, predložený návrh hovoril o 100 percentách minimálnej mzdy. Riešenie od 1. mája tohto roka 25 % minimálnej mzdy a v budúcom roku na 50 %. To znamená, že celkové zvýšenie príplatku za prácu v sobotu bude 50 % minimálnej mzdy. Nie je delené medzi všeobecnú a rizikovú prácu," povedal minister.

V prípade nedele v súčasnosti Zákonník práce nerieši žiaden príplatok. "Poslanci navrhujú 100 percent minimálnej mzdy. Návrh je taký, aby 50 % minimálnej mzdy platilo od 1. mája tohto roka," konštatoval Richter s tým, že od 1. mája budúceho roka to bude 100 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok