Zúžili čierny zoznam rajov, stále sa týka desiatok našich firiem

TA3 TASR
25.1.2018 10:58

Európska únia tento týždeň rozhodla o preradení ôsmich jurisdikcií z čierneho zoznamu daňových rajov na šedý. V krajinách z čierneho zoznamu neustále podniká 37 slovenských spoločností, pričom pred zmenami v listinách ich bolo až 582.

Zúžili čierny zoznam rajov, stále sa týka desiatok našich firiem
ČTK

Podnikatelia nereagovali

Slovenské firmy z destinácií na čiernej listine pôsobia len v jednej oblasti, a to na Marshallových ostrovoch, pričom ovládajú kapitál nepresahujúci 350.000 eur. Upozornila na to poradenská spoločnosť Bisnode. Na čierny zoznam daňových rajov Európska únia v minulom roku zaradila 17 krajín mimo územia EÚ, ktoré s Úniou dostatočne nespolupracujú v daňových záležitostiach.

Tento týždeň však Európska únia, na základe prísľubu lepšej spolupráce v daňovej oblasti, osem z nich presunula na takzvanú šedú listinu. Na čiernej listine tak zostalo len 9 krajín. Šedý, teda "miernejší" zoznam, aktuálne obsahuje 55 jurisdikcií, ktoré v daňovej oblasti zatiaľ neplnia požiadavky EÚ, ale sľúbili vykonať patričné zmeny v krátkom čase. "Naši podnikatelia z doteraz dostupných dát, ktoré Bisnode má, na čierne a šedé zoznamy daňových rajov nereagovali. Pravdou však zostáva, že väčšina slovenských firiem vo väčšej miere využíva európske daňové raje, ktoré Európska únia aj napriek kritike do svojho zoznamu nezaradila," priblížila analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Kapitál presahujúci 1,4 miliardy eur

V krajinách z oboch zoznamov podľa spoločnosti Bisnode sídli 3094 slovenských spoločností, ktoré ovládajú základný kapitál vo výške presahujúcej 1,4 miliardy eur. Pred presunom medzi zoznamami podnikalo v krajinách z čierneho zoznamu 582 slovenských firiem.

Európska únia presunula z čiernej listiny na šedú Barbados, Grenadu, Južnú Kóreu, Macao, Mongolsko, Panamu, Tunis a Spojené arabské emiráty. Na čiernej listine zostali Americká Samoa, Bahrajn, Guam, Marshallove ostrovy, Namíbia, Palau, Svätá Lucia, Samoa, Trinidad a Tobago.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok