Hľadajú šéfa finančnej správy, vzbura zamestnancov vraj nie je

TA3 TASR
10.9.2020 10:38

Minister financií Eduard Heger ohlásil "verejné" výberové konanie na šéfa finančnej správy. Finančná správa sa tiež ostro ohradila voči medializovaným informáciám, ktoré sa snažia navodiť dojem, že na finančnej správe dochádza k "vzbure zamestnancov pre personálne výmeny".

Heger: Plníme ďalší sľub

Ministerstvo financií spúšťa výberové konanie na prezidenta finančnej správy. Oznámil to na brífingu minister financií Eduard Heger, ktorý do výberového konania pozval svedomitých a poctivých odborníkov v tejto oblasti. "Plníme ďalší sľub, toto je dobrý spôsob," povedal. Výberové konanie by malo byť podľa neho verejné. Finančná správa by mala podľa Hegera radikálne znížiť daňové úniky, posilniť analytickú a kontrolnú činnosť a "vypudiť" zo svojich radov čierne ovce. "Dnes spúšťame toto otvorené výberové konanie," povedal.

Minister financií Eduard Heger: "Výberové konanie na šéfa finančnej správy chceme robiť verejne."

Súčasťou výberovej komisie budú podľa Hegera súčasný predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ivan Šramko, rektor Ekonomickej univerzity v Bratislave Ferdinand Daňo, predseda hospodárskeho parlamentného výboru Peter Kremský, šéf finančného parlamentného výboru Marián Viskupič, štátny tajomník rezortu financií Ľuboš Jančík a generálna tajomníčka služobného úradu ministerstva financií Veronika Gmiterko. Ďalšími členmi budú podpredseda Legislatívnej rady vlády Marek Kaľavský, ako aj súčasná šéfka finančnej správy Daniela Klučková, ktorá sa podľa Hegera do výberového konania neprihlási. Pridá sa aj šéfka daňovej a colnej sekcie na ministerstve financií Martina Bíliková. Za dôležitých členov komisie minister považuje šéfku nadácie Zastavme korupciu Zuzanu Petkovú a Gabriela Šipoša z Transparency International Slovensko. "Chceme, aby sa aj tieto organizácie mohli vyjadriť k jednotlivým kandidátom, ale aj celému procesu," povedal Heger.

Žiadny list vedeniu nedoručili

Finančná správa sa zároveň ohradzuje voči madializovaným informáciám. V súvislosti s článkami, ktoré hovoria o akomsi liste zamestnancov finančnej správy prezidentke finančnej správy uvádzame, že vedenie finančnej správy žiadnym takýmto listom nedisponuje. Zmieňovaný list teda vedeniu finančnej správy vôbec doručený nebol.

Finančná správa vníma medializované informácie len ako snahu neférovo zasahovať do prebiehajúcich výberových konaní na vybraných členov manažmentu finančnej správy. Vedenie finančnej správy nemá žiadne informácie o medializovaných výhradách, nemá vedomosť o žiadnej „vzbure“, nakoľko všetci zamestnanci štandardne pracujú, svoju prácu poctivo odvádzajú a žiadne výhrady doteraz vedeniu finančnej správy v tomto smere neformulovali.

Otvorená diskusia

Finančná správa preto spochybňuje medializované informácie. Vedenie finančnej správy na čele s Danielou Klučkovou ako jej prezidentkou totiž za ostatné týždne navštívilo viaceré útvary finančnej správy po celom Slovensku, otvorene so zamestnancami diskutovalo a na týchto spoločných diskusiách im žiadne výhrady k téme výberových konaní neboli adresované.

Vedenie finančnej správy sa aktívne zaujíma o názory zamestnancov finančnej správy a vyzýva autorov zmieňovaného listu, ktorého existenciu finančná správa nevie potvrdiť, aby svoje prípadné výhrady formulovali priamo a neskrývali sa za informácie anonymne podsúvané médiám.

FS novinárom: Nenechajte sa zneužívať

Finančná správa chce zároveň požiadať zástupcov mediálnej obce, aby sa nenechali zneužívať na dosiahnutie cieľov bližšie nešpecifikovanej skupiny ľudí, ktorí sa vydávajú za zamestnancov finančnej správy, a takýmto poľutovaniahodným spôsobom sa snažia ovplyvňovať personálnu politiku finančnej správy.

Na záver opakujeme: v prípade, ak má ktorýkoľvek zamestnanec finančnej správy záujem formulovať akékoľvek podnety, pripomienky či názory na prácu vedenia finančnej správy, nech tak spraví priamo a osobne. Vedenie finančnej správy je pripravené si ich vypočuť a diskutovať o nich tak, ako to dokazuje priamo na osobných stretnutiach so zamestnancami po celom Slovensku v ostatných týždňoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok