Neospravedlniteľné. Čaputová prehovorila o smrti Slováka v Belgicku

TA3 SITA
10.9.2020 09:40

Jeho šokujúca smrť vyvolala búrku reakcií a to nielen u nás. Prezidentka Zuzana Čaputová prehovorila o belgickom policajnom zásahu, po ktorom zomrel Slovák Jozef Chovanec. Podľa nej ide o neospravedlniteľný čin.

Zábery museli vyvolať zdesenie

"V prvom rade chcem znovu vyjadriť sústrasť rodine pána Chovanca. Smrť, pri ktorej je podozrenie, že nastala v dôsledku policajného zákroku je neospravedlniteľná a zverejnené zábery zo zadržiavacej miestnosti museli vyvolať hnev a zdesenie v každom nás. Odsudzujem všetky formy policajnej brutality, nech sa deje voči akémukoľvek človeku a občanovi ktorejkoľvek krajiny," uviedla prezidentka.

belgium-dentention936611721952-1_0a14036f-d964-4560.jpg

O prípad sa po zverejnení začala okamžite zaujímať. "Napriek skutočnosti, že sa náš zastupiteľský úrad v Belgicku v tomto prípade od začiatku aktívne angažoval, je znepokojujúce, že prípad nebol za takú dlhú dobu riadne vyšetrený. Aj keď sa po zverejnení videa pohli veci dopredu a došlo v niektorých prípadoch k vyvodeniu personálnej zodpovednosti, pochybnosti o vyšetrovaní prípadu zostali a bude na prospech všetkých, aby boli podniknuté potrebné kroky, ktoré zvýšia dôveru u belgickej aj slovenskej verejnosti. Verím, že v tomto máme s belgickou stranou rovnaký cieľ aj rovnaké očakávania," pokračovala Čaputová.

Slovák súčasťou expertného tímu

Od začiatku uvažovala, akým spôsobom by bolo možné rýchlemu a dôveryhodnému vyšetreniu tohto prípadu aj v očiach našej verejnosti napomôcť.

"Navrhla som teda, prostredníctvom právnych zástupcov, rodine pána Chovanca možnosť, aby sa súčasťou expertného tímu v Belgicku stal aj slovenský expert. Rodina túto možnosť zvážila a rozhodla sa ju využiť. Som presvedčená, že tento krok môže pomôcť dôveryhodnosti vyšetrovania v očiach slovenskej aj belgickej verejnosti. Následne ako hlava štátu preto požiadam belgickú stranu, aby túto žiadosť pozostalých zohľadnili.Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nemôžem uviesť viac podrobností," dodala.

Poslanci prijali uznesenie k smrti Jozefa Chovanca 2. septembra. Žiadajú v ňom, aby slovenská vláda získala od belgickej vlády informácie z vyšetrovania a tie následne prezentovala národnej rade. Uznesenie tiež žiada vládu, aby s využitím všetkých diplomatických prostriedkov intervenovala u belgickej vlády za účelom vyvodenia trestnoprávnej a disciplinárnej zodpovednosti zasahujúcich policajtov. Vláda Slovenskej republiky vzala toto uznesenie na vedomie na svojom rokovaní 9. septembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok