Amatéri, diletanti. Vážny skončil v SP, chce sa obrátiť na súd

TA3 TASR
9.9.2020 14:39

Odvolanie šéfa Sociálnej poisťovne Ľubomíra Vážneho, ktoré odsúhlasil vládny kabinet, bude predmetom súdneho skúmania. Vážny sa chystá obrátiť na Ústavný súd. Uviedli to predseda Smeru-SD Robert Fico a Vážny, ktorý je poslancom za túto stranu. Podľa Fica sa odvolanie uskutočnilo nedôstojne a, ako uviedol, "čerešničkou na torte" je to, že vláda hneď aj zvolila Vážneho nástupcu, a to bez výberového konania.

Mal doručiť svoje stanovisko

Ako informoval Fico, Vážny dostal od ministra práce Milana Krajniaka list s informáciou, že minister v stredu navrhne vláde jeho odvolanie. Ako to potvrdil aj Krajniak, do 9. hodiny v stredu mal Vážny doručiť svoje stanovisko, čo aj urobil – vláde poskytol 80-stranový dokument s argumentmi na svoju obhajobu. "Odvolávanie bolo o 10. hodine ako prvý bod. Generálneho riaditeľa ani len nezavolali na rokovanie. Povedzte mi, kto z nich si prečítal tých 80 strán textu," kritizuje Fico.

Krajniak uviedol, že na odvolanie Vážneho boli splnené dôvody. Od prvého dôvodu, čím malo byť uzatvorenie zmlúv so strážnou službou Bonul priamo na rokovaní aj upustil, čo je podľa Fica trápne.
Za najdôležitejší dôvod odvolania však Krajniak považuje porušovanie zákona o finančnej kontrole. "Niekoľkokrát sa stalo, že do parlamentu išiel návrh rozpočtu SP s výdavkami, o ktorých doterajší riaditeľ vedel, že sú podhodnotené," vysvetlil Krajniak. Vážny však podľa Fica vždy postupoval podľa limitu, ktorý SP udelilo Ministerstvo financií SR.

Vláda rozhodla o odvolaní generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne Ľubomíra Vážneho. Nahradí ho Juraj Káčer. Minister práce Milan Krajniak od neho očakáva, že do dvoch rokov spraví zo SP modernú inštitúciu 21. storočia.

"Tretím dôvodom je, že je zadokumentovaných viacero prípadov, keď SP nevydávala v prípade súbehu otcovskej dovolenky a pracovného pomeru rozhodnutie o tom, že takýto nárok zamieta, ale poslala iba oznámenie," vymenoval Krajniak. Podľa Fica išlo len o 14 mužov, ktorí poberali materskú. "SP s nimi najskôr klientskym spôsobom komunikovala, že porušili nejaké právne predpisy, a potom bolo doručené rozhodnutie," uviedol Fico.

Uráža ho nízka odborná úroveň

"Vždy som dodržiaval zákony a právny poriadok Slovenskej republiky," deklaruje odvolaný riaditeľ Vážny s tým, že žiaden zákon neporušil ani v SP. "Doslova ma uráža nielen nízka odborná úroveň až diletantizmus, ale aj to, že si súčasný minister a vláda dovolili vôbec takéto argumenty dať na stôl," uviedol Vážny. Ako povedal, pri súčasnom "diletantizme" vlády je v podstate aj rád, že už s takými "arogantnými amatérmi" nebude musieť spolupracovať.

Vláda na post riaditeľa SP v stredu vymenovala Juraja Káčera, ktorý doteraz pôsobil ako viceprimátor Bratislavy. "SP má rozpočet okolo deviatich miliárd eur, žiadny rezort netočí toľko peňazí, je to polovica štátneho rozpočtu,"zdôraznil Fico s tým, že na čelo organizácie, ktorá riadi taký veľký finančný tok, posadila vláda človeka, ktorý so Sociálnou poisťovňou nemá žiadne skúsenosti. "Mesiac tam bude blúdiť a len hľadať toalety," ilustroval Fico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok