Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový proces tlače zmení obyčajný papier na interaktívny povrch

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 9. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Bežný list papiera alebo lepenky nie je ani vodotesný, interaktívny a tiež nedokáže získavať energiu. No všetky tieto vlastnosti mu dokáže dodať inovatívna technológia tlače, ktorú vyvinuli vedci z univerzity Purdue. V rámci štúdie sa im pritom podarilo transformovať list papiera zo zošita na hudobný prehrávač.

Podľa vedcov je to prvýkrát, čo bolo demonštrované papierové elektronické zariadenie s vlastným napájaním. Pomocou novo vyvinutej metódy dokáže papier odpudzovať vodu, olej a prach tým, že na jeho povrch sú nanášané vysoko fluórované molekuly. Táto omnifóbna povrchová úprava umožňuje tlač viacerých vrstiev obvodov na papier bez toho, aby sa atrament rozmazával z jednej vrstvy na ďalšiu.

Vďaka omnifóbnej vrstve boli vedci schopní integrovať snímače vertikálneho tlaku na povrch papiera. To umožnilo nielen to, aby sa papier premenil na interaktívny povrch pre rôzne aplikácie, ale je aj povrchom, ktorý dokáže získať energiu z akcií používateľa trením, keď vyvinie tlak na obvody. Táto energia sa potom dá použiť na napájanie bezdrôtovej komunikácie Bluetooth.

Vedci vytvorili interaktívnu plochu z listu bežného papiera.

Tím vedcov demonštroval novú technológiu tak, že na liste papiera zo zošita vytvorili ovládače hudobného prehrávača, ktoré sú schopné bezdrôtového prenosu dát. Tento papierový prístroj dokáže reagovať na dotyky a ťahanie prstami, aby zvyšoval a znižoval hlasitosť, a obsahuje aj tlačidlá vytlačené na papieri pre stlmenie prehrávania a prechod na predchádzajúcu alebo ďalšiu skladbu.

Tlač týchto zariadení je pritom lacná, menej ako 0,25 dolára na zariadenie, pričom táto technológia je kompatibilná s typickými tlačovými procesmi. To znamená, že by sa mohla dať ľahko prispôsobiť tak, aby sa napríklad z vecí, ako je kartónový obal, stali inteligentné obaly. Vedci si predstavujú využitie technológie na uľahčenie interakcie používateľa s obalmi potravín, na overenie, či je potravina bezpečná na konzumáciu, alebo na umožnenie používateľom podpísať balíček, ktorý dorazí domov, potiahnutím prsta po škatuli, aby správne identifikoval ako príjemca balíka.

Ukážku hudobného prehrávača na bežnom papieri si môžete pozrieť vo videu na začiatku článku.

Vedci vytvorili interaktívnu plochu z listu bežného papiera.