Maďari hlásia rekord. V krajine môže byť i stotisíc nakazených

TA3 TASR
7.9.2020 09:43

Maďari opäť hlásia rekordný počet nových prípadov nákazy. Celkovo ich môže byť v krajine zhruba dvadsaťnásobok oproti potvrdeným prípadom - teda až 100 000 ľudí. Uviedol to rektor Semmelweisovej univerzity Béla Merkely.

Maďari hlásia rekord. V krajine môže byť i stotisíc nakazených
SITA/AP

Podľa neho samotné zatvorenie hraníc nezabráni šíreniu nového druhu koronavírusu, pomohlo by však povinné nosenie rúšok. Celkový počet osôb, u ktorých potvrdili testy nákazu uvedeným koronavírusom, v Maďarsku v nedeľu stúpol na 8387.

Zníženiu tzv. reprodukčného čísla - ktoré určuje, koľko ľudí infikuje jeden nakazený jedinec v nedotknutej populácii a ktoré minulý týždeň prekročilo v krajine hodnotu dva - by podľa Merkelyho pomohlo nosenie rúšok. On osobne by zaviedol povinnosť ich nosenia.

Rektor zdôraznil, že samotným uzatvorením hraníc sa šíreniu infekcie nezabráni, ale dodal, že štátne hranice mali byť zatvorené už dávnejšie, avšak verejnosť sa tomu bránila. Obavy zo zavlečenia nákazy z Chorvátska sa podľa jeho slov naplnili.

V Maďarsku potvrdili v pondelok rekordný denný prírastok nakazených novým druhom koronavírusu s počtom 576 prípadov, čím celkový počet testovaných na vírus SARS-CoV-2 s pozitívnym výsledkom stúpol na 8963.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok