Nových prípadov je menej, testovali však len stovky ľudí

TA3 TASR SITA ČTK
7.9.2020 10:02

Na Slovensku pribudlo po víkende len 22 nových prípadov nákazy. Koronavírus ohrozil rezort zdravotníctva, minister Marek Krajčí dostal informáciu o pozitívnom teste jedného zo zamestnancov. V preventívnej izolácii je aj hlavný hygienik Ján Mikas. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Nových prípadov je menej, testovali však len stovky ľudí
TASR/Radovan Stoklasa

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

21:40 Pozrite si aj našu Tému dňa. Minister zdravotníctva a hlavný hygienik sú v preventívnej izolácii. Aké opatrenia sa budú sprísňovať? Kedy zdravotníci dostanú odmeny za nasadenie počas prvej vlny pandémie? Odpovedal cez Skype minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Počet pracovných ponúk stúpa. Ako sa môžu zamestnanci a SZČO brániť voči neprimeraným požiadavkám zamestnávateľov počas koronakrízy? Opýtali sme sa ekonóma Viliama Páleníka a Michala Horňaka z Národného inšpektorátu práce.

20:28 Pozrite si aj naše Hlavné správy, prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

19:53 Španielsko ako prvá európska krajina v pondelok prekonala hranicu pol milióna ľudí nakazených novým koronavírusom. S odvolaním sa na údaje španielskeho ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra Reuters.

19:34 V súvislosti s ochorením COVID-19 zatvorili v okrese Stará Ľubovňa od pondelka päť škôl. Potvrdil to primátor mesta Stará Ľubovňa Ľuboš Tomko s tým, že v pondelok zasadal aj okresný krízový štáb.

19:31 Niekoľko škôl v Maďarsku v pondelok popoludní oznámilo, že je nútených zavádzať opatrenia po tom, čo sa u nich objavila nákaza novým druhom koronavírusu. Informoval o tom spravodajský server portfolio.hu, podľa ktorého však nie všetky školy reagovali okamžitým zatvorením.

18:47 Pre účely hlasovania v októbrových krajských a senátnych voľbách česká vláda poskytne volebným miestnostiam 3,2 milióna rúšok. Informoval o tom v pondelok premiér Andrej Babiš, píše spravodajský portál iDNES.cz.

18:29 Do karantény musel ísť po ministrovi zdravotníctva Marekovi Krajčím a hlavnom hygienikovi Jánovi Mikasovi aj minister práce Milan Krajniak. Informujú o tom HN s tým, že u jedného zo zamestnancov v rezorte sa preukázali príznaky koronavírusu.

18:09 Španielsky premiér Pedro Sánchez odhalil plány na očkovanie obyvateľstva proti koronavírusu. Ako 48-ročný štátnik prezradil, vakcináciu by dokonca mohli spustiť ešte do konca tohto kalendárneho roka.

17:46 Všetky osoby, ktoré od 10. septembra od 07:00 vstúpia na územie Slovenskej republiky prostredníctvom medzinárodnej leteckej dopravy, a zároveň počas posledných 14 dní navštívili rizikovú krajinu, sú povinné sa po prílete preukázať príslušníkovi Policajného zboru registráciou na webe http://korona.gov.sk/ehranica. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva SR.

17:03 Ruská pedagogická odborová organizácia Učiteľ vedie petíciu proti akejkoľvek povinnej vakcinácii učiteľov proti koronavírusu. Učitelia a zdravotníci by mali byť medzi prvými, ktorí by mali dostať novú ruskú vakcínu, pričom očkovanie by malo byť podľa vlády dobrovoľné a v súlade so zákonom. Online petícia adresovaná vláde však varuje, že učiteľov môžu k vakcinácii nútiť, napríklad im hroziť prepustením alebo znižovaním platov, a preto ich vyzýva, aby povedali nie.

16:55 Školy v Pakistane sa od budúceho týždňa začnú postupne znovu otvárať po tom, ako polesol počet nových prípadov nákazy koronavírusom. Školy boli zatvorené šesť mesiacov, nekonali sa ani záverečné skúšky.

16:36 V areáli Fakultnej nemocnice v Nitre začalo v pondelok naplno fungovať veľkokapacitné odberové miesto určené na testovanie na ochorenie Covid-19. Pracovisko sa nachádza pri bývalom vstupe do nemocnice na Špitálskej ulici. Podľa hovorkyne nemocnice Tatiany Kubinec začalo odberné miesto pracovať už v predchádzajúcich dňoch. „Šlo o takú nábehovú prevádzku. Od pondelka už toto pracovisko funguje v plnom režime,“ vysvetlila.

16:21 Koronakríza obrala mnohých Slovákov o letnú dovolenku. Išlo na ňu o štvrtinu menej ľudí ako vlani. Ukázal to aktuálny prieskum spoločnosti Home Credit. Ak už Slováci na dovolenku vycestovali, väčšinou ju strávili v rodnej krajine.

16:07 Žiak zo súkromnej základnej školy v Senci bol pozitívne testovaný na ochorenie Covid-19. Na sociálnej o tom informuje škola i mesto Senec. Škola deklaruje, že sa riadi pokynmi v zmysle oranžovej fázy Covid-19 semaforu a komunikuje s rodičmi i regionálnym úradom verejného zdravotníctva.

16:06 Premiér Igor Matovič by mal podstúpiť test na ochorenie Covid-19, keďže bol na svadbe so 150 ľuďmi bez rúška. Vyzval ho na to v pondelok poslanec parlamentu Richard Raši (nezaradený). Poukázal, že stretnutím s množstvom cudzích ľudí ohrozuje chod štátu, keďže sa následne stretáva s členmi krízového štábu, odborníkmi na pandémiu i ďalšími členmi vlády.

15:57 Pandémia neobmedzila množstvo drog, ktoré sa pašujú do Európy. Pre obmedzenie leteckej dopravy sa ale pašeráci sústreďujú na lodnú dopravu. Pre agentúru DPA to povedal zástupca európskeho policajného úradu. Podľa Europolu je obchodovanie s kokaínom z Južnej Ameriky dokonca na rekordnej úrovni.

15:25 Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) bol v kontakte s ochrankárom, ktorý ma ochorenie Covid-19. Kollár pre portál uviedol, že sa nechal okamžite testovať a výsledok jeho testu bol negatívny. „Akonáhle som sa to v piatok po obede dozvedel, do dvoch hodín som bol v Nemocnici sv. Michala a čakal som na testy, v sobotu mi bol doručený a fungujem ďalej,“ povedal predseda Národnej rady SR.

15:17 Zamestnanci i deti z Materskej školy na Partizánskej 88 v Modre sú do 12. septembra v karanténe. Informuje o tom mesto Modra na sociálnej sieti s tým, že epidemiologické vyšetrenie z nedele potvrdilo ochorenie Covid-19 u dieťaťa, ktoré navštevovalo škôlku.

14:50 Nový druh koronavírusu usmrtil vo svete od konca decembra už najmenej 889 498 ľudí. Ukázal to v pondelok výpočet tlačovej agentúry AFP, ktorá vychádzala z oficiálnych údajov dostupných k 13.00 h SELČ. Celkovo bolo vo svete zaznamenaných najmenej 27 172 460 prípadov infekcie. Z nich najmenej 17.892.800 ľudí je teraz pokladaných za vyliečených.

14:30 PCR testovanie na nový koronavírus je bezpečné a spoľahlivé. Na sociálnej sieti o tom informovalo ministerstvo zdravotníctva, pričom upozornilo na šíriace sa hoaxy k tejto téme.

14:15 Maroko zaviedlo v pondelok obmedzenie pohybu v meste Casablanca a zavrelo tamojšie školy s cieľom obmedziť šírenie koronavírusu. V meste bude ďalšie dva týždne platiť nočný zákaz vychádzania. Mesto nemôže nikto opustiť ani doň vstúpiť. Výnimku majú osoby so "špeciálnym povolením".

13:56 V Bratislavskom kraji evidujú nových 12 pozitívne testovaných osôb. "Väčšina potvrdených prípadov sú osoby, ktoré prišli do úzkeho kontaktu s pozitívnou osobou na COVID-19 i sporadické prípady, ktoré sú rozptýlené na území Bratislavy," uviedla hovorkyňa regionálneho úradu verejného zdravotníctva Katarína Nosálová.

13:40 V Bratislavskom Starom Meste rušia pre zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu viaceré kultúrne podujatia. Hlavné mesto už dlhodobo patrí k tým s najvyšším nárastom nových prípadov koronavírusu.

13:19 Od 7. septembra platí na Slovensku plošné uvoľnenie letov. Podmienené je dodržiavaním prísnych protiepidemických opatrení. Každý cestujúci, ktorý prilieta na Slovensko z ktorejkoľvek krajiny, musí vyplniť formulár na vyhľadanie cestujúceho v súvislosti s ochranou verejného zdravia.

13:10 Zamestnanec ministerstva investícií mal pozitívny test na ochorenie Covid-19. S nakazeným zamestnancom sa podľa jeho slov osobne nestretol nikto z vedenia ministerstva. "Identifikovali sme všetkých zamestnancov, ktorí sa s ním stretli, požiadali sme ich, aby sa zaregistrovali na CovidPass a pôjdu na testovanie. Zatiaľ pracujú z domu v domácej karanténe," priblížil riaditeľ odboru komunikácie MIRRI.

13:02 Samostatne zárobkovo činné osoby a zamestnávatelia si v súvislosti s koronakrízou už nemôžu odložiť splatnosť poistného za august tohto roka, ako to mohli urobiť v predchádzajúcich mesiacoch.

12:40 Na diagnostiku Covid-19 existujú dva základné typy testov. Aký je medzi nimi rozdiel? Štátny ústav pre kontrolu liečiv informoval na Facebooku o testovaní na koronavírus.

12:11 V juhomaďarskom meste Slovenský Komlóš v Békešskej župe pre hrozbu nákazy novým druhom koronavírusu zatvoria všetky školy, vrátane Slovenskej dvojjazyčnej základnej školy. Informoval o tom v pondelok regionálny spravodajský server Behir.hu s odvolaním sa na rozhodnutie primátora Zoltána Zsuru.

11:50 Nedostatočný prehľad o príjmoch a výdavkoch, odkladanie splátok úverov, i keď to nebolo nevyhnutné, či prečerpávanie kreditných kariet. Toto sú najčastejšie slabé finančné stránky Slovákov, ktoré odhalila koronakríza. Ukázal to prieskum agentúry Focus pre Nadáciu Partners pri príležitosti Dňa finančnej gramotnosti.

11:41 Zamestnanec Bratislavského samosprávneho kraja bol pozitívne testovaný na nový koronavírus, kraj spustil sériu testov a opatrení. Pozitívne testovaný zamestnanec ostáva v karanténe. "Robíme všetko pre to, aby sme zamedzili šíreniu vírusu. V prvom rade testujeme všetkých kolegov, ktorí prišli do kontaktu s pozitívne testovaným zamestnancom. Doterajšie výsledky ich testov sú negatívne. Dôsledne dezinfikujeme všetky priestory a tiež sme obmedzili pohyb osôb," uviedol predseda BSK Juraj Droba.

11:18 Rusko zaznamenalo v pondelok v priebehu posledných 24 hodín 51 úmrtí v dôsledku Covid-19, čo je najmenej od 27. apríla. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na protivírusové krízové centrum. Celkovo Rusko hlási 17 871 obetí nákazy. Smrtnosť na Covid-19 je 1,74 percenta.

11:11 V Maďarsku potvrdili v pondelok rekordný denný prírastok nakazených s počtom 576 prípadov, čím celkový počet testovaných na vírus SARS-CoV-2 s pozitívnym výsledkom stúpol na 8963. Vyplýva to z údajov vládnej informačnej stránky koronavirus.gov.hu. Na ochorenie Covid-19 zomrel za uplynulých 24 hodín jeden pacient. Počet obetí dosiahol 625 a aktívne nakazených je 4377.

10:55 Počet nakazených koronavírusom v Španielsku opäť stúpa. Obavy odborníkov zvyšuje najmä otváranie škôl po dovolenkovej sezóne. Viac informácií pre nás poskytla naša spolupracovníčka Ľubica Zlochová.

10:45 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 10. hodine.

10:27 Poslanec NR SR a predseda ĽSNS Marian Kotleba je v povinnej karanténe. Vrátil sa z Čiernej Hory, ktorá je zaradená medzi rizikové krajiny. Potvrdil to hovorca ĽSNS Ondrej Ďurica, upozornil na to portál aktuality.sk. Kotleba sa mal v utorok 8. septembra postaviť pred Špecializovaný trestný súd v kauze šekov na 1488 eur.

10:22 V Základnej škole s materskou školou na Ulici M. Gorkého v Trnave bola jedna osoba z pedagogického zboru pozitívne testovaná na ochorenie Covid-19. Spolu s ďalšími štyrmi učiteľmi a jednou triedou bude minimálne do 16. septembra v nariadenej karanténe. Trieda piatakov bude mať zabezpečené online vzdelávanie.

10:08 Najviac nových prípadov má Bratislava, kde evidovali 11 nakazených. Nasleduje Trnava, kde pribudli štyria infikovaní, Prešov má tri nové prípady, Michalovce dva. Okresy Hlohovec a Púchov majú jedného nového nakazeného.

10:05 Vyliečilo sa 34 nových pacientov, celkovo ich počet stúpol na 2 836. Máme 78 hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19. Jedenásti sú na JIS, siedmi sú na pľúcnej ventilácii.

10:00 Na Slovensku pribudlo 22 nových prípadov nákazy. Celkovo evidujeme 4 636 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 922 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie, celkovo má koronavírus v SR 37 obetí. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:36 Počet nakazených môže v Maďarsku dosahovať v skutočnosti zhruba dvadsaťnásobok potvrdených prípadov, teda až 100 000 ľudí, uviedol v nedeľu večer v komerčnej televízii ATV rektor Semmelweisovej univerzity Béla Merkely. Podľa neho samotné zatvorenie hraníc nezabráni šíreniu koronavírusu, pomohlo by však povinné nosenie rúšok. Celkový počet osôb, u ktorých potvrdili testy nákazu, v Maďarsku v nedeľu stúpol na 8387.

9:15 Osoba, ktorá sa chce dať otestovať na ochorenie Covid-19 na niektorom mobilnom odberovom mieste, sa nesmie dopraviť prostriedkami MHD, ako sú autobus či električka. Uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave Katarína Nosálová.

Najlepšie je využiť auto, ktoré si osoba odšoféruje sama. Môže využiť aj taxi službu. "Pokiaľ sa na MOM dopraví prostredníctvom taxi služby, môže, ale za dodržania vysokých hygienických pravidiel. Osoba musí sedieť vzadu, musí mať nasadené rúško, prípadne aj rukavice," zdôraznila Nosálová s tým, že taxi služba musí pri každej preprave osôb dodržiavať opatrenia vydané hlavným hygienikom SR.

8:51 Mesto Trnava obnoví prevádzku Materskej školy V jame 27 vo štvrtok 10. septembra. Škôlku zatvorili po tom, ako sa v nej vyskytlo niekoľko prípadov ochorenia COVID-19. Išlo o jediné predškolské zariadenie v Trnave, ktoré zostalo v septembri pre koronavírus zatvorené. Priestory materskej školy už raz vydezinfikovali, pred nástupom detí ich budú dezinfikovať opäť.

8:45 Austrália bude v prípade úspešných klinických testov vakcíny na koronavírus, vyvinutej Oxfordskou univerzitou a farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca, jednou z prvých krajín, ktorá sa k tejto vakcíne dostane. Vyplýva to z dohody, o ktorej informovala vláda.

Podľa tejto dohody v hodnote 1,2 miliardy dolárov (miliarda eur) by Austrália mala dostať 84,8 milióna dávok vakcíny. Tá sa bude vyrábať "takmer výhradne" v austrálskom meste Melbourne.

8:17 V preventívnej samoizolácii je aj hlavný hygienik Ján Mikas. Úrad verejného zdravotníctva to uviedol na sociálnej sieti. Mikas sa totiž rovnako ako minister zdravotníctva Marek Krajčí stretol s osobou, u ktorej bol potvrdený pozitívny výsledok laboratórneho vyšetrovania na ochorenie COVID-19. V priebehu týždňa bude hlavný hygienik testovaný na ochorenie COVID-19.

7:52 V Česku v nedeľu pribudlo 411 prípadov ochorenia COVID-19. Po sobote kedy bolo 500 pozitívnych testov, je to druhý najvyšší denný nárast cez voľný deň od začiatku pandémie. Aktuálne je v krajine nakazených viac ako 8600 ľudí. Väčšina z nich má ale len mierny priebeh ochorenia, niektorí sú dokonca bez príznakov.

7:33 India sa v pondelok stala druhou najviac zasiahnutou krajinou sveta, pokiaľ ide o počty ľudí nakazených novým druhom koronavírusu. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva dosiaľ zaevidovali 4,20 milióna prípadov infekcie, čím krajina prekonala Brazíliu (4,12 milióna). Viac prípadov zaznamenali už len Spojené štáty, kde je ich celková bilancia 6,25 milióna.

Za posledných 24 hodín hlásili v Indii 90.802 novoinfikovaných, ako aj 1016 ďalších úmrtí.

7:11 Počet úmrtí v dôsledku nákazy nových druhom koronavírusu sa v Spojených štátoch za uplynulý deň zvýšil o 892 na celkovo 188.051, oznámilo tamojšie Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb.

7:00 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil nočný zákaz vychádzania v približne 40 mestách v krajine, ktoré mimoriadne zasiahlo šírenie nového koronavírusu. Ustúpil však od odporúčaní na ich úplné uzavretie, na ktoré pobúrene reagovali vplyvní náboženskí politici.

Opatrenia oznámili v nedeľu neskoro večer po celých hodinách konzultácií ministerskej komisie. Vláda musela podniknúť nové kroky po tom, ako sa nepodarilo zastaviť epidémiu, ktorá si v krajine vyžiadala už viac ako 1000 životov a ktorej šírenie pokračuje rekordnými dennými prírastkami počtov novoinfikovaných.

6:30 V momente, keď bude prípadov nákazy COVID-19 pribúdať toľko, že hygienici nebudú schopní dohľadávať kontakty, budeme musieť nasadiť celoplošné opatrenia. Premiér Igor Matovič to uviedol v diskusnej relácii TV Markíza Na telo. Rozhodujúci teda nemá byť počet prípadov, ale výskyt komunitného šírenia. Plánuje sa zúčastniť aj na zasadnutí pandemickej komisie.

6:15 Minister zdravotníctva Marek Krajčí je od soboty popoludnia v preventívnej izolácii, kedy dostal informáciu o pozitívnom teste zamestnanca rezortu. Testovanie podstúpi v utorok spolu s ostatnými členmi konzília, v ktorom pôsobí aj nakazený zamestnanec rezortu zdravotníctva. Minister o tom informoval na sociálnej sieti.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok