Čaputová po raňajkách s premiérom a Kollárom: Nie sme mafiánsky štát

TA3 TASR SITA
4.9.2020 10:16

V prezidentskom paláci sa na neformálnych raňajkách stretli traja najvyšší ústavní činitelia. Témou rozhovorov bola pandémia aj plán obnovy. "Rozprávali sme aj o rozhodnutí súdu v kauze Kuciak. Zhodli sme sa na tom, že bolo iné, ako sme očakávali, treba ho však rešpektovať," uviedla prezidentka Zuzana Čaputová.

Zuzana Čaputová sa nestotožňuje s označením Slovenska ako mafiánskeho štátu. Povedala to po pracovných raňajkách s predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom a premiérom Igorom Matovičom.

Slovensko podľa hlavy štátu čelí odhaleniam o korupcii na vysokých miestach vrátane justície. Ako však tvrdí, je to dobré a víta, že sa tieto odhalenia vyšetrujú, a verí vo vyvodenie zodpovednosti. Čaputová poznamenala, že Slovensko je krajina, kde sa občas objavia mafiánske praktiky, ale nepovažuje ho za mafiánsky štát. 

Prezidentka zároveň uviedla, že v súvislosti s rozsudkom v kauze Kuciak nezaznamenala pochybnosti z hľadiska nestrannosti a nezávislosti súdneho procesu. Zdôraznila, že ide o prvostupňový rozsudok a na druhom stupni to môže podľa nej dopadnúť inak. Pre Čaputovú však bude kľúčové písomné vyhotovenie rozsudku a presvedčivosť odôvodnenia súdu. Zároveň bude dôležité aj to, ako bude rozsudok zdôvodnený, či argumenty, ktoré súd uvedie na opodstatnenie svojho výroku, budú logické vo vzájomnej súvislosti a napokon, či rozhodnutie bude zrozumiteľné a presvedčivé aj pre verejnosť. Práve to je podľa Čaputovej dôležitá vlastnosť každého jedného rozhodnutia. V znení rozsudku sa zároveň bude prezidentka snažiť porozumieť aj tomu, či išlo o nezávislé a nestranné rozhodnutie súdu. Alebo, naopak, či zvíťazil technický, technokratický prístup pri posudzovaní celej veci.

V súvislosti so včerajším rozsudkom si podľa Igora Matoviča „dala spravodlivosť pauzu“. „Rozhodnutie beriem na vedomie, ale nedokážem zo seba dostať, že by som ho rešpektoval,“ uviedol premiér. Predseda parlamentu Boris Kollár uviedol, že rozsudok ho prekvapil, avšak politici ani médiá by nemali dopredu odsúdiť človeka. Dodal, že Najvyšší súd môže toto rozhodnutie zmeniť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok