Navaľného otrávili neslávne známou látkou, Nemci majú dôkaz

TA3 TASR
2.9.2020 16:05

Nové testy v nemeckom vojenskom laboratóriu priniesli "nespochybniteľný dôkaz", že ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj bol otrávený látkou zo skupiny novičok. Uviedol to v stredu hovorca nemeckej spolkovej vlády Steffen Seibert.

Nemecko žiada vysvetlenie

"Je šokujúce, že Alexej Navaľnyj sa stal v Rusku obeťou útoku chemickou nervovou látkou," dodal Seibert podľa agentúry DPA. Nemecká vláda v stanovisku uviedla, že od Ruska žiada "okamžité vyjasnenie" okolností Navaľného otrávenia, píše agentúra AFP.

Dlhoročný kritik Kremľa Navaľnyj je momentálne hospitalizovaný v berlínskej nemocnici Charité. Do hlavného mesta Nemecka ho previezli letecky z nemocnice v sibírskom meste Omsk. Tam ho hospitalizovali pred dvomi týždňami po núdzovom pristátí lietadla, keď mu počas letu zo sibírskeho Tomska do Moskvy prišlo nevoľno. Navaľnyj neskôr stratil vedomie.

Reagoval aj minister Korčok

Slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok v príspevku na Twitteri dôrazne odsúdil otrávenie ruského opozičného politika Alexeja Navaľného. Ruské úrady vyzval na transparentné vyšetrovanie.

"Dôrazne odsudzujem použitie novičoku proti Alexejovi Navaľnému. Je naliehavo potrebné transparentné a úplné vyšetrenie ruskými úradmi," napísal.

Novičok je názov pre skupinu nervovo paralytických látok, ktorá bola vyvinutá v Sovietskom zväze. "Preslávil" sa v roku 2018, keď ním v britskom Salisbury otrávili bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéru. Za činom bola zrejme ruská tajná služba GRU.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok