Na elektrické nabíjacie stanice prispeje štát, treba žiadať o dotáciu

TA3 SITA
2.9.2020 12:00

Na Slovensku by sa mal opäť zvýšiť počet elektronabíjačiek. Od stredy do 30. novembra je totiž možné požiadať o dotáciu na vybudovanie verejne prístupných elektrických nabíjacích staníc. Ako informuje ministerstvo hospodárstva, ide o druhé kolo podpory, vyčlenených je na ňu 650-tis. eur. Tentoraz môžu o dotáciu požiadať okrem samosprávy aj podnikatelia.

Obce, vyššie územné celky a nimi zriadené organizácie môžu získať dotáciu vo výške 95 % sumy potrebnej na svoj projekt, 5 % musia byť ich vlastné zdroje. Podnikatelia môžu získať dotáciu vo výške 50 %. „Minimálna výška dotácie je stanovená na 2 500 eur. V závislosti od projektu môže samospráva získať maximálnu dotáciu 18 000 eur a podnikatelia 36 000 eur," spresnil štátny tajomník rezortu Karol Galek. Úspešní žiadatelia budú mať pol roka od nadobudnutia účinnosti zmluvy o poskytnutí dotácie na realizáciu projektu.

Historicky prvú výzvu na podporu budovania verejne prístupných nabíjacích staníc pre elektromobily vyhlásilo ministerstvo v júli minulého roka. Výzva bola určená len pre samosprávy, ktoré si prerozdelili 350-tis. eur. Vďaka prvej výzve pribúdajú nabíjacie stanice pre elektromobily v 71 mestách a obciach po celom Slovensku. Podporu najviac využili obce a mestá v Prešovskom, Nitrianskom a Košickom kraji. Pre situáciu spôsobenú koronavírusom bola v apríli druhá výzva na podporu budovania nabíjacích staníc zrušená.

V súvislosti s podporou elektromobility rezort hospodárstva pokračuje aj vo vyplácaní dotácií na kúpu elektromobilov. Pri tejto výzve, do ktorej už však nie možné zapojiť sa, bolo doteraz schválených 611 žiadostí o dotáciu. Vyplatených už bolo cez 1,5 mil. eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok