Pribudli nové úmrtia, nestíhajúci hygienici dostanú pomoc

TA3 TASR SITA ČTK
2.9.2020 17:05

Na Slovensku pribudlo 53 nových prípadov nákazy, ale aj 45 vyliečených. Za prísnych hygienických opatrení odštartoval školský rok, s rúškami a bez telocviční. Denný počet testov na koronavírus by mal výrazne stúpnuť. V hlavnom meste štartuje prvé z veľkokapacitných odberových miest a hygienikom budú po novom pomáhať aj medici. Udalosti sme s vami sledovali online.

Pribudli nové úmrtia, nestíhajúci hygienici dostanú pomoc
TASR/Henrich Mišovič

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:25 Slovenská volejbalová reprezentácia kadetov do 18 rokov nevycestovala na majstrovstvá Európy v Taliansku. Dôvodom je pozitívny test na koronavírus u jedného člena výpravy. Šampionát sa začína už túto sobotu.

21:11 Pozrite si aj Tému dňa, v ktorej sme sa rozprávali aj o zákonoch súvisiacich so súčasnou koronakrízou.

20:32 Koronavírusová pandémia a jej dôsledky uvrhnú ďalších 47 miliónov žien a dievčat do extrémnej chudoby a prehĺbia už existujúce nerovnosti. Vyplýva to z najnovšej správy, ktorú v stredu zverejnila OSN, informuje agentúra DPA. Pôvodné odhady poukazovali na 2,7-percentné zníženie miery chudoby žien v rokoch 2019 - 2021. Avšak v dôsledku pandémie sa teraz očakáva jej nárast o 9,1 percenta.

20:13 Steroidy účinne znižujú úmrtnosť vážne chorých pacientov s ochorením COVID-19. Potvrdzuje to analýza štúdií, ktorá v stredu vyšla vo vedeckom časopise Journal of the American Medical Association. Podľa výsledkov analýzy siedmich štúdií pod vedením Svetovej zdravotníckej organizácie sa vďaka steroidom podarilo znížiť riziko smrti u kriticky chorých pacientov s koronavírusom až o tretinu, a to v porovnaní s bežnou liečbou alebo s použitím placeba.

19:51 Bývalý taliansky premiér a mediálny magnát Silvio Berlusconi bol pozitívne otestovaný na nový druh koronavírusu.

19:39 Kapacity zdravotníkov sa majú posilniť aj v prípade, že by sa Slovensko dostalo do závažnejších fáz pandémie nového koronavírusu. Vyplýva to z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve, ktorú v stredu schválili poslanci národnej rady.

O legislatíve rokovali v skrátenom legislatívnom konaní. Návrh z dielne ministerstva zdravotníctva v stredu odobril vládny kabinet a následne ho poslal do parlamentu. Hlasovaním o návrhu zároveň poslanci ukončili mimoriadnu schôdzu parlamentu, počas ktorej rokovali najmä o zákonoch vrátených hlavou štátu.

19:30 Odoberať vzorky na zistenie ochorenia COVID-19 budú aj medici. Poslanci totiž schválili novelu zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a zdravotníckych pracovníkoch, podľa ktorej budú medici po novom pomáhať hygienikom na odberových miestach.

19:11 Európska únia potrebuje spoločný postup pri obmedzovaní šírenia ochorenia COVID-19 a zároveň musí predchádzať tomu, aby členské krajiny označovali ostatné štáty únie za červené zóny. Uviedol to v stredu výbor Európskeho parlamentu pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín po diskusii s riaditeľkou Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb Andreou Ammonovou.

18:55 Ministerstvo vnútra ubezpečuje, že neplánuje zavádzať žiadne obmedzenia ani kontroly na hraničných priechodoch. Výnimkou zostáva hranica s Ukrajinou, kde platia doterajšie opatrenia. Informoval o tom hovorca MV SR Petar Lazarov s tým, že rezort tak reaguje na dezinformácie, ktoré sa v tejto súvislosti šíria.

18:28 Na vstup do Maďarska je momentálne možné využiť sedem hraničných priechodov. Ako ďalej informoval tlačový odbor ministerstva vnútra, ide konkrétne o priechody Rajka - Čunovo, Komárno – Komárom, Esztergom – Štúrovo, Parassapuszta – Šahy, Kráľ – Banréve, Tornyosnémeti – Milhosť a Slovenské Nové Mesto – Sátoraljaújhely. Pre tranzit nákladnej dopravy nad 7,5 tony je podľa rezortu vnútra možné použiť len tri hraničné priechody a to Rajka - Čunovo (diaľničný priechod), Parassapuszta - Šahy a Tornyosnémeti – Milhosť.

Ministerstvo pripomína, že od 1. septembra pristúpila maďarská vláda k úprave hraničných kontrol s tým, že si určila, cez ktoré hraničné priechody a miesta je možné vstúpiť na územie Maďarska.

18:18 Novelu o pomoci medikov na odberových miestach posunuli poslanci do druhého čítania. Posilnením kapacít zdravotníckych pracovníkov sa zaoberá novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a zdravotníckych pracovníkoch. Podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího je odpoveďou na cieľ rezortu zvyšovať počet odberových miest.

18:09 Operátori napokon budú posielať telefónne čísla cestovateľov hygienikom. Poslanci totiž prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej a definitívne schválili novelu zákona o elektronických komunikáciách.

17:16 Ako informovalo ministerstvo zdravotníctva, nové úmrtia sú potvrdené na základe vykonaných pitiev zosnulých a všetkých indikovaných pomocných laboratórnych vyšetrovacích metód.

"Na pľúcnu formu ochorenia COVID-19 zomrela 22. augusta 89-ročná žena vo Fakultnej nemocnici v Prešove, 23. augusta 78-ročná žena vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne, v rovnaký deň 83-ročný muž vo Fakultnej nemocnici v Prešove a 30. augusta 64-ročný muž v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku," spresnila hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

17:04 Ministerstvo zdravotníctva v súvislosti s ochorením COVID-19 potvrdilo 4 nové úmrtia. Celkový počet v našej krajine je tak na čísle 37.

16:53 Rodičia by mali deti do školy vybaviť okrem rúška, ktoré majú na tvári, aspoň jedným ďalším čistým rúškom v mikroténovom vrecúšku. Ako ďalej v tlačovej správe informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková, rúška môžu byť jednorazové, alebo plátenné, ideálne z bavlny alebo husto tkanej látky. Plátenné rúško má byť vyprané, prípadne vyvarené a z oboch strán vyžehlené suchým teplom.

16:50 Koronavírus považujú za znepokojujúci viac než tri štvrtiny amerických voličov, kriminalitu označila za ústredný problém Spojených štátov menej než desatina z nich. Výsledky nového prieskumu analytického ústavu Ipsos dnes zverejnila agentúra Reuters. Čísla naznačujú, že kritika protestov v amerických mestách zatiaľ prezidentovi Donaldovi Trumpovi nepriniesla body v predvolebnom súboji s kandidátom Demokratickej strany Joeom Bidenom.

16:21 Väčšina krajín, ktoré platia eurom, je v deflácii. Slovensko je však výnimkou. Ceny u nás počas koronakrízy nielenže rastú, ale zdražovanie je zároveň najsilnejšie v eurozóne. Prečo je to tak? Aj o tom sme sa rozprávali s Vladimírom Balážom, prognostikom Slovenskej akadémie vied.

16:10 Pozrite si vyjadrenie predsedu Národnej rady Borisa Kollára k vykázaniu poslancov Ľudovej strany naše Slovensku z pléna, ktorí si odmietli nasadiť rúška.

15:22 Rakúsky kancelár Sebastian Kurz, minister vnútra Karl Nehammer a minister zdravotníctva Rudolf Anschober sa dohodli na aktuálnych odporúčaniach v boji s pandémiou. Vláda napriek stúpajúcim počtom nakazených zatiaľ sprísnenie opatrení neplánuje. Odporučila však, aby počet hostí na súkromných oslavách nepresiahol 25. Medzi hlavné posolstvá patrí nosenie rúšok v uzavretých priestoroch, dodržiavanie fyzického odstupu a hygienických pravidiel.

14:50 Kórejská ľudovodemokratická republika v snahe zabrániť rozšíreniu koronavírusu na jej územie nariadila príslušníkom armády a polície zastreliť každého, koho uvidia v okruhu 800 metrov od hraníc s Čínou. Polícia z mesta Hörjong podľa britského denníka Mirror uviedla, že usmrtí kohokoľvek, kto prekročí stanovenú líniu, bez ohľadu na dôvod, pre ktorý sa tam vyskytol.

14:28 Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch aj ďalší pracovníci jeho rezortu, ktorí boli v kontakte s hlavnou hygieničkou ČR Jarmilou Rážovou nakazenou novým koronavírusom, išli do karantény a v priebehu dňa podstúpia tiež testy na prítomnosť ochorenia Covid-19. Karanténa sa však nakoniec netýka premiéra Andreja Babiša ani ďalších zamestnancov úradu vlády, ktorí sa s Rážovou tiež stretli, píše spravodajský portál iDNES.cz.

14:21 Nový školský rok v Základnej škole s materskou školou v obci Ľubeľa v stredu neotvorili. Pre podozrenie na výskyt ochorenia COVID-19 je prevádzka školy prerušená do piatka 4. septembra. Uviedol to starosta obce Erik Gemzický.

14:02 Česká futbalová reprezentácia možno stojí pred veľkým problémom pred piatkovým zápasom v Bratislave so Slovenskom v Lige národov. Podľa informácií na webe iSport.cz sa v národnom tíme ČR objavil pozitívny test na koronavírus medzi masérmi. Túto novinku neskôr potvrdil aj hovorca českej reprezentácie Petr Šedivý v rovnako Futbalová asociácia Českej republiky. Reprezentačné mužstvo Česka malo ešte v stredu odletieť na Slovensko, ale letecký presun napokon odložilo na štvrtok.

13:47 Grécko hlási prvý prípad nákazy koronavírusom v najväčšom utečeneckom tábore Moria na ostrove Lesbos. Pacientom nula migračného tábora je podľa informácií agentúry 40-ročný somálsky utečenec, ktorý sa do tábora vrátil po nedávnom pobyte v Aténach.

13:33 Ak Slováci nebudú dodržiavať nosenie rúšok, prídu obmedzenia. Pred stredajším rokovaním vlády to avizoval minister zdravotníctva Marek Krajčí. "Pokiaľ sa budú nosiť rúška tak, ako sú teraz nastavené, želal by som si, aby sme nemuseli robiť žiadne obmedzenia v našom živote, či už spoločenskom, pracovnom, ale aj kultúrnom. Pokiaľ sa to dodržiavať nebude, nebudeme mať inú možnosť, ako začať obmedzovať ľudí aj opatreniami hlavného hygienika," povedal.

13:27 Začiatok rokovania poznamenal incident, po ktorom vykázali viacerých kotlebovcov z rokovacej sály.

13:07 Hygienikom budú po novom na odberných miestach pomáhať medici. Vyplýva to z novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch a stavovských organizáciách v zdravotníctve, ktorú s pripomienkami v stredu schválila vláda. Ako pred jej rokovaním uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí, novela zákona je odpoveďou na to, že rezort chce zvyšovať počet odberných miest.

13:03 Novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve by umožnila posilniť kapacity zdravotníkov aj v prípade, že by sa Slovensko dostalo do závažnejších fáz pandémie nového koronavírusu. Návrh z dielne ministerstva zdravotníctva odobril vládny kabinet na svojom zasadnutí.

12:55 Švajčiarska nadnárodná farmaceutická spoločnosť Roche ešte v priebehu septembra ponúkne na európsky trh rýchlotest na koronavírus Sars-Cov-2, ktorý spôsobuje ochorenie Covid-19. Výsledky testu by mali byť známe do 15 minút, uviedla tlačová agentúra Belga. Podľa informácií z prostredia firmy Roche bude nový test spočiatku k dispozícii v Európe v krajinách uznávajúcich označenie CE ("európska zhoda").

12:40 Slovenské laboratóriá dokážu denne vyšetriť 7500 vzoriek nového koronavírusu. Minister zdravotníctva Marek Krajčí podotkol, že na Slovensku sa testuje správne. "Slovensko je tak jednou z top piatich krajín, ktoré sa umiestňujú v počte testov na jedného pozitívne dokázaného. Podľa všetkého testuje veľmi správne. Počet negatívnych testov korešponduje s počtom pozitívnych," uviedol Krajčí.

12:18 Počas víkendu bol všetkým testovaným zamestnancom Rádia_FM, ktorí prišli do kontaktu s osobou s potvrdeným koronavírusom, doručený negatívny výsledok. Po pozitívnom testovaní zamestnanca rozhlasového okruhu Rádio_FM v súvislosti s ochorením Covid-19 boli testy vykonané u všetkých interných a externých zamestnancov, ktorí s nim mohli prísť do kontaktu alebo sa zdržiavali v rovnakých priestoroch.

12:10 "S cieľom ochrany verejného zdravia počas druhej vlny ochorenia Covid-19 začali od utorka 1. septembra platiť nové opatrenia Úradu verejného zdravotníctva SR. Vzťahujú sa medzi iným aj na divadlá, kiná, koncertné sály a iné umelecké centrá a tiež na organizáciu verejných kultúrnych podujatí," upozorňuje ministerstvo kultúry.

12:04 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 12. hodine.

11:41 Singapurskí vedci identifikovali variant nového druhu koronavírusu, v ktorého genotype chýba báza ribonukleovej kyseliny č. 382, čo spôsobuje miernejší priebeh ochorenia Covid-19. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v odbornom medicínskom časopise The Lancet, informoval v stredu denník Die Welt.

11:30 Nosenie rúšok v interiéri je stredy opäť povinné aj pre ľudí s chronickými respiračnými ochoreniami. Na sociálnej sieti to uviedlo ministerstvo vnútra. Podľa rezortu výnimku udelenú počas letných mesiacov ľudia často neoprávnene zneužívali. MV SR argumentuje aj tým, že výnimka bola udelená aj v dôsledku horúcich letných dní, ktoré v septembri nebývajú tak časté.

11:06 Česká hlavná hygienička Jarmila Rážová sa nakazila koronavírusom. O jej pozitívnom testovaní informoval portál televízie Nova s tým, že karanténa teraz hrozí vedeniu krajiny, keďže Rážová sa pracovne stretávala s premiérom Andrejom Babišom aj ministrami jeho vlády.

11:02 V Maďarsku pribudlo v utorok až 365 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Ide o najvyšší počet od začiatku pandémie. Na ochorenie Covid-19 spôsobované týmto vírusom zomreli za uplynlý deň traja ľudia, uviedol v stredu vládny informačný server koronavirus.gov.hu.

10:50 "V tomto prípade nastáva učebnicový príklad stretu dvoch práv - právo jedných detí na ochranu svojho zdravia pred Covid-19 a právo druhých detí na ochranu svojej slobody - nenosiť rúško... a právo na ochranu zdravia je v tomto prípade určite silnejšie," vyjadril sa premiér Matovič o začiatku školského roka a povinnosti nosiť rúška.

10:35 V súvislosti so šírením koronavírusu zaviedli v školách prísne hygienické opatrenia. Okrem nosenia rúšok niektoré školy merajú žiakom teplotu. Aká je situácia v jednej zo základných škôl nám povedala riaditeľka špeciálnej základnej školy Adriana Dostálová.

10:15 Najviac nových prípadov má okres Michalovce, kde evidovali 19 nakazených. V Bratislave pribudlo 13 nakazených. Košice, Poprad, Prešov, Senec a Zvolen majú dva nové prípady. Jeden prípad nákazy evidujú v okresoch Čadca, Dolný Kubín, Dunajská Streda, Komárno, Liptovský Mikuláš, Pezinok, Ružomberok, Svidník, Trenčín, Vranov nad Topľou a Zlaté Moravce.

10:05 Vyliečilo sa 45 nových pacientov, celkovo ich počet stúpol na 2523. Máme 73 hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19. Jedenásti sú na JIS, siedmi sú na pľúcnej ventilácii.

10:00 Na Slovensku pribudlo 53 nových prípadov nákazy. Celkovo od začiatku pandémie evidujeme 4 042 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 2 428 testov. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:50 Nárast počtu nakazených hlási aj Nemecko, kde opäť pribudlo viac ako 1200 prípadov. Najviac z nich zaznamenala najľudnatejšia spolková krajina Severné Porýnie-Vestfálsko, za ňou nasleduje Bavorsko.

9:45 Testovanie ľudí so symptómami na Slovensku zďaleka nie je bezproblémové. So svojou skúsenosťou sa na Facebooku podelil aj textár a básnik Šimpe Ondruš.

9:40 Posunutý začiatok školského roka majú tri školy, vyplýva to z informácií rezortu školstva. Počas tlačovej konferencie pri príležitosti otvorenia nového školského roka na Základnej škole kpt. Nálepku v Stupave to uviedol minister školstva Branislav Gröhling.

9:35 Denný počet testov na koronavírus by mal na Slovensku výrazne vrásť. V hlavnom meste štartuje prvé z veľkokapacitných odberových miest. Ako povedala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová, nachádza sa v areáli bývalého štadióna Inter Bratislava. Na tomto mieste bude možné otestovať na ochorenie Covid-19 denne 500 až 600 ľudí.

9:23 K začiatku školského roka sa vyjadril aj premiér Igor Matovič. "Naše deti to zvládnu," napísal na Facebooku.

9:11 Ukrajina hlási rekordných 2495 prípadov nákazy za uplynulý deň, 51 ľudí v nemocniciach zomrelo.

9:03 Úrad verejného zdravotníctva informoval o opatreniach, ktoré sú v platnosti od septembra. Pozrite sa, čo sa zmenilo.

8:58 Ceny ropy uprostred týždňa pokračujú v raste. Podporil ich nečakane výrazný pokles ropných rezerv v USA rovnako ako solídna výrobná aktivita v USA a Číne, čo zvýšilo optimizmus týkajúci sa zotavenia po pandémii aj rizikový apetít investorov.

8:44 Pozrite si celý brífing ministra školstva Branislava Gröhlinga pri príležitosti otvorenia nového školského roka.

8:31 Austrálska ekonomika zaznamenala v 2. štvrťroku pre koronakrízu rekordný pokles a dostala sa do recesie prvýkrát za takmer 30 rokov.

8:17 V Českej republike zaznamenali v utorok ďalších 503 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čo je podľa údajov z ministerstva zdravotníctva o jeden viac, ako doterajší rekordný nárast z 21. augusta. Aktuálne sa z ochorenia COVID-19 v Česku lieči 6576 pacientov. V nemocniciach je hospitalizovaných 166 pacientov s koronavírusom, vo vážnom stave je 34 z nich.

7:59 Zhruba 693 000 žiakov sa v stredu vráti do školských lavíc, pretože sa začína školský rok 2020/2021. Jeho začiatok bude poznačený koronakrízou, podobne ako to bolo v druhom polroku vlaňajšieho školského roka. Na školách budú platiť viaceré hygienické opatrenia. Návrat do škôl je povinný pre všetkých žiakov základných a stredných škôl.

7:48 Nemecko zaznamenalo 1256 nových prípadov infekcie, čím počet nakazených od začiatku epidémie vzrástol na 244 855. Počet mŕtvych vzrástol o 11 na 9313. Vyplýva to z dát Inštitútu Roberta Kocha.

7:34 Maďarsko včera zavrelo hranice pre cudzincov v súvislosti so šírením koronavírusu. Platia však rôzne výnimky. Napríklad obyvatelia z krajín Vyšehradskej štvorky môžu ísť do Maďarska s negatívnym testom. Pozrite si, aká je situácia na hraniciach.

7:03 Žiaci na školách budú musieť počas nasledujúcich dvoch týždňov nosiť rúška. Opatrenie hlavného hygienika Jána Mikasa platí od 2. septembra od 06.00 h do 14. septembra do 18.00 h.

6:30 Okres Leon v americkom štáte Florida zavádza od stredy nočný zákaz vychádzania. Šéf okresu Bryan Desloge podpísal nariadenie, ktorým vyhlásil výnimočný stav obsahujúci aj zákaz vychádzania od 23:00 h do 5:00 h. Nariadenie platí od stredy a potrvá týždeň. Vyhlásenie sa odvoláva na protesty proti policajnému násiliu vo floridskej metropole Tallahassee, ktoré prerástli do násilností.

6:17 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu v Brazílii sa za posledných 24 hodín zvýšil o 42 659 na celkovo 3 950 931.

6:12 V dvoch cirkevných školách v Nitre sa zajtra školský rok nezačne. Dôvodom sú pozitívne testované učiteľky. Návrat detí do školských lavíc preto odložili na neurčito.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok