Pre podujatia platia nové pravidlá, niektorých sa zákazy netýkajú

TA3 TASR
1.9.2020 07:34

Od utorka vstúpilo do platnosti opatrenie Úradu verejného zdravotníctva, ktoré pre zamedzenie šírenia nového koronavírusu od 1. septembra zakazuje usporadúvať hromadné športové, kultúrne či spoločenské podujatia v exteriéroch nad 1000 osôb alebo v interiéroch nad 500 osôb. Výnimku zo zákazu budú mať hromadné podujatia, ktorých všetci účastníci budú disponovať negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19, a to nie starším ako 12 hodín. Informovala o tom hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

Musia preukázať počet osôb

Tento zákaz sa nevzťahuje na bohoslužby, prvé sväté prijímanie, sviatosť birmovania, pohrebné obrady a sobášne obrady vrátane civilných. Obmedzenie sa netýka ani zasadnutia a schôdze štátnych orgánov, orgánov územnej samosprávy či zasadnutia, ktoré sa uskutočňuje na základe zákona.

ÚVZ upozorňuje, že pri usporadúvaní hromadných podujatí je potrebné dodržiavať viaceré povinnosti. Napríklad vstup a pobyt v mieste hromadného podujatia môže byť umožnený len s prekrytými hornými dýchacími cestami. Potrebná je častá dezinfekcia priestorov. Pri vstupe do budovy musia byť dávkovače na dezinfekciu rúk. Zakazuje sa aj podávanie rúk. "Odporúča sa dodržiavanie dvojmetrových rozstupov medzi osobami," uvádza vo svojom opatrení úrad.

Rozstupy nemusia dodržiavať osoby žijúce v spoločnej domácnosti, partneri, osoby vykonávajúce športovú činnosť, umelci vykonávajúci umeleckú činnosť, osoby usadené v hľadisku či iné osoby, ak z účelu podujatia vyplýva, že tento rozstup medzi zúčastnenými osobami nie je možné dodržať. "Organizátor musí byť v každej chvíli schopný preukázať počet osôb aktuálne sa zúčastňujúcich na hromadnom podujatí. Podmienky sa príslušne aplikujú aj na hromadné podujatia organizované v exteriéri," poznamenal ÚVZ.

V prípade bohoslužieb, pohrebných obradov a sobášnych obradov platia povinnosti, aby bol vstup a pobyt v kostole či v príslušných priestoroch umožnený len s prekrytými hornými dýchacími cestami. Pri vstupe je potrebné verejnosti zabezpečiť dezinfekciu na ruky alebo poskytnúť jednorazové rukavice.

Treba dodržiavať respiračnú etiketu

ÚVZ odporúča zabezpečiť sedenie mimo osôb žijúcich v jednej domácnosti tak, že medzi obsadenými miestami ostane jedno miesto neobsadené. Úrad žiada dodržiavať respiračnú etiketu, čo znamená, že kašľať či kýchať je potrebné do vreckovky či do lakťového ohybu a nepodávať si ruky. "Z obradov musia byť úplne vylúčené osoby, ktoré majú nariadenú karanténu či majú akékoľvek príznaky respiračného infekčného ochorenia," uviedol ÚVZ SR.

Pokiaľ je to možné, v nedeľu by mali byť osobitne bohoslužby pre osoby staršie ako 65 rokov a pre osoby v rizikových skupinách. Dezinfikovať sa majú použité bohoslužobné a iné predmety. Pred rozdávaním napríklad svätého prijímania si musí rozdávateľ dezinfikovať ruky. Z kalicha môže piť vždy iba jedna osoba. Znak pokoja odporúča úrad nahradiť úklonom či gestom úsmevu. ÚVZ odporúča v priestoroch, kde sa vykonávajú obrady, odstrániť nádoby s vodou (napríklad sväteničky).

Viaceré protiepidemické opatrenia sa zavádzajú aj pri schôdzach štátnych orgánov či orgánov územnej samosprávy. Aj tam musí byť zabezpečená dezinfekcia rúk i priestorov, nosenie ochranných rúšok, zabezpečené dostatočné vetranie priestorov či zakázané podávanie rúk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok