Máme dve nové úmrtia, červený zoznam krajín budú aktualizovať

TA3 TASR SITA ČTK
1.9.2020 17:05

Na červený zoznam pribudli viaceré obľúbené destinácie, menia sa aj pravidlá v súvislosti s hromadnými podujatiami. Susedné Maďarsko zavádza zákaz vstupu do krajiny, Rusko oznámilo, že začne vo veľkom poskytovať vakcínu proti koronavírusu. Udalosti okolo nákazy sme s vami sledovali online.

Máme dve nové úmrtia, červený zoznam krajín budú aktualizovať
SITA/AP (ilustračná fotografia)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:13 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 2088 na celkovo 123.303, informovala v utorok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Systému monitorovania epidémie koronavírusu Rady národnej bezpečnosti a obrany.

22:45 V Česku navýšia po úprave znenia mimoriadnych opatrení povolený počet divákov na zápasoch prvej a druhej futbalovej ligy. Od septembra sa na tribúny dostane vždy tisíc osôb plus 50 percent zostávajúcej celkovej kapacity štadióna.

21:01 V Európe sa novým koronavírusom od začiatku pandémie nakazili už viac ako štyri milióny ľudí. Vyplýva to z údajov tlačovej agentúry AFP z utorkového večera. Najvyššie počty infikovaných na kontinente zaznamenali Rusko, ktoré v utorok potvrdilo už viac než milión prípadov, nasledované Španielskom a Britániou. Koronavírusovej chorobe COVID-19 v Európe dosiaľ podľahlo 216.080 pacientov.

20:32 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí z dôvodu rastúcej intenzity výskytu ochorenia COVID-19 odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania do niektorých regiónov krajín s uvoľneným hraničným režimom. Medzi ne zaraďuje Česko – Hlavné mesto Praha a Vysočina, Poľsko – Sliezske vojvodstvo, Malopoľské vojvodstvo a Pomoranské vojvodstvo, Rakúsko – Viedeň, Horné Rakúsko a Tirolsko, Spojené kráľovstvo – Tayside a North West.

20:05 Všetci zamestnanci miestneho úradu v bratislavskom Starom Meste testovaní na ochorenie COVID-19 sú negatívni. Informoval o tom hovorca mestskej časti Matej Števove.

"Jeden zo zamestnancov dostal v nedeľu výsledky skríningového testu, podľa ktorých mohol byť nositeľom nového koronavírusu. Opätovný test to však nepotvrdil," spresnil Števove. Testovaný bol v kontakte s miestnym i mestským poslancom Adamom Berkom, ktorý 23. augusta priznal nákazu novým koronavírusom.

19:43 Do Maďarska sa bude dať od stredy dostať aj cez hraničný priechod Slovenské Nové Mesto – Sátoraljaújhelyi. Informovalo o tom košické krajské policajné riaditeľstvo na sociálnej sieti. Ako polícia uvádza, cestný hraničný priechod s Maďarskom v Sátoraljaújhelyi bude pre obojstrannú osobnú a nákladnú dopravu otvorený od 5.00 h.

19:26 Taliansko zaznamenalo za uplynulý deň menej ako 1000 prípadov nákazy novým koronavírusom, aj keď sa počet testov na ochorenie COVID-19 v krajine zvýšil. Talianske ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že za posledných 24 hodín v krajine potvrdili 978 prípadov nákazy, pričom za rovnaký čas vykonali približne 81.000 testov. Je to o 22.500 testov viac než deň predtým, počas ktorého zaevidovali takmer rovnaký počet novoinfikovaných.

19:18 V dvoch cirkevných školách v Nitre sa zajtra školský rok nezačne. Dôvodom sú pozitívne testované učiteľky. Návrat detí do školských lavíc preto odložili na neurčito.

19:14 Rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober v utorok povedal, že s očkovaním proti koronavírusu SARS-CoV-2 by sa v Európskej únii mohlo začať v januári 2021, informovala agentúra DPA. Tento cieľ podľa Anschobera závisí od toho, či sa podarí naplniť záväzky vyplývajúce z dohody o dodávke vakcíny medzi spoločnosťou AstraZeneca a Európskou komisiou. Druhou podmienkou je podľa neho to, či spoločnosť získa dostatočne včas povolenie, na základe ktorého môže byť vakcína uvedená na trh.

18:49 Medzi rizikové krajiny pribudlo ďalších šesť štátov, vrátane Chorvátska. Epidemiológovia upozorňujú, že tento zoznam budú pravidelne aktualizovať a meniť. Slovákov ovplyvnia aj opatrenia, ktoré zaviedli Maďarsko a Ukrajina.

18:19 Európa môže žiť s koronavírusovou chorobou COVID-19 bez vakcíny tak, že bude kontrolovať jej výskyty lokalizovanými karanténnymi opatreniami. Uviedol to regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge. Podľa vlastných slov neočakáva návrat obmedzení na celoštátnych úrovniach.

"Deň, keď porazíme túto pandémiu, nemusí nevyhnutne (prísť) s vakcínou. Bude to vtedy, keď sa naučíme žiť s touto pandémiou, a to môže byť zajtra," vyhlásil Kluge pre britskú spravodajskú televíziu Sky News. Na otázku, či v najbližších mesiacoch očakáva hromadné karanténne opatrenia, tzv. lockdowny, zamerané na zabránenie druhej vlne šírenia infekcií, odpovedal: "Nie."

17:50 Ministerstvo zdravotníctva zatiaľ úmrtia pacientov na koronavírus nepotvrdilo. Stav potvrdených úmrtí v súvislosti s COVID-19 na Slovensku je podľa rezortu aktuálne nezmenený, a to na čísle 33. "Ministerstvo oznamuje pribudnutie úmrtia v súvislosti s COVID-19 až v nadväznosti na to, ako to potvrdí pitva zosnulého," spresnila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

17:47 Minister školstva vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling deň pred začiatkom nového školského roka poprosil rodičov a žiakov o spoluprácu pri vytvorení bezpečného prostredia na školách a poďakoval im za zodpovedné nosenie rúšok v prvých dvoch týždňoch vyučovania. V tlačovej správe o tom informoval odbor komunikácie rezortu školstva.

„Možno to nie je úplne pohodlné, ale pamätajme, že to robíme všetci pre seba, pre svoje okolie, pre kamarátov, rodinu a dbáme tak na zdravie nás všetkých,“ uviedol minister v príhovore pri príležitosti otvorenia škôl 2 septembra.

17:33 Európska únia varovala Maďarsko, že nemôže zatvoriť svoje hranice pre všetkých cudzincov a umožniť vstup len svojim občanom. Vláda od utorka zavrela hranice, podľa svojich slov v reakcii na druhú vlnu koronavírusu v Európe.

Hovorca Európskej komisie Christian Wigand povedal novinárom, že v súvislosti s cestovnými obmedzeniami "nemôže byť medzi občanmi EÚ diskriminácia". "Sú tu jasné pravidlá o slobodnom pohybe v Európskej únii a každý členský štát ich musí nasledovať," povedal. Zároveň uviedol, že eurokomisári zodpovední za spravodlivosť a vnútorné záležitosti napísali vláde Viktora Orbána a upozornili ju na problémy.

17:17 Hovorkyňa nemocnice spresnila údaje o pacientoch, ktorí zomreli na koronavírus. "Krátko po polnoci zomrel 62-ročný muž z Lúčok, ktorý sa 18. augusta vrátil z dovolenky v zahraničí. O 7.00 h zomrela 80-ročná pacientka z Tvrdošína, ktorá trpela aj iným závažným ochorením," uviedla Dišková.

17:03 V Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku zomreli dvaja pacienti s pozitívnym výsledkom na COVID-19. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Petra Dišková.

16:28 Školská dochádzka bude od stredy opäť povinná. Do základných a stredných škôl nastúpi viac ako 692 tisíc žiakov. Prvé dva týždne ale budú v znamení sprísnených hygienických opatrení. Pre rastúci počet infikovaných čaká deti nosenie rúšok aj častejšia dezinfekcia. Pre študentov prichádzajúcich z tretích krajín, ktoré sú rizikové aj povinný test na Covid-19.

15:45 Ministra školstva, vedy, výskumu a športu Branislava Gröhlinga teší, že aspoň niektoré univerzity posunuli začiatok zimného semestra nového akademického roka 2020/2021 na neskôr. Uviedol to po tom, čo univerzity vyzval, aby sa im vyučovanie začalo 28. septembra.

Gröhling tvrdí, že rezort školstva rýchlo zareagoval na vývoj situácie s druhou vlnou pandémie nového koronavírusu, a preto pristúpil k tejto výzve. "Vysoké školy už mali nastavené určité procesy. Takže najmä veľké vysoké školy neboli schopné na túto výzvu zareagovať," uviedol minister. Teší ho fakt, že školy, ktoré tú možnosť mali, tak začiatok semestra posunuli.

15:25 Počet nezamestnaných v Nemecku minulý mesiac klesol, rozsah poklesu však nebol dostatočný na zníženie celkovej miery nezamestnanosti. Poukázali na to v utorok zverejnené údaje nemeckého Spolkového úradu práce.

15:03 Po poklese v závere predchádzajúceho dňa sa ceny ropy v utorok opäť zotavili. Prispel k tomu pokles hodnoty dolára, ako aj najnovšie údaje o výraznej aktivite v čínskom výrobnom sektore. Cena ropy Brent sa posunula bližšie k 46 USD a cena americkej WTI nad 43 USD za barel (159 litrov).

14:38 Demonštranti v Berlíne musia podľa tamojších úradov nosiť rúška na tvári, aby zabránili šíreniu nového koronavírusu. Zhodli sa tak po tom, čo sa cez víkend uskutočnila demonštrácia, ktorej účastníci ignorovali spoločenský odstup.

14:16 Nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier v utorok povedal, že Nemecko sa pomocou opatrení môže vyhnúť opätovnému zavedeniu lockdownu v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2. Altmaier je podľa svojich slov presvedčený, že krajina je schopná zabrániť druhému celoplošnému zavedeniu opatrení obmedzujúcich pohyb a život občanov.

13:31 V Benátkach vrcholia prípravy na 77. ročník medzinárodného filmového festivalu. Ide o prvé podujatie tohto typu od vypuknutia koronakrízy, ktoré sa nebude konať virtuálne. Festival sa začne 2. septembra.

13:23 Testovanie žiakov 5. ročníka základných škôl sa v školskom roku 2020/2021 uskutoční v stredu 19. mája 2021, pričom po iné roky sa testovanie konalo na jeseň. Dôvodom zmeny termínu v tomto školskom roku je pandémia nového koronavírusu. Celoslovenské testovanie deviatakov bude 24. marca 2021.

13:00 V stredočínskom meste Wuchan, pôvodnom epicentre pandémie koronavírusu, otvorili v utorok všetky školy. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na správy čínskych štátnych médií. Pri príležitosti začiatku nového školského roka sa do 2842 wuchanských materských a základných škôl vrátilo približne 1,4 milióna detí. Miestna univerzita otvorila svoje brány pre študentov už v pondelok.

12:50 Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Michalovciach zavádza od utorka do nedele 13. septembra na území okresu nové opatrenia súvisiace s prevenciou šírenia nového koronavírusu. Týkajú sa hromadných verejných podujatí, prevádzkových hodín a zariadení sociálnych služieb. V obci Staré hygienici nariaďujú domácu izoláciu deťom, žiakom a študentom.

12:30 Zamestnávatelia sú od začiatku septembra povinní kontrolovať, či zamestnanci po návrate z rizikových krajín absolvovali povinnú desaťdňovú izoláciu zakončenú negatívnym testom na ochorenie COVID-19, alebo vyžadovať potvrdenie o prekročení štátnej hranice SR staršie ako desať dní. Pokiaľ sa zamestnanci takýmto potvrdením nepreukážu, nesmie ich zamestnávateľ pustiť na pracovisko alebo do prevádzky a musí ich nahlásiť regionálnemu úradu verejného zdravotníctva.

12:03 Regionálne úrady verejného zdravotníctva na Slovensku sledujú vývoj epidemiologickej situácie v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Je možné, že po jej zhodnotení odporučia niektorým výchovno-vzdelávacím zariadeniam posunutie začiatku školského roka. Na sociálnej sieti o tom informuje Úrad verejného zdravotníctva s tým, že jednotlivé regionálne úrady zabezpečujú v lokalitách s výskytom ochorenia COVID-19 všetky potrebné protiepidemické opatrenia.

11:18 Policajti majú za sebou kontrolný víkend. Zamerali sa na to, ako ľudia dodržiavajú opatrenia v boji proti šíreniu koronavírusu. O výsledku kontrol viac povedala prvá viceprezidentka policajného zboru Jana Maškarová.

11:00 Počet potvrdených prípadov v Rusku prekročil v utorok hranicu jeden milión, čo je štvrtý najvyšší počet na svete. Za posledných 24 hodín pribudlo v krajine 4729 nakazených, čím sa celkový počet potvrdených prípadov zvýšil na 1.000.048. Ide o štvrté najvyššie číslo na svete po USA, Brazílii a Indii.

10:35 "V nemocniciach je hospitalizovaných 99 pacientov, z nich potvrdené ochorenie COVID-19 má 71 ľudí. Na jednotke intenzívnej starostlivosti je 11 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje sedem pacientov," uviedol rezort zdravotníctva. Na Slovensku pribudlo oproti predchádzajúcemu dňu 101 ľudí, ktorí prekonali ochorenie COVID-19. Spolu je tak v krajine vyliečených 2478 osôb.

Počet potvrdených úmrtí na Slovensku zostáva po pondelku nezmenený na počte 33. Celkový počet pozitívnych prípadov na nový koronavírus v SR je doteraz na čísle 3989, počet aktívnych prípadov je aktuálne 1478. Celkový počet doteraz ukončených laboratórnych testov na ochorenie COVID-19 je na Slovensku 337 695.

10:18 Ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti spresnilo, že pozitívne testovaných bolo 38 mužov a 34 žien vo veku od štyroch do 69 rokov v okresoch Bratislava (19), Nitra (10), Michalovce (7), Trenčín (5), Považská Bystrica (4), Trnava (3). Pozitívne testovaní ľudia boli aj v okresoch Zvolen, Komárno, Trebišov, Dolný Kubín, Ružomberok, Prešov, Banská Bystrica, Veľký Krtíš, Tvrdošín, Svidník, Púchov, Piešťany, Partizánske, Nové Mesto nad Váhom, Galanta a Brezno.

10:02 Na Slovensku v pondelok pribudlo 72 nakazených novým koronavírusom, ich doterajší celkový počet stúpol na 3989. Pozitívne vzorky odhalili z 2763 testov, ktoré sa v pondelok urobili. Z ochorenia sa vyliečilo 101 pacientov, nepribudlo žiadne úmrtie. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:29 Úrad verejného zdravotníctva spresnil opatrenia proti pandémii ochorenia COVID-19 a povinnosti, ktoré majú od začiatku septembra majitelia prevádzok. Opatrenie sa po novom vzťahuje na všetky prevádzky, pričom doteraz sa vzťahovalo na maloobchod a prevádzky poskytujúce služby. Okrem pravidelnej dezinfekcie, vetrania a obmedzenia počtu zákazníkov je napríklad povinné nosenie rúška aj vo vonkajších priestoroch prevádzok.

8:33 V Hongkongu sa v utorok začalo hromadné testovanie obyvateľstva na nový druh koronavírusu. Dobrovoľné testy sú motivované snahou zvládnuť v poradí už tretiu vlnu epidémie nového koronavírusu, ktorá sa v Hongkongu začala koncom júna.

8:06 Od utorka vstúpilo do platnosti opatrenie Úradu verejného zdravotníctva, ktoré pre zamedzenie šírenia nového koronavírusu od 1. septembra zakazuje usporadúvať hromadné športové, kultúrne či spoločenské podujatia v exteriéroch nad 1000 osôb alebo v interiéroch nad 500 osôb. Výnimku zo zákazu budú mať hromadné podujatia, ktorých všetci účastníci budú disponovať negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19, a to nie starším ako 12 hodín.

7:30 Zoznam rizikových krajín sa od utorka od 7.00 h mení. Pribúdajú doň Chorvátsko, Francúzsko, Španielsko, Holandsko, Belgicko a Malta. Osoby prichádzajúce z rizikových krajín budú musieť absolvovať domácu karanténu.

7:10 Rusko začne vo veľkom poskytovať vakcínu proti koronavírusu v septembri, oznámil v pondelok minister zdravotníctva Michail Muraško. Vakcínu dostanú najprv zdravotníci a učitelia, hromadné očkovanie rizikových skupín obyvateľstva sa začne v novembri alebo decembri, dodal minister.

7:05 Od utorka platia pre Slovákov cestujúcich zo zahraničia viaceré nové pravidlá. Zo zoznamu menej rizikových krajín vypadnú napríklad Chorvátsko, Francúzsko či Španielsko. Maďarsko zase zavádza zákaz vstupu do krajiny iným ako maďarským občanom. V tomto prípade budú ale platiť viaceré výnimky.

7:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok