Pozor na nelegálnu webovú lekáreň. Jej lieky sú neznámeho pôvodu

TA3 TASR
24.1.2018 11:09

Štátny ústav pre kontrolu liečiv upozorňuje na webovú stránku www.ru-486.eu, ktorá ponúka rôzne lieky napriek tomu, že nejde o internetovú lekáreň. Zaevidoval na ňu viacero podnetov. Stránka ponúka aj lieky viazané výlučne na lekársky predpis a lieky, ktoré nie sú registrované v SR, priblížila hovorkyňa ŠÚKL Alica Štrbavá.

"Predmetné lieky sú neznámeho pôvodu a nespĺňajú požiadavky zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach. ŠÚKL tak nemôže zaručiť ich kvalitu, účinnosť a bezpečnosť," uviedla Štrbavá. Webstránka nie je podľa jej slov legálnou online lekárňou, ktorá by bola registrovaná ako verejná lekáreň prevádzkujúca internetový výdaj.

aaaaa_7f000001-5956-75d7.jpg

Legitimitu internetovej lekárne si ľudia môžu overiť kliknutím na spoločné logo pre internetový výdaj liekov. Skladá sa z grafického obrazca s vlajkou štátu, v ktorom má daný subjekt povolenie na činnosť. Pacienta presmeruje na stránku liekovej agentúry, kde sa nachádza zoznam všetkých subjektov oprávnených ponúkať predaj liekov na diaľku. "V prípade, že danú lekáreň v zozname nenájde, neodporúča sa pacientom pokračovať ďalej v nákupe," upozornila Štrbavá.

Štátny ústav vyzval ľudí, aby v záujme vlastnej bezpečnosti postupovali pri nákupe liekov cez internet podľa uvedených odporúčaní. "Pripomíname, že prostredníctvom internetového výdaja možno na Slovensku ponúkať len lieky, ktoré sú v SR registrované a ktorých výdaj nie je viazaný na lekársky predpis. Pri nákupe liekov z neoverených a neschválených zdrojov hrozí dodanie falšovaných alebo nekvalitných liekov, ktoré neobsahujú to, čo deklarujú, naopak, môžu obsahovať zdraviu škodlivé látky a ich užitie môže viesť k výraznému poškodeniu zdravia pacienta," zhrnula Štrbavá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok