PR správa

Robte týchto 5 jednoduchých činností každý deň a vaše telo sa vám odvďačí

PR
31.8.2020 09:09

Väčšina z nás by sa potešila, ak by naše telo bolo vďačné za hodiny presedené pred televíziou, pojedanie pizze, hamburgerov a hranoliek. To posledné, čo naše telo potrebuje, sú drastické zmeny životného štýlu. Namiesto toho podniknime niekoľko malých krokov, ktoré budujú našu odolnosť, prinesú pozitívne emócie a budeme sa vďaka nim cítiť lepšie.

Robte týchto 5 jednoduchých činností každý deň a vaše telo sa vám odvďačí
PR

Prechádzka

Chôdza má blahodarný vplyv na celé naše telo. Odvážnejší ju môžu vyskúšať aj naboso, najmä počas teplých dní a ideálne na tráve alebo v lese. Pri chôdzi bez topánok si musíme dávať pozor, kam stúpime, vďaka čomu sú zapojené viaceré zmysly, ale najmä naša myseľ. Pomáha nám to zamerať pozornosť na prítomný okamih a netrápiť sa minulosťou a budúcnosťou.

Ak si na to netrúfate, pánske i dámske tenisky sú často navrhnuté tak, aby bola naša chôdza pohodlnejšia a môžeme chodiť ako vo vatičke. Takže už žiadne výhovorky. Stačí auto zaparkovať ďalej od práce, vystúpiť z MHD o jednu zastávku skôr, namiesto výťahu zvoliť schody alebo si po večeri dopriať polhodinku chôdze, hoci aj pomedzi paneláky. Chýba vám motivácia? Vezmite si psíka z útulku. Chlpatý člen rodiny zaručí, že sa pôjdete prejsť skutočne každý deň.

Dúha na tanieri

Ale iba taká, ktorá rastie v prírode. Nie je náhoda, že ovocie a zelenina zachytávajú celé spektrum farieb a chutí. Ich pestrosť na tanieri môže zlepšiť náladu, posilniť imunitný systém, zrýchliť metabolizmus a doplniť telu vitamíny. Okrem toho antioxidanty spomaľujú starnutie buniek, takže sa nebudeme cítiť iba zdravšie, ale podporíme aj svoju krásu.

Najlepšie je jesť podľa aktuálnej sezóny, ale platí, že tmavé plody, ako sú čučoriedky, černice alebo cvikla, podporia aj prečistenie krvi v tele.

Strečing

Nezáleží na tom či väčšinu dňa presedíme, alebo pracujeme fyzicky. Vyležaný matrac, časté pozeranie do smartfónu alebo nesprávne športovanie - čokoľvek z toho môže vyústiť k bolesti krčnej chrbtice, preťaženiu niektorého svalu alebo skráteným šľachám.

V ideálnom prípade by sme sa mali venovať strečingu ráno - jednoduchou rutinou ešte v posteli - aj večer - napríklad zostavou inšpirovanou jogou. Na začiatok si stačí spomenúť na rozcvičku z telocviku na základnej škole alebo pustiť krátke video na YouTube.

Základným pravidlom fyzioterapie je, že prevencia ochorenia je tisícnásobne lepšia ako jeho liečba. Myslite na to, keď si nabudúce sadnete večer pred telku.

Vďačnosť

Telo a myseľ bez seba nedokážu naplno fungovať. Na prvý pohľad jednoduchá aktivita - každý deň si uvedomiť aspoň tri veci, za ktoré sme vďační, má v skutočnosti ďalekosiahle dôsledky. Znižuje stres, nabíja nás energiou a aj počas ťažších dní našu myseľ orientuje na pozitíva života.

Melancholická a depresívna nálada môže viesť k psychosomatickým ochoreniam - teda k zdravotným problémom, ktoré vyplývajú z veľkej psychickej záťaže. Aj jednoduché uvedomenie si, na čom nám v živote skutočne záleží, dokáže uviesť veci do perspektívy a pozitívnejšie nás naladiť.

Meditácia

Keď naše srdce bije rýchlo pri športe, je to skvelé. Ale zrýchlený tep počas bežných činností predstavuje pre telo stres. Počas meditácie sa spomaľuje dych, vypínajú sa myšlienky a spomalí sa aj činnosť srdca, podobne ako počas spánku. Vďaka tomu telo prepína autonómny systém do „pokojného režimu“, kedy môže regenerovať, obnovovať bunky a liečiť zápaly. Preto sa meditácia stáva súčasťou liečby, ale aj prevencie mnohých ochorení. Už päť minút meditácie denne umožňuje odbúrať aspoň čiastočne stres a zamerať sa na hojenie organizmu. Nie každý dokáže sedieť so zavretými očami v úplnom tichu, preto existujú nahrávky, ktoré meditáciu vedú namiesto vás. Stačí sa započúvať a otvoriť sa novým skúsenostiam.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok