Hollande stratil náskok o jedno percento, ale stále je favoritom volieb

TASR
30.4.2012 10:10

Súčasný francúzsky prezident Nicolas Sarkozy pred druhým kolom prezidentských volieb opäť mierne znížil náskok svojho socialistického rivala Francoisa Hollandea, ukázal najnovší prieskum verejnej mienky vo Francúzsku.

Hollande stratil náskok o jedno percento, ale stále je favoritom volieb
SITA

Prieskum verejnej mienky vykonala spoločnosť Ipsos na spoločnú objednávku televíznej stanice France Télévisions, rozhlasovej stanice Radio France a denníka Le Monde. V správe o výsledkoch prieskumu, ktorú dnes zverejnili médiá, sa uvádza, že Hollande má podporu 53 percent voličov, kým Sarkozy už boduje u 47 percent populácie.

Oproti poslednému prieskumu verejnej mienky z 22. apríla je to pre Hollandea strata a pre Sarkozyho nárast jedného percentuálneho bodu.Prieskum vykonaný v dňoch 27. a 28. apríla na vzorke 988 respondentov tiež potvrdil, že 22 percent voličov, ktorí sú rozhodnutí ísť hlasovať aj v druhom kolo prezidentských volieb (6. mája), názor na svojho favorita ešte neprezradilo.

Aj napriek tomu väčšie šance u tzv. "skrytých voličov" má zrejme Hollande, lebo podľa najnovšieho prieskumu sa v jeho prospech vyjadrila podstatná časť voličov bývalých súperov na prezidentský post.
Až 80 percent voličskej základne ľavicového kandidáta Jeana-Luca Mélenchona chce hlasovať za Hollandea. Ten by mal získať aj okolo 34 percent voličov centristického kandidáta Francoisa Bayroua a dokonca aj 14 percent voličov od ultrapravicového Národného frontu pod vedením Mariny Le Penovej.

Sarkozy naopak môže rátať s 54-percentnou podporou Le Penovej základne, čo však nie je dôvod na radosť, pretože okamžité prieskumy po prvom kole volieb indikovali vyše 60 percent podpory pre Sarkozyho zo strany tretieho najobľúbenejšieho subjektu v tohoročných voľbách.

Tretina Le Penovej prívržencov (32 percent) ešte stále nevie, koho v druhom kole podporí. Z centristického tábora od Bayroua by Sarkozy mohol získať okolo 40 percent voličov tejto strany a od Mélenchonových ľavičiarov maximálne tri percentá voličov tohto subjektu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok