Opäť pribudlo trojciferné číslo prípadov, ÚVZ vyšší počet očakával

TA3 SITA TASR ČTK
29.8.2020 10:03

Na Slovensku už druhý deň po sebe pribudlo viac ako 100 infikovaných. Česi evidujú druhý najvyšší prírastok od začiatku pandémie a Maďari zatvárajú svoje hranice pre turistov. Úrad hlavného hygienika Jána Mikasa vydal nariadenia, ktoré spresňujú povinnosti obyvateľov Slovenska v súvislosti s nákazou. Udalosti okolo koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:00 Krajne pravicoví extrémisti sa pokúsili vtrhnúť do budovy nemeckého parlamentu po proteste proti pandemickým obmedzeniam v krajine. Zastavili ich však a odviedli policajti. Zábery z incidentu zachytávali, ako stovky ľudí, niektorí s vlajkami Nemeckej ríše z rokov 1871 - 1918 alebo krajne pravicovými transparentmi, utekajú k budove Ríšskeho snemu (Reichstag) a po jej schodoch. Polícia na Twitteri potvrdila, že viacero osôb prerazilo kordón pred parlamentom a vstúpilo na schody Reichstagu, nie však do samotnej budovy.

23:00 Tento víkend sa mali konať atletické Majstrovstvá Európy v Paríži, ale pre koronakrízu vrcholí letná sezóna našich športovcov domácimi podujatiami. To prvé odštartovalo v Trnave, kde atléti súťažili na Majstrovstvách Slovenskej republiky.

22:00 Nemecká polícia na proteste proti vládnym protipandemickým opatreniam zatkla v Berlíne viac ako 200 ľudí. Na zhromaždení vypukli násilnosti a protestujúci zranili aj niekoľko policajtov.

19:45 Finančná situácia našich domácností sa počas pandémie zhoršila.

19:15 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

18:45 Vo viacerých európskych metropolách sa konali protesty proti epidemiologickým opatreniam. V Berlíne polícia demonštráciu rozpustila, lebo jej účastníci ignorovali pravidlá. V Paríži ľudia žiadali zrušenie povinného nosenia rúšok na verejnosti. V Londýne zase protestovali proti očkovaniu.

18:15 Na štadióne jedného z klubov anglickej Premier League sa po prvý raz od marca objavili fanúšikovia. Sobotňajší prípravný duel medzi futbalistami Brightonu a Chelsea (1:1) sledovalo 2500 divákov. Fanúšikovia museli medzi sebou dodržiavať bezpečnú vzdialenosť a riadiť sa opatreniami prijatými v čase pandémie koronavírusu.

17:45 Argentína zaznamenala v piatok 11.717 prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je najvyšší denný nárast od začiatku pandémie. Argentína doposiaľ eviduje celkovo 392.009 prípadov nákazy novým koronavírusom, pričom komplikáciám spôsobeným chorobou COVID-19 doposiaľ podľahlo 8.271 ľudí.

17:15 Cyklistickým tímom hrozí vylúčenie z Tour de France aj v prípade, keď sa nakazia koronavírusom aj iní členovia družstva ako jazdci. V sobotu o tom rozhodli organizátori pretekov, ktorí museli sprísniť bezpečnostný protokol po rozhodnutí francúzskych zdravotníckych orgánov.

Organizátori pretekov a Medzinárodná cyklistická únia sa dohodli na pravidle, že tím vylúčia z pretekov v prípade ak sa v priebehu siedmich dní nakazia dvaja jazdci. Výsledky testov podporného personálu a členov realizačného tímu na osud profitímu nemal mať vplyv.

16:45 V taliansku sa vrátili diváci na tribúny po prvý raz od nariadenia bezpečnostných opatrení. Na prípravnom zápase Neapola s Aquilou ich bolo prítomných rovných 1000.

16:15 Atletický míting Diamantovej ligy v Číne sa neuskutoční. Súťažiť sa malo 17. októbra na neurčenom mieste. V sezóne sa mali konať v roku 2020 dva mítingy Diamantovej ligy v Číne, už dávnejšie pre pandémiu koronavírusu zrušili aj podujatie v Šanghaji.

15:45 Berlínska polícia vyzvala tisíce protestujúcich na demonštrácii proti pandemickým obmedzeniam, aby sa rozišli. Rozpustenie demonštrácie zdôvodnila polícia nedodržiavaním bezpečných rozstupov medzi účastníkmi protestu, pričom mnohí z nich tiež nemali rúška. Po dlhom vyjednávaní s organizátormi polícia uviedla, že zhromaždenie rozpustí. "Žiaľ, nemáme inú možnosť. Informovali sme organizátora, že toto zhromaždenie rozpustíme," napísala polícia na Twitteri.

Podľa odhadov polície sa na proteste, kde je rozmiestnených zhruba 3000 policajtov, zúčastnilo približne 18.000 ľudí.

Definitívne rozhodnutie o novom organizátorovi by malo padnúť 1. septembra. Trojnásobný majster sveta Peter Sagan sa tohto roku neplánoval šampionátu vzhľadom na profil trate zúčastniť.

15:15 Majstrovstvá sveta v cyklistike sa tento rok napriek pandémii uskutočnia v plánovanom termíne 20.-27. septembra. Vyhlásil to prezident Medzinárodnej cyklistickej únie David Lappartient na tlačovej konferencii pred 1. etapou Tour de France.

Zatiaľ však nie je známe dejisko podujatia. Pôvodne mali šampionát organizovať švajčiarske mestá Aigle a Martigny, no tie sa možnosti vzdali. Nový organizátor by mal ponúknuť podobný profil. "Pre niektorých jazdcov boli MS dôležitým cieľom sezóny. Vzniesli sme požiadavku, aby trať bola náročná," citoval Lappartienta server idnes.cz.

14:45 Premiér Igor Matovič stúpajúce čísla nakazených novým vírusom SARS-CoV-2, ktoré sú vyššie ako na jar, nekomentuje. Úrad vlády hovorí, že premiér sa do činnosti Pandemickej komisie vlády SR zapojí, ak to bude potrebné. Úrad priamo neodpovedal na otázku, či premiér považuje súčasné opatrenia proti pandémii za dobre nastavené.

12:55 Úrad verejného zdravotníctva očakával vyšší počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19, keďže sa v posledných dňoch realizoval plánovaný početnejší odber klinických vzoriek u kontaktov potvrdených prípadov z monitorovaných ohnísk nákazy. Informovala o tom hovorkyňa úradu Daša Račková.

12:21 V jednej z materských škôl v Trnavskom kraji sa potvrdili tri prípady nákazy novým koronavírusom. V tlačovej správe to uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. V materskej škole sa najprv objavil jeden prípad nákazy a následné otestovanie 70 ďalších osôb preukázalo ďalšie tri pozitívne prípady.

12:01 Rusko zaznamenalo za posledných 24 hodín 4941 nových prípadov nákazy koronavírusom. Informovala o tom v sobotu agentúra TASS s odvolaním sa na protivírusové krízové centrum. Celkový počet nakazených tak stúpol na 985.346. Chorobe COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, podľahlo za posledných 24 hodín 111 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 17.025.

10:42 Mimoriadne finančné ohodnotenie v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu bude zdravotníkom čoskoro vyplatené v praxi, informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Podľa jej slov sa aktuálne spravodlivo nastavujú konkrétne návrhy odmien, ako aj spôsob ich vyplatenia.

10:35 V Indii pribudlo v sobotu 76.472 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, informovala agentúra AP s odvolaním sa na indické ministerstvo zdravotníctva. Od začiatku pandémie sa v Indii táto infekcia potvrdila u vyše 3,4 milióna ľudí, z ktorých 62.550 zomrelo. Od piatka pribudlo 1021 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19.

V nemocniciach je hospitalizovaných 76 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 51 ľudí. Na JIS je sedem pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebujú štyri osoby.

10:15 Najviac testov s pozitívnym výsledkom bolo v okresoch Bratislava (26), Michalovce (11), Trnava (10), Nitra (7), Žilina (5), informuje ministerstvo zdravotníctva.

Pozitívne testy mali aj ľudia v okresoch Senec, Senica, Myjava, Sabinov, Piešťany, Nové Mesto nad Váhom, Vranov nad Topľou, Prešov, Trenčín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Košice, Šaľa, Námestovo, Čadca, Púchov, Ilava, Pezinok, Prievidza, Malacky, Zvolen, Lučenec, Snina, Považská Bystrica, Skalica, Nové Zámky či Komárno.

10:10 Nehlásia žiadne úmrtia v súvislosti s koronavírusom, vyliečilo sa ďalších 29 pacientov.

10:01 Na Slovensku pribudlo 114 prípadov nákazy, za predošlý deň otestovali 4453 ľudí.

Celkový počet prípadov nákazy v krajine tak stúpol na 116.978

9:07 Ukrajina zaznamenala v sobotu ďalší najvyšší denný nárast počtu prípadov infekcie novým typom koronavírusu, a to 2481. Predchádzajúci rekordný nárast hlásila v piatok, išlo o 2438 infikovaných.

9:00 Brazília oznámila za uplynulý deň 43.412 prípadov nákazy novým koronavírusom a 855 úmrtí. S odvolaním sa na brazílske ministerstvo zdravotníctva o tom informovala agentúra Reuters. Rekordný denný nárast počtu infikovaných ohlásila aj Argentína, kde vláda čiastočne uvoľnila karanténu. V krajine pribudlo 11.717 nových prípadov nákazy.

7:40 V Česku za piatok pribudlo 486 nových potvrdených prípadov choroby COVID-19, čo je druhý najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Celkovo sa v Česku doteraz koronavírusom nakazilo 23 777 ľudí. Infekcii podľahlo už 419 pacientov.

7:30 Úrad hlavného hygienika Jána Mikasa vydal nariadenia, ktoré spresňujú povinnosti obyvateľov Slovenska v súvislosti s pandémiou. Týkajú sa žiakov v školách, ale povinnosti pribudli aj zamestnávateľom.

7:15 Maďarská vláda oznámila, že Maďarsko od 1. septembra uzavrie svoje hranice pre zahraničných turistov.

7:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok