Máme trojciferný počet nových prípadov, testovali 4360 ľudí

TA3 TASR SITA ČTK
28.8.2020 10:02

Epidemiologická situácia sa zhoršuje, za uplynulý deň u nás pribudlo 102 nových prípadov nákazy. Slovensko preto od 1. septembra zaraďuje na zoznam červených krajín Chorvátsko, Francúzsko, Španielsko a ďalšie krajiny. Menia sa aj pravidlá pre nosenie rúšok či pre podujatia. Udalosti okolo koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Máme trojciferný počet nových prípadov, testovali 4360 ľudí
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:40 Sobotňajšia demonštrácia proti pandemickým obmedzeniam sa môže v nemeckej metropole Berlín konať. Rozhodol o tom tamojší správny súd, ktorý tak zrušil zákaz vydaný políciou. Hovorca súdu oznámil, že demonštrácia sa môže konať za určitých podmienok, ako je zachovanie rozstupov. Verdikt súdu ešte nie je právoplatný a Berlín majúci štatút spolkovej krajiny sa voči nemu mienil odvolať na vyšší správny súd.

Sobotnú demonštráciu v Berlíne organizuje iniciatíva Querought 711 zo Stuttgartu, ktorá úradom nahlásila 22.000 účastníkov.

0:10 Španielske ministerstvo zdravotníctva zaznamenalo 9779 nových prípadov nákazy a 15 potvrdených úmrtí. Predstaviteľ ministerstva zdravotníctva pre televíziu CNN povedal, že aj keď boli tieto prípady oznámené v piatok, "niektoré z nich nie sú prípady diagnostikované za posledných 24 hodín", ale v predchádzajúcich dňoch.

23:45 Regionálny úrad zdravotníctva povolil na Veľkej cene Toskánska seriálu majstrovstiev sveta F1 (13. septembra) účasť až 3000 fanúšikom. Tento krok však ešte musí schváliť talianska vláda, ktorá zasadá v sobotu. "Na okruhu sú tri veľké tribúny. Nachádzajú sa od seba v dostatočnej vzdialenosti, takže limit 1000 účastníkov sa dá aplikovať na každú zvlášť," vysvetlil pre denník Gazzetta dello Sport prezident Toskánska Enrico Rossi.

Na Veľkej cene Talianska v Monze, ktorá je na programe o týždeň skôr (6. septembra), sa zúčastní len 250 pozvaných zdravotníkov.

23:20 Mimoriadne vážny stav si vyžaduje špeciálnu liečbu. V Univerzitnej nemocnici v Martine leží pacient s ťažkým zápalom pľúc s potvrdeným ochorením COVID-19. Umelá pľúcna ventilácia v jeho prípade nepostačovala. Lekári preto využili špeciálnu metódu liečby.

22:55 Francúzsko v piatok oznámilo 7379 nových prípadov nákazy. Je to druhý najvyšší denný nárast od 31. marca. Generálne riaditeľstvo pre oblasť zdravia  ktoré patrí pod francúzske ministerstvo zdravotníctva, dynamiku vývoja epidémie označilo za "exponenciálnu". V piatok bolo podľa DGS hospitalizovaných 4535 ľudí, z ktorých bolo 387 vo vážnom stave. Vo štvrtok pribudlo vo Francúzsku 6111 nakazených, v stredu 5429.

22:30 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

22:05 V Chorvátsku zaznamenali za posledných 24 hodín 357 nových prípadov nákazy koronavírusom, celkový počet aktívnych prípadov infekcie tak stúpol na 2560. Na následky zdravotných komplikácií zomreli ďalší traja ľudia. V piatok to oznámil celoštátny tím pre riešenie pandémie.

21:50 Od septembra sa na Slovensku opäť sprísňujú opatrenia v súvislosti s koronavírusom. Do ktorých krajín nebude bezpečné cestovať a kto bude musieť ísť do domácej karantény? Prečo sa neosvedčila e-karanténa? Kde budú policajti kontrolovať nosenie rúšok a ako bude vyzerať začiatok školského roka? Pozreli sme sa na to.

21:25 Situácia v Rakúsku by sa po náročnej jeseni a zime spôsobenej pandémioumohla vrátiť do "normálu" v lete budúceho roka. Povedal to rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz. Najbližšie mesiace budú podľa Kurza "náročné", pretože sa začne nový školský rok, ochladí sa a príde každoročná chrípková sezóna.

"Z nášho dnešného pohľadu je však veľmi pravdepodobné, že budúce leto by mohlo byť znovu normálne," povedal. Rakúska vláda sa podľa neho na budúci týždeň rozhodne, či ešte viac sprísni opatrenia s cieľom dostať narastajúce počty prípadov nákazy novým druhom koronavírusu pod kontrolu.

21:00 Únia ligových klubov, ktorá zastrešuje našu futbalovú Fortuna ligu, vytvorila v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva dokument, ktorý stanovuje presný postup v prípade pozitívne testovaných hráčov.

20:30 Minister zdravotníctva Marek Krajčí podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s podozrením z trestného činu šírenia poplašnej správy.

20:00 Už v sobotu štartuje 107. ročník Tour de France. Ani tieto prestížne cyklistické preteky sa nevyhnú bezpečnostným opatreniam.

19:30 Taliansko zaznamenalo ďalších 1462 prípadov nákazy, čo je najvyšší denný nárast od 2. mája. Vo štvrtok úrady evidovali 1411 nových infikovaných. Za uplynulých 24 hodín zomrelo ďalších deväť ľudí, ktorí mali pozitívny test na koronavírus. V Taliansku vykonali za uvedené obdobie 97.065 testov, čo je rekordný počet vykonaných testov už tretí deň po sebe.

Celkový počet nakazených je 265.409, pričom komplikáciám spôsobeným chorobou COVID-19 doposiaľ podľahlo 35.472 ľudí.

19:00 Úrad verejného zdravotníctva vydal opatrenie, v ktorom pre zamedzenie šírenia nového koronavírusu od 1. septembra zakazuje usporadúvať hromadné športové, kultúrne či spoločenské podujatia v exteriéroch nad 1000 osôb, alebo v interiéroch nad 500 osôb.

18:30 Úrad verejného zdravotníctva spresnil opatrenia proti pandémii a povinnosti, ktoré budú mať od začiatku septembra majitelia prevádzok. Opatrenie sa po novom vzťahuje na všetky prevádzky, pričom doteraz sa vzťahovalo na maloobchod a prevádzky poskytujúce služby.

18:00 Japonský krasokorčuliar Juzuru Hanju nebude v tejto sezóne štartovať na podujatiach seriálu Grand Prix ISU. Dvojnásobný olympijský víťaz trpí astmou a má obavy z cestovania v čase pandémie koronavírusu.
"Nebolo to jednoduché rozhodnutie. Stále totiž neexistuje priama spojitosť medzi bronchiálnou astmou a ochorením COVID-19. Zdravotný stav pacientov s touto diagnózou sa však po infikovaní vírusom zhoršil a preto je dôležité, aby som bol opatrný. Verím, že moje odstúpenie aspoň v malej miere pomôže zabrániť šíreniu nákazy," odôvodnil svoje rozhodnutie Hanju.

Pri jeho rozhodovaní navyše zohrala úlohu aj sťažená logistika. Jeho tréner Bryan Orser totiž žije v Toronte.

17:45 Maďarská vláda oznámila, že Maďarsko od 1. septembra uzavrie svoje hranice pre zahraničných turistov. Informoval o tom spravodajský server Index.hu.

17:30 V bratislavskom Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (platí od piatka až do odvolania zákaz návštev. Dôvodom je epidemiologická situácia a nárast počtu pozitívnych prípadov, uviedla hovorkyňa národného ústavu Soňa Valášiková. "V prípade, že ošetrujúci lekár zváži, že návšteva pacienta je potrebná z hľadiska jeho zdravotného stavu, rodina pacienta sa informuje vopred na jednotlivých oddeleniach NÚSCH," informovala.

Schválenú návštevu ošetrujúcim lekárom je možné povoliť podľa jej slov výnimočne na obmedzený čas, a to najviac na 30 minút pre maximálne dve osoby za podmienky dodržania prísnych protiepidemických opatrení. Samozrejmosťou je dezinfekcia rúk pri vstupe, použitie ochrannej masky a jednorazového ochranného plášťa.

16:58 ÚVZ SR vydal opatrenie, v ktorom pre zamedzenie šírenia nového koronavírusu od 1. septembra zakazuje usporadúvať hromadné športové, kultúrne či spoločenské podujatia v exteriéroch nad 1000 osôb, alebo v interiéroch nad 500 osôb. Výnimku zo zákazu budú mať hromadné podujatia, ktorých všetci účastníci budú disponovať negatívnym výsledkom testu na ochorenie Covid-19, a to nie starším ako 12 hodín.

16:55 Štátny podnik Agrokomplex Národné výstavisko v Nitre upraví pôvodne plánované termíny niektorých jesenných výstav. Pre očakávané septembrové opatrenia proti šíreniu koronavírusu naplánovalo výstavisko prvú jesennú výstavu na začiatok októbra.

16:53 Slovenské športové zväzy nedosiahli to, o čo sa snažili na pondelkovom zasadnutí s hlavným hygienikom Jánom Mikasom. V septembri definitívne na vonkajších športových podujatiach neuvidíme viac ako 1000 ľudí a vnútri maximálne 500.

16:47 Epidemiologická situácia v Prahe sa zhoršuje a tzv. covidovom semafore sa česká metropola ako jediná z celej krajiny dostala na oranžový stupeň, čo znamená začínajúci komunitný prenos nákazy koronavírusom. Na tlačovej konferencii po rokovaní integrovaného centrálneho riadiaceho tímu Chytrej karantény to v piatok oznámil minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

16:44 Zo zoznamu tzv. menej rizikových krajín sa vzhľadom na významné zhoršenie epidemiologickej situácie v ostatných dňoch od 1. septembra 2020 vyraďujú Chorvátsko, Francúzsko, Španielsko, Holandsko, Belgicko a Malta.

16:40 Viacerí svetoví lídri sa vyjadrili k aktuálnej situácii ohľadne koronavírusu. Rakúsky kancelár Sebastian Kurz naznačil, že koronakríza potrvá kratšie, ako pôvodne experti predpokladali. Rakúsko by sa malo podľa neho už na budúci rok hospodársky zotavovať.

16:30 Do Slovinska je možné cestovať bez nutnosti absolvovania povinnej karantény. Na svojej webovej stránke o tom informuje ministerstvo zahraničných vecí. Slovensko je napriek zhoršujúcej sa epidemiologickej situácii považované za bezpečnú krajinu, a preto je vstup do Slovinska bez obmedzení. Za bezpečnú krajinu však nie je považované Chorvátsko, a preto je ľuďom, ktorí ho navštívili, umožnený cez Slovinsko len tranzit.

16:25 Astmatici či alergici budú musieť opäť nosiť rúška na vybraných miestach. Úrad verejného zdravotníctva zmenil pravidlá pre zneužívanie situácie. Doteraz totiž títo ľudia nemuseli predkladať žiadne potvrdenie o diagnóze. Stávalo sa tak, že si ju vymysleli, aby sa ochrane tváre vyhli.

16:20 V RTVS zaznamenali pozitívny prípad nákazy novým koronavírusom. Na Covid-19 ochorel redaktor webu Rádia_FM. "Tento zamestnanec proaktívne telefonicky nahlásil príznaky bežného prechladnutia a z preventívnych dôvodov mu bola nariadená práca z domu a testovanie na ochorenie COVID-19," potvrdil programový riaditeľ sekcie programových služieb SRo Michal Dzurjanin.

16:05 Úrad hlavného hygienika Jána Mikasa vydal nariadenia, ktoré spresňujú povinnosti obyvateľov Slovenska v súvislosti s pandémiou. Týkajú sa žiakov v školách, ale povinnosti pribudli aj zamestnávateľom.

15:50 Menia sa opatrenia k noseniu rúšok. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva SR, viac informácií zverejnil na svojom Facebooku.

15:34 Na podanie júlového výkazu, respektíve žiadosti s výkazom v rámci opatrenia na získanie príspevku na náhradu straty príjmu (opatrenie číslo dva) majú samostatne zárobkovo činné osoby čas do 31. augusta tohto roka. Zamestnávatelia môžu o júlové príspevky na mzdy zamestnancov požiadať do konca septembra.

15:22 Vyhlásenia rodičov a zákonných zástupcov žiakov, ktoré v súvislosti s pandémiou koronavírusu bude potrebné odovzdať pri nástupe do školy, sú k dispozícii aj v menšinových jazykoch. K dispozícii bude päť jazykových mutácií týchto vyhlásení – v maďarskom, rómskom, nemeckom, rusínskom a ukrajinskom jazyku.

14:54 Čím predvídateľnejšie a jasnejšie budú epidemiologické pravidlá, tým lepšie sa budú ľuďom akceptovať. Na piatkovom stretnutí s ministrom zdravotníctva Krajčím to uviedla prezidentka Zuzana Čaputová. Podľa nej je dôležité dopredu vedieť, aké opatrenia môžu prísť, ľudia by im mali rozumieť a mali by sa na ne pripraviť.

14:48 Zbor väzenskej a justičnej stráže v piatok potvrdil prípad ochorenia Covid-19 u jedného zo svojich príslušníkov, ktorý zostáva v domácej karanténe. Ide o jedného z testovaných príslušníkov a odsúdených, ktorí prišli do styku s pozitívne testovaným väzňom zaradeným v otvorenom oddelení Opatovce.

14:36 Ochorenie Covid-19 potvrdili vo štvrtok aj v rámci predoperačného vyšetrenia. Ako uviedol Úrad verejného zdravotníctva SR na sociálnej sieti, prípad tejto osoby eviduje Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Žiline. V ostatných nových prípadoch potvrdených v tomto okrese ide zväčša o importy zo zahraničia a aktívne dohľadané kontakty infikovaných z lokalizovaných ohnísk nákazy. V niektorých prípadoch ešte prebieha epidemiologické vyšetrovanie.

14:08 Sankcie, ktoré Washington v stredu uvalil na tri ruské výskumné inštitúcie, sa priamo týkajú aj bádateľov a špecialistov, ktorí sa podieľali na vývoji vakcíny na nový druh koronavírusu. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej.

"Obzvlášť znepokojujúcou skutočnosťou je, že sankcie sa týkajú presne tých vedcov a špecialistov, ktorí ostatné mesiace neúnavne pracovali na vývoji vakcíny proti COVID-19. Nie je jasné, ako americká vláda vysvetlí svojim občanom tento pokus potrestať ľudí, ktorí úspešne pracujú na lieku proti chorobe, ktorá zabila už 180.000 občanov USA," poznamenala Zacharovová.

13:47 Trh práce sa po koronakríze prebúdza a firmy už čoraz viac hľadajú nových ľudí. Vyplýva to z údajov portálu profesia.sk. Počet pracovných ponúk je najvyšší od začiatku marca, keď koronakríza dorazila už aj na Slovensko.

13:32 Rakúsky kancelár Sebastian Kurz dnes vo svojom zásadnom vyhlásení ku koronavírusovej kríze prezentoval optimistický náhľad na situáciu v Rakúsku. Podľa Kurza je veľmi pravdepodobné, že kríza potrvá kratšie, než pôvodne očakávali experti. Rakúsko by sa podľa kancelára malo hospodársky zotavovať už budúci rok.

13:01 Školopovinné deti rodič nemôže od septembra svojvoľne nechať doma, ak sa obáva pandémie, keďže by tým porušil školský zákon. V tlačovej správe na to upozornil hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Režim prerušenia vyučovania v triedach škôl od 1. septembra tohto roka nanovo upraví pripravované rozhodnutie ministra školstva.

12:58 Vo chvíli, keď boli zverejnené informácie o rozšírení zoznamu rizikových krajín, nastala reťazová reakcia. Klienti cestovných kancelárií stornujú zájazdy na mesiac september. Uviedol to prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Roman Berkes.

"Väčšina cestovných kancelárií má napríklad do Chorvátska nástupné termíny v piatok a v sobotu. Takže v najbližších dňoch už organizovane cez cestovnú kanceláriu nepôjde do Chorvátska nikto," podotkol Berkes.

12:45 Epidemiologická situácia v Trnavskom samosprávnom kraji dovoľuje zahájiť školský rok prezenčne, a tak svoje brány 2. septembra otvorí 52 stredných škôl v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. Do vyučovacieho procesu sa zapojí 1800 učiteľov a 19.000 žiakov, z nich 3200 v prvých triedach. Prvé dva týždne budú mať vyučovacie hodiny skrátené na 30 minút a školské jedálne budú nateraz zatvorené. Uviedol to predseda TTSK Jozef Viskupič.

12:35 Policajti budú prísnejšie kontrolovať dodržiavanie nariadení Úradu verejného zdravotníctva. Nebudú však jediní. Pokutu za nenosenie rúška môže dať napríklad aj mestská polícia. Povinnosť mať prekryté dýchacie cesty sa už vzťahuje aj na koncerty organizované vonku.

12:26 V Paríži vstúpilo do platnosti povinné nosenie rúšok. Obyvatelia si musia zakrývať tvár aj vonku. Opatrenie prichádza v čase najvyšších prírastkov prípadov koronavírusu od mája.

12:16 Ochorenie Covid-19 potvrdili u zamestnankyne mestského úradu v Michalovciach. V budove úradu na Námestí osloboditeľov preto minimálne do stredy 2. septembra obmedzili poskytovanie služieb pre občanov s výnimkou nevyhnutných matričných služieb a podateľne. "Ostatné služby sa poskytujú v týchto dňoch výlučne elektronicky alebo telefonicky," uviedla radnica.

12:06 Ministerstvo zdravotníctva chce vyhlásením výziev zmierniť dopady pandémie na rezort, k dispozícii je 167 miliónov eur. Povedal to minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ako uviedol, tieto finančné prostriedky budú uvoľnené z eurofondov, konkrétne z fondu obnovy Next Generation Europe.

11:43 Pozrite si tlačovú besedu ministra zdravotníctva, ktorý hovoril o použití eurofondov v boji s pandémiou koronavírusu, ale odpovedal aj na viaceré otázky o pandemickej situácii na Slovensku.

11:40 V Indii pribudlo v piatok 77 266 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Je to najvyšší denný prírastok od vypuknutia pandémie, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na indické ministerstvo zdravotníctva. Od začiatku pandémie sa v Indii infekcia potvrdila u 3,39 milióna ľudí, z ktorých 61 529 zomrelo. Od štvrtka pribudlo 1057 úmrtí.

11:28 Minister zdravotníctva Krajčí na tlačovej besede hovoril o eurofondoch a o tom, ako môžu pomôcť v boji s koronavírusom.

11:14 Rúško nespôsobuje vdychovanie vysokej koncentrácie oxidu uhličitého a nemá dosah na zdravie osoby. Uviedol to minister zdravotníctva Marek Krajčí v súvislosti s mnohými dezinformačnými kampaňami o rúškach.

11:09 Úrad verejného zdravotníctva zverejnil bližšie informácie o 102 nových potvrdených prípadoch ochorenia Covid-19, ktoré evidujeme za uplynulý deň.

11:00 Rusko zaznamenalo za posledných 24 hodín 4829 nových prípadov nákazy koronavírusom. Informovala o tom v piatok agentúra TASS. Celkový počet nakazených tak stúpol na 980 405. Chorobe podľahlo za posledných 24 hodín 110 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 16 914.

10:50 Od januára zatkli v Číne takmer 5800 ľudí v súvislosti s prečinmi či zločinmi súvisiacimi s koronavírusou pandémiou. Prípady zahŕňajú vraždy, neoprávnený predaj zdravotníckych pomôcok i nepravdivé informovanie o cestovaní. Jeden prípad zahŕňa predajcu, ktorý v supermarkete ubil na smrť zákazníka, ktorý si nechcel nasadiť rúško. Niekoľkí ľudia zrazili autom zdravotných pracovníkov. Ďalší muž dýkou pobodal zdravotného pracovníka, ktorý mu prišiel zmerať teplotu.

10:40 Južná Kórea zavedie od nedele prísnejšie opatrenia v širšej oblasti hlavného mesta Soul. Dôvodom je zastaviť nárast počtu nakazených. Kórea hlásila za posledný deň 371 nových prípadov nákazy, pričom trojciferné denné prírastky eviduje už 15. deň po sebe. Kórea dosiaľ celkovo zaznamenala 19 077 prípadov tejto infekcie a 316 úmrtí, uviedlo Kórejské stredisko pre kontrolu a prevenciu chorôb.

10:23 Najviac nových prípadov má Bratislava, kde evidovali až 30 nakazených. V Michalovciach pribudlo desať nakazených. Žilina má osem nových prípadov, Nitra sedem, Trenčín šesť. V Rožňave pribudlo päť nakazených. Troch hlásia okresy Námestovo, Prešov a Senec. V okresoch Bytča, Dolný Kubín, Galanta, Komárno, Liptovský Mikuláš, Prievidza, Púchov, SEnica a Stará Ľubovňa pribudli dvaja nakazení. Jedného evidujú okresy Hlohovec, Humenné, Kysucké Nové Mesto, Nové Z8mky, Piešťany, Poprad, Rimavská Sobota, Šaľa a Topoľčany.

10:10 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 10. hodine.

10:05 Vyliečilo sa 19 nových pacientov, celkovo ich počet stúpol na 2225. Máme 49 hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19. Siedmi sú na JIS, piati sú na pľúcnej ventilácii.

10:00 Na Slovensku pribudlo 102 nových prípadov nákazy. Celkovo od začiatku pandémie evidujeme 3 728 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 4 360 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:37 Ukrajina zaznamenala za posledných 24 hodín najvyšší denný nárast počtu prípadov infekcie novým typom koronavírusu, a to 2438. Celkový počet prípadov nákazy tak stúpol na 114 497.

9:17 Rúško vás chráni, keď ho nosíte správne, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. „Je dôležité, aby v súčasnej situácii, v čase pretrvávajúcej pandémie ochorenia COVID-19, mala verejnosť na pamäti dôležitosť dodržiavania síce základnej, no veľmi účinnej prevencie, a to je nosenie rúšok," pripomína hlavný hygienik Ján Mikas.

8:48 Mať prekryté dýchacie cesty počas letných dní nie je príjemné väčšine ľudí. Odborníci ale poukazujú na účinok, najmä ak má rúško nasadené osoba, ktorá môže byť infikovaná.Viac informácií nám povedala všeobecná lekárka Zuzana Pitoňáková.

8:30 Brífing ministra zdravotníctva Mareka Krajčího na tému Eurofondy – pomoc v boji s koronavírusom, sa uskutoční dnes o 11.00 h na pôde MZ SR.

7:47 V Česku pribudlo v priebehu štvrtka 352 nových prípadov nákazy koronavírusom, informovalo ministerstvo zdravotníctva. Laboratória vo štvrtok vykonali 8615 testov. Celkový počet nakazených v Česku stúpol na 23 300. Momentálne je aktívnych 5 692 prípadov. Hospitalizovaných je 130 ľudí.

Z nákazy sa vyliečilo už 17 190 infikovaných, 418 ľudí zomrelo.

7:20 Vláda na Kube zavedie od 1. septembra s platnosťou do 15. septembra zákaz vychádzania v hlavnom meste Havana v snahe zastaviť šírenie nového druhu koronavírusu. Oznámili to vo štvrtok tamojší predstavitelia.

6:40 Španielska vláda vo štvrtok oznámila, že deti od šesť rokov budú musieť mať v školách v Španielsku na tvárach po celý čas rúška.

6:30 Medzi rizikové regióny na Slovensku zaradili epidemiológovia Bratislavu a okolie, Trenčiansky kraj, Rožňavu a okresy na východe Slovenska. Najviac zavlečených prípadov nákazy je z Česka a Chorvátska.

Od 1. septembra zaradí SR medzi rizikové krajiny Chorvátsko, Francúzsko, Španielsko, Holandsko, Belgicko a Maltu. Pri návrate z týchto krajín bude povinná karanténa, ktorá sa skracuje zo 14 na 10 dní. Nosenie rúšok bude v interiéroch a na hromadných podujatiach povinné.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok