V kauze platinových sitiek padol tvrdý trest i oslobodzujúci rozsudok

TA3 TASR SITA
23.1.2018 15:10

Bratislavský okresný súd rozhodol v prípade kauzy platinových sít, jednej z najväčších z čias vlády Ivety Radičovej. Znalca Ondreja Baloga odsúdil na trest odňatia slobody na desať rokov. Obžalovaného Juraja Lettricha, naopak, spod obžaloby oslobodil.

Štát prišiel o milióny

V kauze pre štát nevýhodného predaj platinových sít okresný súd uznal za vinného znalca z oblasti strojárstva. Podľa verdiktu súdu by si vo väzení mal odsedieť 10 rokov za trestný čin porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a prečin nepravdivého znaleckého posudku.

„Súd nemal ani najmenšiu pochybnosť, že obžalovaný sa dopustil skutku uvedenom vo výrokovej časti rozhodnutia,“ povedal predseda senátu na margo znalca Baloga. Znalec mal oceniť sitá na sumu 81.720 eur, pričom ich reálna trhová hodnota bola približne 2,8 milióna eur. Štát tak pri predaji platinových sít mal prísť zhruba o 2,2 milióna eur.

Vedel, že sa deje niečo nekalé?

Naopak, bývalého vedúceho služobného úradu Správy štátnych hmotných rezerv Lettricha súd spod obžaloby oslobodil. Tu však bola podľa súdu situácia komplikovanejšia. „Čo sa týka preukázania, že obžalovaný bol osobou, ktorá je zodpovedná za skutok, ktorý je predmetom tohto konania, senát zhodne dospel k záveru, že tomu tak nie je,“ uviedol predseda senátu. Hoci podľa neho obžalovaný mohol vedieť, že sa deje "niečo nekalé", nie je preukázané bez akejkoľvek pochybnosti, že sa mal žalovaného skutku dopustiť.

Podľa názoru súdu však boli za predaj podhodnotenej platiny zodpovední aj ďalší ľudia, ktorí však obvinení neboli. „Celú túto kauzu zorganizovali úplne iné osoby,“ skonštatoval predseda senátu.

O treťom obžalovanom, Jánovi Korýtkovi, budú rozhodovať v samostatnom konaní. Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, Balog priamo na súde podal odvolanie. Odvolal sa aj prokurátor proti oslobodzujúcemu rozsudku pre Lettricha.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok