Pribudol veľký počet prípadov nákazy. Testovali vyše 4000 ľudí

TA3 SITA TASR ČTK
26.8.2020 10:03

Na Slovensku pribudlo 84 nových prípadov nákazy. Najhoršie je na tom Bratislava, kde evidovali 21 nakazených. Mesto prepína COVID semafor na červenú. S rastom infikovaných sa polícia chystá prísnejšie kontrolovať dodržiavanie nariadených protiepidemických opatrení. Čísla stúpajú aj u našich susedov. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Pribudol veľký počet prípadov nákazy. Testovali vyše 4000 ľudí
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:23 Koronavírusom sa na celom svete nakazilo už vyše 24 miliónov ľudí. Vyplýva to z údajov Univerzity Johnsa Hopkinsa, ktorá vývoj pandémie ochorenia Covid-19 dlhodobo sleduje. Najviac infikovaných je v USA, potom v Brazílii a tretí najvyšší počet ich má India.

23:55 Cestujúci z Nemecka budú musieť po vstupe do Nórska po novom na desať dní do karantény. Podľa agentúry DPA to oznámilo ministerstvo zahraničných vecí tejto škandinávskej krajiny, ktorá tak reaguje na nárast počtu nakazených v Nemecku v posledných dňoch.

23:05 V belgickej provincii Antverpy bol zrušený nočný zákaz vychádzania, ktorý koncom júla zaviedli tamojšie úrady v dôsledku prudkého nárastu počtu prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Obyvatelia tejto provincie nemohli zo svojich domovov vychádzať od 23.00 h do 06.00 h.

22:25 Čínska spoločnosť Xiaomi oznámila za 2. štvrťrok rast čistého zisku na viac než dvojnásobok. Prispel k tomu najmä dopyt po prémiových smartfónoch firmy. Čistý zisk Xiaomi dosiahol v 2. štvrťroku 4,49 miliardy jüanov (552,53 milióna eur). V rovnakom období predchádzajúceho roka dosiahol zisk spoločnosti 1,96 miliardy jüanov.

22:21 Írsky eurokomisár Phil Hogan, ktorý je v exekutíve EÚ zodpovedný za obchodnú politiku, odstupuje zo svojej funkcie po tom, čo porušil írske predpisy zavedené proti šíreniu pandémiu nového druhu koronavírusu. Informovala o tom v stredu večer na svojej webovej stránke írska televízia RTÉ s odvolaním sa na Hoganovho hovorcu.

22:10 Moskovský starosta Sergej Sobjanin v stredu vyzval obyvateľov ruskej metropoly, aby sa zapojili do testovania vakcíny proti koronavírusu. Rusi pred dvomi týždňami zaregistrovali tento liek proti ochoreniu COVID-19 ako prví na svete.

21:45 Nezamestnanosť v Nórsku zaznamenala v júni rast, s čím sa počítalo, jeho tempo však prekonalo očakávania. Ukázali to v stredu zverejnené údaje nórskeho štatistického úradu. Miera nezamestnanosti dosiahla v júni 5,2 %, zatiaľ čo za predchádzajúci sledovaný mesiac marec predstavovala 3,6 %. Ekonómovia očakávali rast, počítali však s tým, že júnová nezamestnanosť sa zvýši na 4,7 %.

Nezamestnanosť vykazovaná za jún predstavuje priemer nezamestnanosti za mesiace máj až júl a nezamestnanosť za marec zasa priemer za mesiace február až apríl. Miera nezamestnanosti v máji dosiahla 4,6 %.

21:10 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, do ktorých sme zhrnuli to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

20:45 Taliansko zaznamenalo v stredu 1367 prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je najvyšší denný nárast od začiatku mája. Za uplynulých 24 hodín zomrelo ďalších 13 ľudí, ktorí mali pozitívny test na koronavírus. V utorok úrady evidovali 878 nových infikovaných. V Taliansku vykonali za uvedené obdobie 93 529 testov, čo je o takmer 20 000 viac ako za predchádzajúci deň a najviac od začiatku pandémie.

20:15 Na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu reaguje aj minister zdravotníctva. Ľuďom neodporúča plánovať si na september dovolenky v zahraničí. Odborníci totiž budú aktualizovať zoznam takzvaných nebezpečných krajín. Ide len o jedno z opatrení, ktoré má zajtra predstaviť konzílium epidemiológov. Posilniť sa má aj kontrolovanie nosenia rúšok.

19:45 Druhou najviac zasiahnutou krajinou Latinskej Ameriky je Peru, ktoré je podľa americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa šieste na svete v počte nakazených. Doposiaľ sa v krajine s 33 miliónmi obyvateľov potvrdilo 607 328 nakazených, z toho vyše 28 000 ľudí v súvislosti s ochorením Covid-19 zomrelo. Za posledný deň tam pribudlo 6742 potvrdených nakazených a 188 úmrtí. Peru robí po Chile najviac testov v prepočte na obyvateľa v Latinskej Amerike.

19:18 Z celkových 28 pozitívnych prípadov ochorenia COVID-19 v Bratislavskom samosprávnom kraji  z utorka 25. 8. bolo päť prípadov importovaných cudzincami. Uviedol to Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave na sociálnej sieti.

19:10 České letecké spoločnosti Smartwings a ČSA zo skupiny Smartwings Group podali v stredu na pôde Mestského súdu v Prahe návrh na vyhlásenie mimoriadneho moratória, teda odloženia splatnosti dlhov. Umožnil im to zákon označovaný ako Lex covid na zmiernenie vplyvu pandémie nového koronavírusu.

18:45 Londýnske letisko Gatwick oznámilo, že plánuje zrušiť štvrtinu pracovných miest vzhľadom na vplyv pandémie koronavírusu. Zrušených by mohlo byť približne 600 pozícií, keďže počet pasažierov využívajúcich letisko klesol o 80 percent. Letisko v priebehu augusta využívalo iba zhruba 20 percent svojej kapacity. Generálny riaditeľ letiska Stewart Wingate uviedol, že redukcia počtu pracovných miest je výsledkom "devastujúceho vplyvu" koronavírusu na letecké a turistické odvetvie.

18:35 V Chorvátsku pribudlo v stredu za posledných 24 hodín 358 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Ide o najvyšší počet od začiatku pandémie. Predchádzajúci rekordný prírastok nových prípadov za deň (265) úrady naposledy zaznamenali uplynulý piatok.

Počet osôb, ktoré mali pozitívne výsledky testov na koronavírus SARS-CoV-2, tak v Chorvátsku od začiatku pandémie stúpol na 8888. Na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19 doteraz zomrelo 175 ľudí. Počet aktívnych prípadov nákazy je 2351. V samoizolácii sa nachádza 7993 ľudí.

18:10 Budúca podoba sveta závisí od toho, ako najmä hospodársky najvyspelejšie štáty využijú digitalizáciu a iné pozitívne trendy, ktoré začali vyvíjať ešte pred vypuknutím pandémie koronavírusu. V stredu sa tak počas virtuálneho summitu Globsec 2020 Bratislava Forum na tému "Svet po COVID-19" vyjadrila estónska prezidentka Kersti Kaljulaidová.

17:40 Koronakríza poriadne prehĺbi dieru v štátnej kase. Aktuálny odhad Rozpočtovej rady ukázal, že v rozpočte bude tento rok chýbať viac než sedem a pol miliardy eur. Ak sa tieto odhady splnia, deficit bude taký veľký, ako už dávno nie. Pripomíname, že prognóza ministra financií pre tento rok je ešte horšia. O tom, aká veľká bude diera v štátnej kase, sme sa rozprávali s Ivanom Šramkom, predsedom Rady pre rozpočtovú zodpovednosť.

17:07 V rámci prevencie pred pandémiou ochorenia COVID-19 začal na Mestskom úrade v Šali fungovať nový multifunkčný kiosk. Musia cezeň prejsť všetci klienti radnice. Každý návštevník úradu sa musí ešte pred vchodom do klientskeho centra postaviť pred displej kiosku, ktorý ho upozorní na zvýšenú teplotu, alebo na to, že si zabudol pri vstupe nasadiť rúško. „Zároveň obsahuje aj dávkovač dezinfekcie,“ uviedla Dajana Hanesová z mestského úradu.

16:57 Únia miest Slovenska chce v boji s pandémiou so štátom spolupracovať a nie len ustavične bojovať. Po stretnutí Prezídia ÚMS v Košiciach to uviedol jeho prezident Richard Rybníček. „Myslíme si, že mestá sú v boji s pandémiou a v boji s ďalšími existenčnými problémami zo strany štátu podceňované. Mestá však majú veľmi kľúčovú úlohu a chcú si ju plniť. Potrebujeme preto spolupracovať a nie len ustavične bojovať,“ uviedol Rybníček.

16:50 Pandémia nového koronavírusu stlačila do rekordného mínusu aj ekonomiku Mexika. Tá v 2. kvartáli klesla o takmer pätinu. Poukázali na to v stredu zverejnené údaje mexického štatistického úradu.

16:46 Zasadnutie Svetového ekonomického fóra, ktoré sa každoročne koná v januári, bolo zrušené. Podľa organizátorov by sa malo konať až niekedy na začiatku leta. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu.

16:40 Švajčiarsko hlási nejväčší nárast počtu nakazených koronavírusom od apríla. Spoločne s Lichtenštajnskom tu za uplynulý deň pribudlo 383 infikovaných, oznámilo ministerstvo zdravotníctva. Celkovo úrady vo Švajčiarsku a Lichtenštajnsku, ktoré vedú spoločnú štatistiku nakazených, registrovali 40 645 prípadov.

16:30 Ministerstvo dopravy v súvislosti s povolením letov aj z epidemiologicky rizikových krajín zavedie od 7. septembra tzv. elektronický formulár pre cestujúcich prichádzajúcich na Slovensko. Potvrdil to po rokovaní vlády minister dopravy Andrej Doležal.

16:23 Ukrajinská vláda rozhodla, že od 29. augusta do 28. septembra uzatvára hranice pre cudzincov. Toto obmedzenie by sa nemalo vzťahovať na osoby s povolením na pobyt, členov medzinárodných a humanitárnych misií, vodičov kamiónov či osoby, ktoré budú mať pozvánku od kultúrnych inštitúcií. "Vzhľadom na úroveň infikovanosti musíme chrániť našich občanov a preukázať zodpovednosť voči našim zahraničným partnerom," povedal premiér Denys Šmyhaľ.

15:55 Nemecké hlavné mesto Berlín zakázalo viaceré demonštrácie kritikov obmedzení zavedených z dôvodu šírenia koronavírusu, ktoré boli naplánované na nadchádzajúcu sobotu. Dôvodom sú obavy z nedodržiavania hygienických pravidiel.

15:36 V Česku evidujú tretí najvyšší prírastok od začiatku pandémie, stúpajúci trend hlásia aj ostatné krajiny. Pozrite si, aký je vývoj pandémie v zahraničí.

15:32 Rakúska polícia robí náhodné kontroly na svojich hraniciach. Slováci, ktorí sa vracajú napríklad z Chorvátska, Slovinska či z iných krajín preto musia mať vyplnené vstupné a tranzitné vyhlásenie. Formulár v nemčine a v angličtine je dostupný na webovej stránke ministerstva vnútra a rezortu diplomacie.

15:22 "Minister požiada kolegov, aby silové zložky štátu pomáhali s dohliadnutím na dodržiavanie bezpečnostných opatrení," informuje Ministerstvo zdravotníctva na Facebooku. Aké ďalšie kroky sa chystajú?

15:15 Zbor väzenskej a justičnej stráže potvrdil v stredu prípad ochorenia Covid-19 u odsúdeného väzňa, zaradeného v otvorenom oddelení Opatovce. Odsúdený bol 23. augusta izolovaný a prevezený do Nemocnice pre obvinených a odsúdených Ústavu na výkon trestu odňatia slobody Trenčín, keďže sa začali u neho prejavovať príznaky ochorenia.

15:12 Pandemická situácia v hlavnom meste sa zhoršuje. Takzvaný COVID semafor sa rozsvietil na červeno a mesto zavádza prísnejšie opatrenia. Odborníci sú v strehu a sledujú aktuálny vývoj situácie.

15:08 Pozrite si bližšie informácie o nových potvrdených prípadoch nákazy, ktoré zverejnil na sociálnej sieti Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

14:38 Banskobystrický samosprávny kraj je zriaďovateľom 62 stredných škôl a školských zariadení. Zamestnancom už rozdal balíčky s ochrannými prostriedkami, čo predstavuje vyše 20 600 rúšok a 521 kusov dezinfekčných prostriedkov. V týchto dňoch do škôl distribuuje teplomery, ktoré pomôžu zachytiť možných nosičov ochorenia Covid-19.

14:19 Ústredný krízový štáb včera rozhodol, že 7. septembra sa skončí zákaz civilných letov na Slovensko. Minister dopravy Andrej Doležal po rokovaní vlády povedal, že nespochybňuje epidemiologickú situáciu, ale v súčasnosti zo zákazu benefitujú zahraničné letiská.

14:12 Bratislavské Nové Mesto v súvislosti s aktuálnou situáciou okolo nového koronavírusu obnovuje špeciálnu telefonickú linku pomoci osamelým seniorom. K dispozícii je v prípade, ak seniori potrebujú pomôcť či poradiť.

14:08 Dodržiavanie nariadených protiepidemických opatrení na verejnosti sa chystá polícia s nastupujúcim nárastom nových prípadov ochorenia Covid-19 kontrolovať dôslednejšie a prísnejšie. Vyhlásil to minister vnútra Roman Mikulec. "Máme na to kapacity," uistil po rokovaní vlády. O zabezpečení monitoringu nariadení bude hovoriť aj s vedením polície.

13:55 V stredu pribudlo v Maďarsku 73 prípadov nákazy novým koronavírusom, informovala agentúra MTI. Je to najvyšší denný počet nakazených v krajine od konca apríla. Celkový počet nakazených v Maďarsku tak stúpol na 5288, pričom aktívnych prípadov je v krajine 940. Najviac nakazených sa nachádza v Budapešti - z aktívnych prípadov je z hlavného mesta 37 percent.

13:45 Belgické úrady očakávali, že v stredu oficiálny počet úmrtí na nový typ koronavírusu prekročí hranicu 10 000, avšak po prehodnotení viacerých prípadov úmrtí v domovoch dôchodcov vo Flámsku, sa oficiálny počet obetí spojených s Covid-19 ustálil na čísle 9878.

13:32 Takmer polovica darcov krvi, ktorí spolupracujú s holandskou celonárodnou krvnou bankou Sanquin a u ktorých boli objavené protilátky na koronavírus SARS-CoV-2, zistila, že boli týmto vírusom infikovaní. Táto skutočnosť vyšla najavo po vykonaní testov na odobratých vzorkách krvi, uviedol spravodajský server DutchNews.nl.

13:30 Slovensko má na zavedenie trvalého nástroja kurzarbeit dostatok zdrojov. Uviedol to po rokovaní vlády minister práce Krajniak s tým, že Európska komisia už schválila z nástroja SURE zhruba 660 miliónov eur na tento zámer. Okrem toho má ministerstvo zadefinované aj priority, ktoré by mohli byť financované z Fondu obnovy.

13:20 Opatrenia, ktoré prijíma ministerstvo práce na boj s koronakrízou, pomáhajú. Tvrdí to minister práce Milan Krajniak, ktorý uviedol, že dostatok ochranných pomôcok a dezinfekcie by mali mať aj zariadenia sociálnych služieb. Minister priblížil, že už pred vyše mesiacom boli spustené opatrenia v oblasti sociálnych služieb pre prípad druhej vlny koronakrízy.

12:48 Stredoškoláci z Banskobystrického kraja musia od začiatku školského roka počítať so sprísneným režimom a špeciálnymi nariadeniami. Župa tvrdí, že odmietajú akékoľvek zľahčovanie situácie, ktoré sa medzi niektorými skupinami obyvateľov objavuje. Aj preto prijali vlastné opatrenia nad rámec celoštátnych. Viac nám povedal Martin Dušička.

12:50 Druhá vlna pandémie koronavírusu by mohla Francúzsko zasiahnuť v novembri, povedal poradca vlády Jean-Francois Delfraissy pre miestne médiá. Novou správou je aj to, že prístavné mesto Marseille sprísnilo v boji s nákazou opatrenia.

12:44 Aj všetci členovia druhej výpravy futbalového Slovana Bratislava, ktorí sa z Faerských ostrovoch vrátili na Slovensko, mali negatívne testy na koronavírus. Táto výprava letela na Faerské ostrovy vo štvrtok a v piatok bola pripravená zasiahnuť do preloženého zápasu 1. predkola Ligy majstrov 2020/2021 s KÍ Klaksvík. Informoval o tom oficiálny web slovenského šampióna.

12:32 Najvyšší vodca Kórejskej ľudovodemokratickej republiky Kim Čong-un zvolal mimoriadnu politickú konferenciu. Na nej vyzval na pripravenosť národa proti koronavírusu a taktiež tajfúnu Bavi, ktorý po niekoľkotýždňových prívalových dažďoch zasiahne krajinu vo štvrtok.

12:24 Britská vláda zmenila názor na nosenie rúšok v školách. Študentom a zamestnancom stredných škôl v Anglicku najnovšie odporúča nosiť tvárovú ochranu v spoločných školských priestoroch. Vládni predstavitelia predtým trvali na tom, že rúška nie sú pre žiakov ani pre zamestnancov škôl potrebné. Odbory v čase platnosti tohto odporúčania vyzývali anglické školy, aby sa riadili pravidlami platnými v Škótsku, ktoré nosenie rúšok v školách vyžaduje.

12:00 Testovanie na Covid-19 podstúpia hraničiari, ktorí prišli do styku s jedným zo siedmich nelegálnych migrantov zadržaných na vonkajšej hranici s Ukrajinou 19. až 21. augusta. Ako informovala hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Sobrance Agnesa Kopernická, pozitívne testovaným bol Pakistanec. Ďalší traja cudzinci, ktorých hraničiari zadržali, sa pri kontrole preukázali falošnými identifikačnými kartami.

11:45 Mjanmarsko v stredu rozšírilo obmedzenie pohybu v administratívnej oblasti Jakchainský štát o štyri okresy. Celkovo mu tak podlieha už približne milión ľudí. Počet prípadov nákazy koronavírusom v Mjanmarsku v stredu stúpol o 100 na celkový počet 574. Najviac prípadov eviduje práve Jakchainský štát, ktorý je jedným z najchudobnejších v krajine, so zlým prístupom k zdravotnej starostlivosti a k školstvu.

11:22 Viaceré krajiny, ktoré boli doposiaľ na zozname zelených, budú po novom podľa Krajčího medzi červenými. Status quo podľa jeho slov doposiaľ zachovali najmä pre dovolenkové obdobie. Informovať o zmenách plánuje vo štvrtok. "Nie je dobré si žiadne dovolenky plánovať na september do štandardných turistických destinácií, pretože je situácia najmä v Chorvátsku v súčasnosti naozaj veľmi kritická," povedal.

11:16 V materskej škole V Jame v Trnave bola jedna osoba z pedagogického zboru pozitívne testovaná na ochorenie Covid-19. Škôlka bola podľa hovorkyne mesta Trnava Veroniky Majtánovej počas augusta otvorená, rodičov detí postupne kontaktuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trnave.

11:12 Združenie miest a obcí Slovenska očakáva na začiatku školského roka problémy s výdajmi obedov či fungovaním karanténnych miestností. Na tlačovej konferencii to uviedol predseda ZMOS Branislav Tréger. Pri výdaji obedov bude podľa neho problémové dodržiavanie všetkých hygienických opatrení.

11:00 Superšíritelia roznášajú nový koronavírus medzi zvyšok Slovákov. Ministerstvo zdravotníctva aj preto plánuje od 2. septembra posilniť odberové kapacity, rokuje o tom so súkromnými laboratóriami.

"Zachytili sme správanie ľudí, ktorí sú tzv. superšíritelia. Musím na rovinu povedať, že všetky doterajšie relevantné údaje potvrdzujú, že toto ochorenie sa exponenciálne šíri práve vďaka nim. Sú to ľudia s rizikovým správaním a zo všetkých infikovaných je takýchto ľudí zhruba desať percent a týchto desať percent nesie vinu za zvyšných 80 percent, ktorí sa následne infikujú," uviedol minister zdravotníctva Krajčí.

10:50 Počet nakazených považujú odborníci v Maďarsku za nízky, uviedol to primár Ústavu hematológie a infektológie Juhopeštianskej nemocnice Centrum János Szlávik. Szlávik poukázal na to, že počet nových prípadov v Maďarsku sa každodenne pohybuje v dvojciferných číslach, pričom v iných krajinách pribúdajú každý deň stovky nových prípadov.

10:44 Rusko zaznamenalo v stredu 4676 nových prípadov nákazy koronavírusom a 115 súvisiacich úmrtí za posledných 24 hodín. Celkový počet nakazených stúpol na 970.865. Chorobe Covid-19 dosiaľ podľahlo 16.683 pacientov, čo predstavuje z 1,72 percenta z celkového počtu infikovaných.

10:31 Výsledky testov na nový koronavírus v marginalizovanej rómskej komunite žijúcej v mestskom bytovom dome vo Vranove nad Topľou sú negatívne. Ako o tom informovala samospráva na svojej internetovej stránke, otestovali 71 obyvateľov predmetného bytového domu nad tri roky.

Testovanie obyvateľov bytového domu v Rodinnej oblasti, v ktorom žije pacient, ktorý bol v sobotu pozitívne testovaný na Covid-19, bolo jedným z opatrení, o ktorých rozhodol krízový štáb mesta.

10:16 Druhá vlna je vážnejšia, ako bola prvá, vyhlásil na brífingu minister zdravotníctva Marek Krajčí. Od 1. septembra bude podľa neho viacero krajín na červenom zozname.

10:15 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 po 10. hodine.

10:14 Najviac nových prípadov má Bratislava, kde evidovali až 21 nakazených. V Košiciach, Spišskej Novej Vsi a Trenčíne pribudlo osem nakazených. Okresy Michalovce a Nitra majú šesť nových prípadov. Štyria nakazení pribudli v okresoch Galanta a Senec, v Malackách sú tri nové prípady.

Okresy Ilava, Trnava a Žilina majú dvoch nakazených. Jedného infikovaného hlásia okresy Banská Bystrica, Komárno, Nové Zámky, Partizánske, Pezinok, Púchov, Revúca, Rožňava, Senica a Stará Ľubovňa.

10:04 Vyliečilo sa 25 nových pacientov, celkovo ich počet stúpol na 2192. Máme 42 hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19. Siedmi sú na JIS, traja sú na pľúcnej ventilácii.

10:00 Na Slovensku pribudlo 84 nových prípadov nákazy. Celkovo od začiatku pandémie evidujeme 3536 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 4090 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:41 Ukrajina zaznamenala v stredu v priebehu uplynulých 24 hodín 1690 nových prípadov nákazy koronavírusom. Celkový počet prípadov prekročil 110 000. Vyplýva to z údajov Rady pre národnú bezpečnosť a obranu. Počet úmrtí súvisiacich s chorobou Covid-19 stúpol o 36, píše agentúra TASS.

9:24 Komáre podľa odborníkov nedokážu šíriť nový koronavírus. Odborníci z Amerického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb uviedli, že nemajú žiadne dôkazy, na základe ktorých by sa mohli domnievať, že komáre alebo kliešte dokážu infikovať ľudí týmto vírusom.

9:10 Počet potvrdených prípadov koronavírusu v Nemecku stúpol za utorok o 1576 na celkových 236 429. Ukázali to údaje zverejnené v stredu Inštitútom Roberta Kocha pre infekčné choroby. Nahlásené boli aj tri ďalšie úmrtia na ochorenie Covid-19, ich celkový počet je tak v Nemecku 9280.

9:00 V Česku pribudlo 367 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, uviedlo ministerstvo zdravotníctva. Celkovo v ČR zaznamenali 22.548 infikovaných ľudí, z nich od začiatku pandémie 416 zomrelo. Počet nových infikovaných je tretí najvyšší od prepuknutia nákazy.

8:30 Nemecká vláda predĺži opatrenia proti negatívnemu vplyvu pandémie koronavírusu. Týka sa to kurzarbeitu či zmrazenia pravidiel insolvencie. Kabinet tiež chce zabrániť bankrotu firiem. Štát bude mzdu ľuďom vyrovnávať do konca budúceho roka. Pôvodne to malo platiť len do marca 2021. Do konca tohto roku tiež bude finančne pomáhať malým a stredným podnikateľom.

8:00 Žene povolili odletieť domov do mesta Perth v štáte Západná Austrália, kde mala na vlastné náklady absolvovať 14-dňovú karanténu v hoteli. Sandenová však namiesto toho tajne pricestovala do Západnej Austrálie na nákladnom aute a zostala v dome svojho partnera, kde ju neskôr zatkli.

7:30 Žiaci druhého stupňa základných škôl v Anglicku budú musieť nosiť rúška na školských chodbách v tých oblastiach krajiny, kde boli zavedené lokálne opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Britská vláda zmenila svoje odporúčania v súvislosti s nosením rúšok. Riaditelia stredných škôl budú mať istú "voľnosť" v spojitosti so zavedením nosenia rúšok na svojich školách.

7:00 Ústredný krízový štáb rozhodol o konci zákazu civilných letov, ktorý začne platiť od 7. septembra. Po tomto termíne tak budú môcť priletieť na letisko v Bratislave aj lety z Ruska, Ukrajiny, Severného Macedónska, Spojených arabských emirátov či Srbska.

6:30 Bratislava prepína takzvaný COVID semafor na červenú. Súvisí to s pribúdajúcimi infikovanými na koronavírus. Magistrát preto obyvateľom i návštevníkom mesta odporúča, aby sa riadili pokynmi Úradu verejného zdravotníctva a vlády, nakoľko mesto nemá v kompetencii zavádzať iné protiepidemiologické opatrenia, ako práve štát.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok