Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Injekcia s dvomi valcami pre ľahšie podávanie viskóznych liekov

Injekcia s dvomi valcami pre ľahšie podávanie viskóznych liekov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 8. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Biologické lieky, ktoré sú odvodené zo živých organizmov, vykazujú sľubné výsledky, najmä preto, že sa dajú prispôsobiť jedinečným potrebám jednotlivých pacientov. Často sa však tieto lieky ťažko injikujú cez kožu. Pomôcť by však mohla novo navrhnutá hypodermická injekčná striekačka.

Keďže sú biologické látky často vysoko koncentrované, majú tendenciu byť dosť viskózne. A to až natoľko, že niekedy sa nejakú podať štandardnou injekčnou striekačkou. Namiesto toto sa často zriedia a potom sa podávajú intravenózne počas doby liečby. To znamená, že pacienti musia cestovať do centrálne umiestnenej kliniky, čo môže byť v odľahlých oblastiach alebo v chudobných krajinách dosť náročná úloha.

Vedci z MIT preto vyvinuli prototyp injekčnej striekačky, ktorá okrem vonkajšieho obalu obsahuje dva vnútorné valce - jeden umiestnený vo vnútri toho druhého. Vnútorný valec obsahuje viskózne lieky, zatiaľ čo vonkajší obsahuje biokompatibilnú lubrikačnú tekutinu. Oba valce sa pritom aktivujú súčasne stlačením piestu striekačky.

Keď liek vyteká z vnútorného valca, potiahne sa tenkou vrstvou lubrikantu. To umožňuje obom tekutinám ľahšie prejsť ihlou. Počas laboratórnych testov si aj ten najsilnejší viskózny liek vyžadoval len jednu sedminu sily, ktorá by bola inak potrebná na zatlačenie piestu, aby prešiel cez ihlu. Ďalšou výhodou je to, že liečivo je vystavené len veľmi malému poškodeniu šmykovým napätím, keď prechádza ihlou. To znamená, že táto technológia by mohla tiež nájsť uplatnenie napríklad v oblasti 3D biotlače na extrudovanie krehkých buniek a biologických tkanív.

Prototyp injekčnej striekačky s dvomi vnútornými valcami pre ľahšie podávanie viskóznych biologických liekov.