Mikas o Berkovi: Riskoval. Možno dohľadáme, kde sa nakazil

TA3 TASR
24.8.2020 15:41

Poslanec mesta Bratislava a bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Adam Berka, ktorý bol pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19, sám riskoval a sám sa mohol hocikde nakaziť. Vyhlásil to hlavný hygienik Ján Mikas, ktorý aj na margo tohto prípadu vyzval verejnosť k zodpovednosti.

Mikas o Berkovi: Riskoval. Možno dohľadáme, kde sa nakazil
TASR/Dano Veselský ilustračné

"Tento prípad sa bude šetriť. Predpokladám, že regionálni kolegovia ho oslovia. V súčasnosti je dôležité, aby sa každý správal zodpovedne," uviedol Mikas. V prípade poslanca Berku podľa hlavného hygienika ešte nie sú uzavreté jeho úzke kontakty. Ako podotkol, pre jednu takúto udalosť by však ešte nehovoril o komunitnom šírení nákazy na Slovensku. "Možnože epidemiologickým šetrením sa dokážeme dopátrať, kde sa nakazil," podotkol hlavný hygienik.

Poslanec Berka na sociálnej sieti informoval, že má pozitívny test na ochorenie COVID-19. Netuší, ako sa mohol infikovať. Priznal, že príznaky pocítil v nedeľu 16. augusta ráno, domnieval sa však, že ide o virózu. "Pripisoval som to prílišnému 'žúrovaniu', tancovaniu a prepoteným tričkám," napísal s tým, že v meste bol pár dní po sebe, pohyboval sa medzi ľuďmi, v niekoľkých baroch, v jednom klube a na diskotéke.

Berka skritizoval zároveň systém testovania. Tvrdí, že hoci sa na testy objednal hneď ako sa začal cítiť zle, nedostal termín, preto vo štvrtok osobne zašiel na test bez objednania. Pozitívny výsledok testu dostal v sobotu v noci.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok