Komunitné šírenie vírusu stále nemáme, tvrdia po prípade Berku

TA3 SITA
24.8.2020 13:28

Komunitné šírenie koronavírusu na Slovensku stále nie je, tvrdí Úrad verejného zdravotníctva aj po prípade bratislavského poslanca Adama Berku, v súvislosti s ktorým sa o takomto nekontrolovanom šírení nákazy začalo hovoriť.

Komunitné šírenie vírusu stále nemáme, tvrdia po prípade Berku
SITA/AP (ilustračné foto)

Bol vo viacerých kluboch

Ako uviedol ÚVZ na sociálnej sieti, komunitné šírenie koronavírusu na Slovensku stále nie je. Nastalo by v prípade, ak by sa neobjasnené pramene pôvodcu nákazy objavovali bežne a vo väčšom počte, čo však aktuálne nie je prípad Slovenska. Súčasnú epidemiologickú situáciu vo výskyte ochorenia podľa ÚVZ SR charakterizuje jeho lokálne šírenie s prevažnou väčšinou prípadov, v ktorých sa dajú dohľadať pramene pôvodcu nákazy. Hygienici upozorňujú, že ak osoba nemá vedomosť, kde sa mohla nakaziť, ešte to neznamená, že ide o komunitné šírenie ochorenia.

Koronavírusom sa nakazil aj známy bratislavský aktivista a kníhkupec, ktorý sa angažuje v komunálnej politike, Adam Berka. Informáciu o pozitívnom teste zverejnil na sociálnych sieťach. Uviedol, že predtým, ako pocítil príznaky choroby bol vo viacerých obľúbených podnikoch a kluboch v hlavnom meste. V súvislosti s tým sa vynorili názory, či v tomto prípade nejde v rámci bratislavskej scény o komunitné šírenie nákazy.

V prípade potvrdeného prípadu ochorenia COVID-19 začínajú s epidemiologickým vyšetrovaním, v rámci ktorého sa okrem dohľadávania kontaktov snažia identifikovať prameň pôvodcu nákazy. Môžu sa síce vyskytnúť prípady, v ktorých sa prameň pôvodcu nákazy nepodarí objasniť, ale v súčasnosti ide skôr o zriedkavé situácie. To rovnako neznamená, že ide o výskyt komunitného šírenia.

Pozitívni sú v izolácii

Ako ÚVZ SR doplnil, potvrdené prípady ochorenia COVID-19 za nedeľu sú aktívne dohľadané kontakty potvrdených prípadov z lokalizovaných a monitorovaných ohnísk nákazy, importy zo zahraničia, v regiónoch je zaznamenaný aj sporadický výskyt nových ochorení. V niektorých prípadoch ešte prebieha epidemiologické vyšetrovanie.

Epidemiológovia prijímajú všetky potrebné protiepidemické opatrenia v súčinnosti so všetkými zainteresovanými stranami na lokálnej úrovni. Naďalej pokračujú v aktívnom dohľadávaní kontaktov. Pozitívne osoby sú v domácej izolácii, rovnako aj ich kontakty, ktorým je nariadené testovanie na ochorenie COVID-19.

Úrad verejného zdravotníctva opäť vyzval verejnosť k rešpektovaniu celoplošne platných opatrení a odporúčaní ÚVZ SR a rovnako aj opatrení a odporúčaní regionálnych úradov verejného zdravotníctva v SR prijímaných na lokálnej úrovni. "Rovnako opäť vyzývame verejnosť na zváženie nevyhnutnosti organizovania veľkých rodinných osláv a návštev, na ktorej sa zídu osoby z rôznych častí Slovenska, ale aj zo zahraničia," doplnili hygienici.

ÚVZ: "Ak osoba nemá vedomosť, kde sa mohla nakaziť, to ešte neznamená, že ide o komunitné šírenie ochorenia."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok