Mesto sa obáva nákazy, izolovalo bytovku. Obyvatelia sa búria

TA3 TASR
24.8.2020 10:33

Vo Vranove nad Topľou cez víkend potvrdili ochorenie COVID-19 v rómskej komunite. Pre zlé hygienické podmienky v bytovom dome, kde sa vírus objavil, mesto zvolalo krízový štáb. Obyvateľov bytovky izolovali.

Prijali zvláštne opatrenia

Vo Vranove nad Topľou pretestujú všetkých 140 obyvateľov bytového domu, v ktorom žije pacient, ktorý bol v sobotu pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19. V rámci okresu evidujú aj závažné porušenie karantény. Vo Vranove nad Topľou v pondelok pretestujú všetkých 140 obyvateľov bytového domu, v ktorom žije pacient, ktorý bol v sobotu pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19. Keďže ide o obyvateľov rómskej komunity, mesto prijalo aj zvláštne opatrenia. Povedal to pre médiá primátor mesta Ján Ragan po zasadnutí krízového štábu.

"Dbáme o to, aby bola dodržiavaná karanténa, konkrétne v domácnosti, kde je ten pozitívny občan, ale snažíme sa, aby aj ostatní občania podľa možnosti neopúšťali tento priestor," uviedol s tým, že mesto už počas víkendu dezinfikovalo priestory predmetnej mestskej bytovky a dodalo obyvateľom rúška a dezinfekčné prostriedky. Na dodržiavanie karantény počas víkendu na mieste dohliadala mestská polícia spolu s občianskymi hliadkami.

"Pretože ide o bytový dom, kde je veľmi veľa ľudí, budeme sa snažiť otestovať všetkých, ktorí bývajú v tej bytovke," informovala regionálna hygienička Ľudmila Rosiarová s tým, že vzhľadom na miesto ohniska nákazy zabezpečí vranovský Regionálny úrad verejného zdravotníctva testovanie počas pondelka aj napriek tomu, že zvyčajným testovacím dňom vo Vranove nad Topľou je utorok.

Na pohrebe a kare

"Organizujeme potrebné veci, dostatok testov, dostatok ľudí," doplnila. Výsledky testov by podľa jej slov mali byť známe, pokiaľ to kapacity laboratória dovolia, do 24 hodín. V prípade, že sa pozitivita na nový koronavírus preukáže u ďalších obyvateľov bytového domu, je Ragan pripravený prijať ďalšie opatrenia najmä v súvislosti s dodržiavaním karantény. Zdroj nákazy u pozitívne testovaného muža, ktorý pracuje v Humenskom okrese, známy nie je.

V meste Vranov nad Topľou je podľa Raganových slov v súčasnosti sedem pozitívne testovaných obyvateľov, v rámci okresu ich má byť spolu 35. Ako v tejto súvislosti doplnila Rosiarová, traja pacienti sú v súvislosti s nákazou hospitalizovaní a v okrese evidujú aj jedno úmrtie. Malo ísť o 83-ročného muža, ktorý bol s ochorením COVID-19 hospitalizovaný na infekčnom oddelení a neskôr na ARO v prešovskej nemocnici.

Rosiarová potvrdila aj informáciu, že v rámci okresu evidujú porušenie karantény. Malo ísť o ženu z okresu Michalovce, ktorá sa vo Vranovskom okrese zúčastnila na pohrebe a kare. "Bude potrebné urobiť prísnejšie opatrenia a sankcionovať, aby to ľudia brali vážne a ostali v karanténe," uviedla v tejto súvislosti s tým, že vzhľadom na trvalé bydlisko ženy postúpil vranovský RÚVZ prípad kolegom v Michalovciach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok