Napriek víkendu pribudlo veľa nakazených, v ČR skracujú karanténu

TA3 TASR SITA ČTK
24.8.2020 10:02

Počty nakazených na Slovensku pripomínajú situáciu v apríli. Za uplynulý deň evidujeme 68 nakazených, z toho až 41 je z Bratislavy. Taliansko aj Francúzsko hlásia najviac nových infikovaných od mája. Rekordné čísla má aj Grécko, situácia v Španielsku sa opäť zhoršuje. Kedy príde na slovenský trh vakcína, ako sa bude situácia vyvíjať? Udalosti sme s vami sledovali online.

Napriek víkendu pribudlo veľa nakazených, v ČR skracujú karanténu
SITA/AP (ilustračné foto)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

22:20 Na Úrade vlády bude opäť zasadať krízový štáb. Dôvodom je zvyšujúci sa počet nakazených novým koronavírusom. Či rozhodnú o sprísnení bezpečnostných opatrení sa ukáže až po rokovaní konzília odborníkov. Hlavný hygienik vyhlásil, že september bude špecifický mesiac. Môže totiž napovedať, aký bude mať pandémia ďalší vývoj na Slovensku.

21:03 Neodohraný zápas 4. kola Fortuna ligy medzi ŠKF Sereď a AS Trenčín zatiaľ nemá určený náhradný termín. V oboch tímoch odhalilo testovanie na koronavírus minulý týždeň po jednom pozitívnom prípade. Kým v Trenčíne už mali všetci pri opakovanom testovaní negatívny výsledok, v Seredi sa objavil jeden pozitívny prípad aj teraz.

20:40 Zväzy slovenských športov predložili hlavnému hygienikovi Jánovi Mikasovi návrhy, ktorými by chceli zlepšiť situáciu v športe. So súčasnými podmienkami totiž nie sú spokojné.

19:16 Začína sa posledný turnus letných škôl, ktorý sa skončí v piatok 28. augusta. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR podporilo 244 žiadateľov o zriadenie letnej školy celkovou sumou 372 600 eur. V rámci nich mohli školy v posledných troch augustových týždňoch zrealizovať 581 vyučovacích cyklov pre viac ako 8 500 žiakov. Pôvodne plánovalo ministerstvo rozdeliť pol milióna eur. Nevyužité peniaze chcú investovať do regionálneho školstva v prípade druhej vlny pandémie.

18:17 Španielsko po prudkom náraste počtu nakazených novým koronavírusom zaviedlo vo viacerých regiónoch nové reštriktívne opatrenia. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na španielske úrady. Autonómne spoločenstvo Murcia na juhu krajiny zakázalo zhromaždenia viac ako šiestich ľudí, ktorí nie sú z tej istej domácnosti.

18:07 Európska komisia oznámila, že uzavrela sondážne rozhovory s americkou farmaceutickou spoločnosťou Moderna o nákupe potenciálnej vakcíny proti COVID-19. Moderna je v poradí piatou spoločnosťou, s ktorou eurokomisia rokovala o takejto vakcíne: po Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, CureVac - a po podpísaní dohody o predbežnom nákupe so spoločnosťou AstraZeneca.

Moderna je spoločnosť so sídlom v USA, ktorá je priekopníkom vo vývoji novej triedy vakcín založených na technológii messenger RNA.

17:51 Zasadnutie sýrskeho ústavodarného výboru v sídle OSN v Ženeve v pondelok pozastavili po tom, ako u troch delegátov potvrdili nákazu koronavírusom SARS-CoV-2. Rokovania prerušili iba niekoľko hodín po ich začiatku.

Kancelária osobitného vyslanca OSN pre Sýriu Geira Pedersena podľa svojho vyjadrenia dostala potvrdenie o tom, že "traja členovia sýrskeho ústavodarného výboru mali pozitívne testy na COVID-19". Ženevské rozhovory preto "pozastavili".

16:47 Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová dnes oznámila, že v rámci prevencie šírenia koronavírusu prodĺži uzáveru najväčšieho novozélandského mesta Aucklandu do konce týždňa. Vo verejnej doprave po celej krajine zároveň začne platiť povinné nosenie rúšok.

16:22 Slovenské elektrárne potvrdili v Atómovej elektrárni Bohunice V2 ďalších sedem zamestnancov pozitívne testovaných na ochorenie Covid-19. „Potom ako boli dvaja zamestnanci elektrárne Jaslovské Bohunice minulý týždeň pozitívne testovaní na ochorenie COVID-19, pristúpili sme k testovaniu všetkých, ktorí prišli, alebo mohli prísť, s týmito dvoma zamestnancami do styku. Dovedna išlo o takmer 200 zamestnancov, z ktorých bolo pozitívne testovaných sedem osôb,“ uviedla hovorkyňa Slovenských elektrární Oľga Baková.

16:08 Ministerstvo práce bude v nasledujúcich dňoch intenzívnejšie testovať svojich zamestnancov na ochorenie Covid-19. Objavili sa totiž obavy, že po návrate z dovoleniek sa môže koronavírus rozšíriť aj medzi zamestnancami úradov práce. Prvé desiatky testov sú zatiaľ negatívne.

15:41 Poslanec mesta Bratislava a bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Adam Berka, ktorý bol pozitívne testovaný na ochorenie Covid-19, sám riskoval a sám sa mohol hocikde nakaziť. Vyhlásil to hlavný hygienik Ján Mikas, ktorý aj na margo tohto prípadu vyzval verejnosť k zodpovednosti.

15:37 Vedci v Taliansku začali s testovaním vakcíny proti koronavírusu. Ako informuje web Wirtualna Polska s odvolaním sa na talianske médiá, vakcínu testujú v rímskej nemocnici Spallanzani. Na skúšobnom procese sa podieľa 90 dobrovoľníkov rôzneho veku, ktorých vybrali spomedzi siedmich tisícok prihlásených. Každému dobrovoľníkovi zaplatia 700 eur. Úvodná experimentálna fáza má trvať osem až desať týždňov. Ďalšie dve plánujú zrealizovať počas jesene.

15:13 Taliansky priemysel sa obáva straty 1 milióna pracovných miest v krajine v dôsledku koronakrízy. "Nebezpečenstvo rozsiahlej straty pracovných miest je konkrétne. Jeden milión stratených pracovných miest je realistické číslo. Vláda nemá žiadne perspektívy. Trh skamenel," uviedol šéf talianskeho zväzu priemyslu Confindustria Carlo Bonomi.

14:55 Katalánsky premiér Quim Torra oznámil, že v tomto autonómnom regióne sa zavádza zákaz zhromaždení s viac ako desiatimi ľuďmi a rozsiahle testovanie tamojšieho pol milióna študentov. Cieľom nových opatrení je obmedziť šírenie koronavírusu pred opätovným otvorením škôl v polovici septembra, ktoré predstavujú vysoké riziko prenosu vírusu.

14:20 Ústredný krízový štáb zasadne v utorok 25. 8. na Úrade vlády SR. Zaoberať sa bude aktuálnou situáciou v súvislosti so šírením pandémie na Slovensku. Štáb má rokovať aj o podnetoch športovcov týkajúcich sa protipandemických opatrení.

14:03 Potvrdené prípady ochorenia Covid-19 za nedeľu sú identifikované ako aktívne dohľadané kontakty potvrdených prípadov ochorenia Covid-19 z lokalizovaných a monitorovaných ohnísk nákazy, importy zo zahraničia. V regiónoch je zaznamenaný aj sporadický výskyt nových ochorení. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková.

Súčasnú epidemiologickú situáciu charakterizuje podľa ÚVZ lokálne šírenie s prevažnou väčšinou prípadov, v ktorých sa dajú dohľadať pramene pôvodcu nákazy. "Ak osoba nemá vedomosť, kde sa mohla nakaziť, to ešte neznamená, že ide o komunitné šírenie ochorenia," zdôraznila Račková.

13:55 Americký prezident Donald Trump oznámil núdzové schválenie novej liečby ochorenia Covid-19 s použitím krvnej plazmy odobranej pacientom, ktorí už chorobu prekonali. Predpokladá sa, že plazma obsahuje protilátky prospešné v boji s koronavírusom.

13:35 Komunitné šírenie koronavírusu na Slovensku stále nie je, tvrdí Úrad verejného zdravotníctva aj po prípade bratislavského poslanca Adama Berku, v súvislosti s ktorým sa o takomto nekontrolovanom šírení nákazy začalo hovoriť.

13:30 O príspevok na nájomné za obdobie štátom zatvorených prevádzok v čase pandémie ochorenia Covid-19 budú môcť požiadať aj podniky v ťažkostiach. Povedal to na brífingu minister hospodárstva Richard Sulík.

13:19 Ľudia, ktorí musia ísť v Česku pre koronavírus do karantény, v nej už na budúci týždeň nebudú musieť byť 14 dní, ale len desať. Podľa spravodajského servera iDNES.cz to v pondelok povedal český minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

13:10 Pozrite si bližšie informácie o najnovších 68 prípadoch nákazy na Slovensku. Detaily zverejnil Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky na sociálnej sieti.

13:00 Počet potvrdených infekcií novým typom koronavírusu v Belgicku aj naďalej klesá. Minulý týždeň bolo denne zistených v priemere 493 osôb pozitívne testovaných na COVID-19, pričom v celoštátnom meradle išlo o pokles nových prípadov osem dní po sebe.

12:39 September bude špecifický mesiac, pretože môže napovedať, aký bude mať pandémia nového koronavírusu na Slovensku ďalší vývoj. Po stretnutí so športovými zväzmi to vyhlásil hlavný hygienik SR Ján Mikas. Poukázal pritom na návrat ľudí z dovoleniek, zamestnancov do zamestnania a detí či študentov do škôl.

12:38 Írsky eurokomisár Phil Hogan, ktorý je v exekutíve EÚ zodpovedný za obchodnú politiku, dostal doma v Írsku odporúčanie, aby "zvážil svoje pôsobenie" v Európskej komisii po tom, ako sa minulý týždeň zúčastnil na golfovom večierku, čím porušil írske predpisy zavedené proti šíreniu pandémie.

12:30 Zahraniční turisti nebudú môcť navštíviť Bali do konca roka 2020 z dôvodu obáv zo šírenia nového koronavírusu. Indonézsky ostrov pôvodne plánoval povoliť vstup cudzincom od septembra.

indonezia_0a140370-9849-77b4.jpg

12:27 Jedna zo zamestnankýň mesta Hlohovec bola počas uplynulého víkendu pozitívne testovaná na Covid-19. Vedenie mesta realizuje v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva potrebné opatrenia na ochranu zdravia ďalších zamestnancov a klientov mestského úradu a na zabezpečenie chodu úradu. Mestský úrad pracuje len v mierne obmedzenom režime.

12:15 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 12. hodine.

12:10 Litva od pondelka nariaďuje 14-dňovú izoláciu pre cestujúcich z Nemecka, pretože miera infikovaných tam v piatok 21. augusta dosiahla 16,5 prípadu na 100.000 obyvateľov.

12:03 Situáciu s novým koronavírusom v Michalovskom okrese, kde v sobotu pribudlo 11 nových pozitívne testovaných pacientov, majú hygienici pod kontrolou. Ako sa vyjadrila regionálna hygienička Janka Stašková, priamo v okresnom meste evidujú spolu päť infikovaných pacientov, ostatné nálezy sú roztrúsené v piatich obciach okresu.

"Tri prípady boli importované z Ukrajiny, ďalšie boli zaznamenané v súvislosti s lekárskymi preventívnymi prehliadkami. V jednom prípade ide o policajta, čo je prípad epidemiologickej súvislosti s výskytom Covid-19 pozitívnych policajtov v Bratislave a dvakrát sme zaznamenali rodinné výskyty," konkretizovala.

11:42 Univerzitná nemocnica v Bratislave prosí všetkých, ktorí prichádzajú na testovanie Covid-19 do odberových miest Univerzitnej nemocnice Bratislava na Kramároch v Ružinove alebvo v Petržalke, aby sa najskôr zaregistrovali cez korona.gov.sk/poziadat-o-vysetrenie-na-covid-19, kde im bude vydaný tzv. COVID pass s presným časom a miestom na ktorom im bude vykonaný odber vzoriek.

11:01 Všetci členovia pondelkovej výpravy, ktorí sa vrátili na Slovensko, majú negatívne výsledky testov na Covid-19, uviedol ŠK Slovan Bratislava na svojom Facebooku.

10:52 Chorvátska ministerka cestovného ruchu Nikolina Brnjacová v nedeľu vyhlásila, že je spokojná s tohtoročnou turistickou sezónou, v ktorej počet turistov tvorí 50 percent vlaňajšieho počtu, a je teda o 20 percent vyšší, ako sa očakávalo. "Podľa našich predpokladov, ako aj predpokladov Svetovej organizácie cestovného ruchu, sme mali dosiahnuť 30 percent vlaňajšieho výsledku. Ale v súčasnosti sme na 50 percentách a triezvo musíme povedať, že s týmito číslami môžeme byť spokojní," povedala Brnjacová.

10:44 Počet infikovaných v Rusku sa za posledný deň zvýšil o 4744, čím celkové množstvo prípadov tejto nákazy dosiahlo 961.493. Informácie zverejnilo protikoronavírusové krízové centrum. Denná miera rastu počtu nakazených aktuálne nepresahuje 0,5 percenta. Najväčší počet nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 má Moskva.

10:21 Vo Vranove nad Topľou v pondelok pretestujú všetkých 140 obyvateľov bytového domu, v ktorom žije pacient, ktorý bol v sobotu pozitívne testovaný na ochorenie Covid-19. Keďže ide o obyvateľov rómskej komunity, mesto prijalo aj zvláštne opatrenia.

Mesto už počas víkendu dezinfikovalo priestory bytovky a dodalo obyvateľom rúška a dezinfekciu. Na dodržiavanie karantény počas víkendu na mieste dohliadala mestská polícia spolu s občianskymi hliadkami.

10:08 Najviac pozitívne testovaných pribudlo v Bratislave, až 41. Michalovce majú šesť nakazených, Senec a Nové mesto nad Váhom troch. V Prešove, Piešťanoch, Hlohovci a Košiciach evidujú po dva prípady nákazy. Jeden infikovaný pribudol v okresoch Trnava, Trenčín, Komárno, Dunajská Streda, Bardejov, Považská Bystrica a Malacky.

10:06 V nemocniciach je s potvrdeným ochorením Covid-19 hospitalizovaných 40 pacientov. Na JIS sú 4 ľudia, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebujú 3 pacienti. Vyliečilo sa ďalších päť pacientov, spolu tak nový koronavírus na Slovensku prekonalo 2153 ľudí.

10:05 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 10. hodine.

10:04 Na Facebooku ministerstvo zdravotníctva informovalo, že za uplynulý deň sa urobilo 929 testov.

10:00 Na Slovensku pribudlo 68 nových prípadov nákazy. Celkovo od začiatku pandémie evidujeme 3424 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Informáciu o vykonaných testoch nezverejnili. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:50 Po komplexnej dezinfekcii priestorov a splnení potrebných opatrení a povolení od regionálneho epidemiologického úradu sú od pondelka trnavské reštaurácie McDonald's opäť otvorené pre zákazníkov.

9:46 Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Maďarsku 36 potvrdených prípadov nákazy. Na ochorenie Covid-19 nezomrel za posledný deň nikto, uviedol vládny informačný server. Hospitalizovaných je 59 pacientov, z ktorých deväť je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Celkový počet nakazených koronavírusom v krajine dosiahol 5191, obetí je 613. Z nákazy sa zotavilo 3695 ľudí, pričom aktuálne je nakazených 883 osôb.

9:28 Taliansko v nedeľu hlásilo 1210 nových prípadov infekcie, čo je najviac od 12. mája. Podľa talianskych úradov je prírastok nových nakazených tesne spojený s dovolenkovaním a zábavou.

9:25 Vo Francúzsku včera zaznamenali 4897 nových prípadov nákazy, čo je najväčší denný prírastok od konca mája, keď v krajine prestali platiť karanténne opatrenia. Francúzske ministerstvo zdravotníctva označilo epidemiologickú situáciu v krajine za hrozivú.

9:15 Koronakríza znižuje počet cudzincov pracujúcich na Slovensku. Kým ku koncu februára tohto roka u nás pracovalo 78,2-tisíca občanov z iných krajín, ku koncu júla sa ich počet postupne znížil na 73,9-tisíca. Medziročne pritom na Slovensku minulý mesiac pracovalo o 971 cudzincov viac. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

9:00 Britský premiér Boris Johnson žiada rodičov, aby dali nabok obavy a budúci mesiac poslali svoje deti späť do školy, keď sa vzdelávacie inštitúcie v Spojenom kráľovstve znovu otvoria po celoplošnom zatvorení pred viac ako piatimi mesiacmi pre koronavírusovú pandémiu. Johnson uviedol, že je "morálnou povinnosťou" vlády školy znovu otvoriť. Zdôraznil, že úrady teraz vedia o ochorení COVID-19 viac, ako tomu bolo v čase, keď 23. marca došlo k zablokovaniu krajiny.

8:53 Ceny ropy boli v pondelok ráno pomerne stabilné. Situáciu na trhoch ovplyvňuje na jednej strane hrozba búrok v Mexickom zálive, ktoré by mohli narušiť ťažbu v tejto lokalite. A na strane druhej druhá vlna pandémie nového koronavírusu a snaha vlád na celom svete zastaviť jeho šírenie a pritom opatrne pokračovať v otváraní svojich ekonomík.

8:30 Oficiálna bilancia nakazených v Brazílii vzrástla o 23 421 prípadov, a presiahla tak 3,6 milióna. Nový prírastok je výrazne nižší než tie z posledných piatich dní, avšak podobný počtom z minulých nedieľ. Brazílske ministerstvo zdravotníctva zároveň po prvýkrát od konca mája ohlásilo menej než 500 nových úmrtí spojedných s ochorením Covid-19.

8:08 V nedeľu v Česku pribudlo 135 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je najmenej za týždeň. Zároveň je to ale najvyšší nedeľný prírastok nakazených od konca júna, kedy však čísla zvyšovalo cielené testovanie v baniach OKD v Karvinsku. Od začiatku epidémie sa doposiaľ v ČR nakazilo 21 923 ľudí. Z ochorenia sa ich vyliečilo 16 125, obetí je 412. V Česku tak je momentálne 5386 nakazených. Vyplýva to z aktuálnych údajov ministerstva.

7:16 Nemecká bilancia nakazených koronavírusom narástla za posledný deň o 711 prípadov na celkových 233 575. Uviedol to Inštitút Roberta Kocha. Hlásia tiež tri nové úmrtia spojené s ochorením Covid-19, ktoré posunuli celkový počet na 9272 mŕtvych.

6:55 Na slovinsko-rakúskej hranici sa v noci tvorili rozsiahle kolóny. Niektorí vodiči čakali až 10 hodín na to, kým sa dostali do Rakúska. Obmedzenia spôsobili nové rakúske nariadenia, prijaté v snahe zamedziť šírenie koronavírusu.

6:05 Stratégia v prípade očkovania proti novému koronavírusu je zatiaľ založená na dobrovoľnosti a predpoklade, že si ľudia uvedomia výhodu vakcinácie. Uviedol to minister zdravotníctva Marek Krajčí.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok