Evidujeme desiatky nových prípadov, najviac hlási Bratislava

TA3 TASR SITA ČTK
23.8.2020 10:03

Aj keď sa cez víkend testuje menej, na Slovensku pribudli opäť desiatky nových prípadov nákazy koronavírusom. Najviac infikovaných hlási Bratislava. Situácia sa zhoršuje aj v zahraničí, India prekonala už hranicu tri milióny nakazených. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Evidujeme desiatky nových prípadov, najviac hlási Bratislava
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

22:15 Šéf regionálnej vlády juhotalianského ostrova oznámil, že Sicília už nebude prijímať migrantov a podpísal dekrét s týmto nariadením. Dôvodom sú obavy zo šírenia nového koronavírusu. Talianska vláda však dokument označila za neplatný.

19:36 Pozrite si aj naše Hlavné správy, prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

18:49 Koronavírus a s ním spôsobené obmedzenia v cestovaní menia preferencie Slovákov. Prejavuje sa to aj na realitnom trhu, kde rastie záujem o kúpu chát či chalúp. Podobne je to aj v kategórii rodinných domov. Ďalší vývoj závisí najmä od ekonomiky, či Slováci dokážu tieto nehnuteľnosti aj financovať.

18:40 Uprostred pandémie koronavírusu spoločnosti a domácnosti hľadajú spôsoby, aby vo vnútorných priestoroch zabezpečili čo najhygienickejšie prostredie. Mnohých spotrebiteľov to vedie k používaniu UVC svetiel. Tie majú mimoriadne krátke vlnové dĺžky a dostatok energie na to, aby upravili DNA a RNA organických buniek. Môžu tak prispieť k zabíjaniu vírusov a patogénov, ako sú tie, ktoré spôsobujú ochorenie COVID-19.

17:45 Vedenie zámorskej ligy amerického futbalu NFL vyšetruje nezrovnalosti vo výsledkoch testov na koronavírus. Sobotné testovanie odhalilo niekoľko prípadov ochorenia COVID-19 vo viacerých kluboch, no kontrolné testovanie v Chicagu Bears preukázalo, že všetkých deväť pozitívnych výsledkov bolo falošných.

Vedenie NFL požiadalo spoločnosť BioReference o vyšetrenie incidentu. Firma z New Jersey je zodpovedná za všetky testy v súťaži, hoci pre urýchlenie výsledkov sa využíva viacero laboratórií po celej krajine.

16:30 Najmenej 13 ľudí prišlo o život pri panike, ktorá vypukla v sobotu večer na nepovolenej párty v hlavnom meste Peru Lima po tom, čo tam zasahovala polícia. V krajine totiž platia obmedzenia pohybu, ktoré vláda zaviedla pre pandémiu nového koronavírusu. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na tamojšie úrady.

K panike a následnému splašenému hromadnému úteku došlo na diskotéke Thomas Restobar v štvrti Los Olivos, kde sa zišlo približne 120 ľudí, uviedlo tamojšie ministerstvo vnútra. Zranenia utrpelo najmenej šesť ľudí vrátane troch policajtov, píše agentúra Reuters. Podľa úradov sa ľudia snažili ujsť cez jediné vchodové dvere na druhom poschodí, navzájom po sebe šliapali a uviazli v uzavretom priestore.

15:26 Tréner futbalistov Bologne Siniša Mihajlovič sa nakazil koronavírusom. Uplynulý rok úspešne bojoval s leukémiou. Účastník Serie A informoval, že 51-ročný kouč nemá zreteľné symptómy a čaká ho dvojtýždňová karanténa.

14:54 Zatvorené školy by mali pre deti horšie dôsledky ako nákaza koronavírusom. Vyhlásil to hlavný radca britskej vlády pre zdravotníctvo Chris Whitty. V septembri sa do škôl v Spojenom kráľovstve vrátia všetci žiaci.

14:25 V súvislosti s výskytom ochorenia COVID-19 v marginalizovanej skupine obyvateľstva v meste Vranov nad Topľou zvoláva primátor Ján Ragan na pondelok 24. augusta stretnutie rozšíreného krízového štábu mesta. Vyplýva to z informácií, ktoré samospráva zverejnila na svojom webovom sídle po zasadnutí mestského krízového štábu v sobotu 22. augusta.

14:13 Stratégia v prípade očkovania proti novému koronavírusu je zatiaľ založená na dobrovoľnosti a predpoklade, že si ľudia uvedomia výhodu vakcinácie. Uviedol to minister zdravotníctva Marek Krajčí.

13:06 Na slovinsko-rakúskej hranici sa v noci tvorili rozsiahle kolóny. Niektorí vodiči čakali až 10 hodín na to, kým sa dostali do Rakúska. Obmedzenia spôsobili nové rakúske nariadenia, prijaté v snahe zamedziť šírenie koronavírusu.

12:40 Výučba na vysokých školách sa začne až koncom septembra. Posunutie zimného semestra dáva školám čas na prípravu opatrení v súvislosti s druhou vlnou pandémie. Aj univerzity sa budú riadiť takzvaným semaforom. Študenti prichádzajúci na Slovensko z rizikových krajín budú musieť ísť do karantény.

12:27 V Rusku zaznemenali 4852 nových prípadov nákazy, 73 ľudí na ochorenie COVID-19 zomrelo.

Domáca ošetrovateľská starostlivosť je forma zdravotnej starostlivosti poskytovaná pacientom v ich prirodzenom sociálnom prostredí, priblížila predsedníčka Asociácie ADOS v SR Janka Bartková.

Zdravotná poisťovňa Dôvera zvyšovala na rok 2020 zmluvné objemy pre ADOS tak, aby nijakým spôsobom neobmedzovali poskytovanie starostlivosti. Bezlimitné prostredie zaviedli aj v ZP Union.

11:30 V reakcii na pandémiu nového koronavírusu zdravotné poisťovne zrušili finančné limity pre sestry a ošetrovateľov seniorov, chronicky chorých či iných ľudí, ktorí potrebujú domácu ošetrovateľskú starostlivosť. Potvrdili to všetky tri zdravotné poisťovne.

„Od vyhlásenia opatrení súvisiacich so šírením ochorenia COVID-19 sú zmluvné Agentúry domácej ošetrovateľskej starostlivosti financované na základe paušálnej platby, pričom Všeobecná zdravotná poisťovňa im garantuje nielen 75 percent priemerných mesačných úhrad v roku 2019, ale aj všetky vykázané a uznané výkony bez limitácie nad rámec paušálnej úhrady,“ uviedol hovorca VšZP Matej Neumann. Tento stav podľa neho potrvá minimálne do 30. septembra a o ďalšom postupe VšZP rozhodne na základe výsledkov monitoringu výkonov zdravotnej starostlivosti poskytnutých zmluvnými ADOS.

11:07 Iránsky minister zdravotníctva Saeed Namaki uviedol, že v doterajšom priebehu pandémie koronavírusu zomrelo najmenej 164 zdravotníckych pracovníkov. Ako potvrdil pre tamojšiu tlačovú agentúru IRNA, toto číslo nebude konečné, keďže mu medzičasom ohlásili ďalšie prípady.

10:30 Úrad verejného zdravotníctva uviedol, že potvrdené prípady za sobotu sú zväčša identifikované ako aktívne dohľadané kontakty potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 z lokalizovaných a monitorovaných ohnísk nákazy. "Rovnako sú zaznamenané aj importy zo zahraničia, v niektorých prípadoch sa ešte uskutočňuje epidemiologické vyšetrovanie," dodala hovorkyňa ÚVZ Dáša Račková.

Uistila, že epidemiológovia prijímajú všetky potrebné protiepidemické opatrenia. "Naďalej pokračujú v aktívnom dohľadávaní kontaktov. Pozitívne osoby sú v domácej izolácii, rovnako aj ich kontakty, ktorým je nariadené testovanie na ochorenie COVID-19," potvrdila hovorkyňa.

10:19 Medzi infikovanými je aj známy bratislavský aktivista a kníhkupec, ktorý sa angažuje v komunálnej politike, Adam Berka. Informáciu o pozitívnom teste zverejnil na sociálnych sieťach. Uviedol, že predtým, ako pocítil príznaky choroby bol vo viacerých obľúbených podnikoch a kluboch v hlavnom meste.

berkaa_c0a80301-28f1-155a.png

10:06 Za predošlý deň otestovali 1723 ľudí. Pozitívne testovaných bolo 28 mužov a 12 žien vo veku od 1 do 59 rokov v okresoch Bratislava (12), Michalovce (11), Trenčín (4), Piešťany (2), Nitra (2), Humenné (1), Košice (1), Malacky (1), Myjava (1), Považská Bystrica (1), Prešov (1), Trebišov (1), Trnava (1) a Vranov nad Topľou (1).

10:02 Na Slovensku pribudlo 40 nových prípadov koronavírusu, najviac opäť hlási hlavné mesto.

9:20 Trojmiliónovú hranicu prekonal v nedeľu v Indii počet ľudí infikovaných novým druhom koronavírusu. India, juhoázijská krajina s 1,3 miliardy obyvateľov, drží už takmer tri týždne svetový rekord v náraste nových prípadov nákazy zaznamenávaných v priebehu 24 hodín.

9:03 Nárast ľudí nakazených koronavírusom v Českej republike po piatkovom rekorde výrazne poklesol. Najviac infikovaných je naďalej v hlavnom meste Praha a v Moravskosliezskom kraji. Za sobotu pribudlo dovedna 239 prípadov nákazy koronavírusom. Čísla zverejnilo české ministerstvo zdravotníctva. Počet obetí sa nezvýšil, nemocnice však prijali ďalších osem pacientov s chorobou COVID-19.

8:22 Juhokórejské úrady zaznamenali 397 prípadov ochorenia COVID-19, čo je najväčší denný prírastok od 7. marca. S odvolaním sa na údaje tamojšieho ministerstva zdravotníctva o tom informovala agentúra DPA.

Celkový počet infikovaných tak od začiatku pandémie dosiahol 17.399. V krajine za posledných desať dní prudko stúpol počet infikovaných. Za toto obdobie ich pribudlo viac ako 2600. Novému koronavírusu tam doteraz podľahlo 309 ľudí.

7:51 V Mexiku pribudlo 644 úmrtí na nový typ koronavírusu, čím sa ich celkový počet zvýšil na 60.254. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na mexické ministerstvo zdravotníctva.

7:26 Nový druh koronavírusu sa podľa francúzskeho ministra zdravotníctva Oliviera Vérana objavuje medzi Francúzmi vo veku do 40 rokov až štyrikrát častejšie, než medzi krajanmi vo veku nad 65 rokov. Véran však zároveň varoval, že riziko infikovania je na vzostupe aj medzi staršími a zraniteľnejšími občanmi.

"Sme v riskantnej situácii," uviedol Véran v rozhovore pre francúzsky denník Le Journal du Dimanche zverejnenom v nedeľu. Dodal tiež, že súčasný nárast infikovaných nebol iba dôsledkom vyššieho počtu vykonaných testov.

Za posledných 24 hodín zomrelo 892 ľudí, ktorí mali pozitívny test na ochorenie COVID-19, čím sa ich počet zvýšil na 114.250.

7:15 V Brazílii zaznamenali v sobotu za predchádzajúcich 24 hodín 50.032 prípadov nákazy novým koronavírusom, čím ich celkový počet dosiahol 3.582.362. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie brazílskeho ministerstva zdravotníctva.

7:10 Viac ako polovica Rusov sa nechce dať zaočkovať vakcínou Sputnik 5 proti ochoreniu Covid-19. Vyplýva to z výsledkov prieskumu štátnej agentúry pre zisťovanie verejnej mienky. Rusko je štvrtou, najviac zasiahnutou krajinou na svete. Infikovalo sa tam už viac ako 950 tisíc ľudí.

7:05 Pandémia koronavírusu významne ovplyvnila nákupné správanie ľudí. Vzrástol záujem o základné potraviny, ktoré ľudia síce kupovali menej často, ale vo väčších objemoch. Obchodníci zase tvrdia, že im tržby výrazne nestúpli. Na druhú vlnu sú vraj pripravení.

7:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok