Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nový systém pomôže dronom s vyhýbaním sa elektrickým vedeniam

Nový systém pomôže dronom s vyhýbaním sa elektrickým vedeniam
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 8. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Zatiaľ čo autonómne drony sa už teraz vedia celkom dobre vyhýbať veľkým prekážkam, tenké zavesené drôty elektrického vedenia môžu pre nich stále predstavovať výzvu. Zmeniť by to však mohol nový senzorický systém, ktorým by mohli byť drony vybavené v budúcnosti.

Dnešné drony ako nástroje na detekciu elektrického vedenia používajú radarové a / alebo optické senzory. No tieto technológie sú niekedy nespoľahlivé a samotné senzory bývajú veľké, drahé a energeticky náročné.

Pri hľadaní alternatívy vyvinuli inžinieri z Výskumného laboratória americkej armády nový senzorový / softvérový balík, ktorý namiesto toho zisťuje elektrické a magnetické polia emitované elektrickým vedením. Vývojári tvrdia, že systém má vysokú presnosť pri určovaní presného umiestnenia drôtov elektrických vedení z diaľky. Navyše by mal byť v konečnom dôsledku aj oveľa menší, ľahší a lacnejší ako tradične používané senzory, pričom spotrebuje podstatne menej energie.

Dron vybavený prototypom senzorického systému pre detekciu elektrického vedenia.

Okrem toho je senzorický systém schopný určiť smer, ktorým prúdi elektrická energia cez vzdušné káblové vedenia. To znamená, že by sa dala táto technológia použiť aj na letecké mapovanie energetických sietí a na zisťovanie porúch, ako sú poškodené drôty, zásahy do stromov alebo veľké priehyby vedení.

Táto technológia už bola licencovaná americkou start-up spoločnosťou Manifold Robotics, ktorá ju bude komerčne rozvíjať.