Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Šanghaji spúšťajú prvú robotickú taxislužbu pre verejnosť

V Šanghaji spúšťajú prvú robotickú taxislužbu pre verejnosť
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 8. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V apríli sa spoločnosť AutoX spojila s platformou pre mobilitu Amap od spoločnosti Alibaba, aby mohla v Šanghaji spustiť službu robotických taxíkov. K pilotnému programu však mala prístup len obmedzená skupina používateľov. Teraz AutoX otvára túto službu už aj pre verejnosť.

Rovnako ako v prípade pilotného programu aj teraz si môžu turisti rezervovať službu RoboTaxi prostredníctvom mobilnej aplikácie Alibaba Amap. Obyvatelia Šanghaja, ktorí dochádzajú do práce, majú tiež inú možnosť, keď sa do akcie dostane taxislužba Letzgo.

Zamestnanci spoločnosti Letzgo budú v najbližších týždňoch, ešte pred zavedením novej služby, vyškolení v oblasti prevádzky služby RoboTaxi v stredisku Shanghai Operations spoločnosti AutoX. Potom si budú môcť ľudia, ktorí sa potrebujú prepraviť v rámci mestskej štvrte Jiading v Šanghaji, privolať autonómne taxi pomocou mobilných aplikácií Amap alebo Letzgo. Naloží ich a na miesto určenia ich prevezie jeden zo 100 vozidiel autonómnej flotily.

Autonómna taxislužba AutoX RoboTaxi.

Kvôli pandémii ochorenia COVID-19 urobila spoločnosť AutoX aj niekoľko vylepšení svojej služby. Keď napríklad zákazníci vstúpia do vozidla, namiesto toho, aby používali dotykovú obrazovku, musia na potvrdenie svojej totožnosti uviesť len posledné štyri číslice svojho čísla mobilného telefónu. Systém rozpoznávania hlasu potom spustí príslušnú rezerváciu. Cestujúci môžu sledovať priebeh cesty na vnútornej obrazovke.

Šanghaj je prvé mesto na svete, kde verejnosť môže využívať službu AutoX RoboTaxi. No spoločnosť v súčasnosti testuje vozidlá s autonómnym pohonom v Shenzhene, Wu-chane, Wu-chu a vo viacerých ďalších mestách mimo Číny, ešte pred verejným spustením služby v najbližšom období niekoľkých mesiacov.

Autonómna taxislužba AutoX RoboTaxi.