Slovenské univerzity medzi špičkou nenájdete. Najlepšia je UK

TA3 TASR
18.8.2020 09:58

V tohtoročnom hodnotení Šanghajského rebríčka najlepších vysokých škôl na svete sa ako jediná slovenská univerzita umiestnila Univerzita Komenského (UK) v Bratislave. Od roku 2017 sa najväčšia slovenská univerzita v tomto rebríčku umiestnila najlepšie, a to na zdieľanom 601. – 700. mieste. Informuje o tom UK na svojom webe.

Slovenské univerzity medzi špičkou nenájdete. Najlepšia je UK
SITA/Branislav Bibel (ilu)

Na vrchole rebríčka je Harvard

Tohtoročný Šanghajský rebríček hodnotil viac ako 2000 svetových univerzít, publikovaný zoznam obsahuje tisícku najlepších. Najlepšou univerzitou sveta je podľa Šanghajského rebríčka Harvardova univerzita. Z Českej republiky sa v rebríčku umiestnilo sedem univerzít, najlepšie hodnotená bola Univerzita Karlova v Prahe. V roku 2018 sa okrem UK do rebríčka na delenom 801. až 900. mieste dostala aj Slovenská technická univerzita v Bratislave. "Od roku 2017 sa UK umiestnila v tomto rebríčku najlepšie a polepšila si o dva stupne, čo predstavuje 100 až 200 miest," uviedla UK.

"Akademické rebríčky sú len orientačným znakom kvality univerzít. Umiestnenie vždy závisí od konkrétnych kritérií, takže rebríčky berieme s rezervou. Napriek tomu som hrdý, že UK opäť potvrdila svoje postavenie a ako jediná slovenská univerzita v tomto hodnotení patrí medzi 700 najlepších svetových univerzít. Vo svete existuje niekoľko desiatok tisíc univerzít, takže odhadujeme, že patríme medzi dve percentá najlepších," povedal rektor UK Marek Števček. Ako dodal, cieľom je zlepšovať kvalitu výučby a vedy.

Značný pokrok v online vzdelávaní

"Z pohľadu vzdelávania sme za ostatný rok urobili značný pokrok v skvalitňovaní online vzdelávania, čo nám pomáha aj pri zvládaní pandémie. V oblasti vedy zavádzame napríklad projekt inkubátora nápadov v spolupráci s komerčným sektorom vo Vedeckom parku UK, plánujeme spustiť projekt oslovujúci špičkových postdoktorandov a sme úspešní pri získavaní prestížnych európskych grantov Horizont 2020, kde sme doteraz participovali na 22 projektoch," dodal Števček.

Rebríček akademického hodnotenia svetových univerzít známy ako Šanghajský rebríček sa zameriava predovšetkým na vedeckú a výskumnú úroveň inštitúcií. Na hodnotenie svetových univerzít využíva šesť ukazovateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok