V Bratislave sa zišli desiatky ľudí symbolicky podporiť Bielorusko

TA3 TASR
15.8.2020 19:36

Na zhromaždení Za slobodné Bielorusko podporili ľudia demokratizačný proces v krajine a boj Bielorusov za slobodu. Vyjadrili aj solidaritu so zatknutými aktivistami a demonštrantami. Na Námestí SNP v Bratislave sa v sobotu stretlo niekoľko desiatok ľudí.

V Bratislave sa zišli desiatky ľudí symbolicky podporiť Bielorusko
TASR

Poslankyňa Národnej rady SR Monika Kozelová (OĽANO) prečítala na zhromaždení vyhlásenie 67 poslancov parlamentu a niektorých europoslancov. Tí odmietajú "výsledky zmanipulovaných prezidentských bieloruských volieb, odsudzujú násilie na občanoch, vyjadrujú podporu demokratickým silám a vyzývajú režim prezidenta Alexandra Lukašenka, aby zastavil násilie na ľuďoch a umožnil konanie slobodných a férových volieb".

20200815-protest-blr-003720820_c0a80401-1c82-17d4.jpg

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO) odkazuje Bielorusom, aby vydržali. Poznamenal, že dnes nemôže Slovensko nič viac pre slobodné Bielorusko spraviť, ako to, čo teraz robí. "Je to na nich, je to ich vojna o slobodu a dôstojnosť, o Európu, ale môžeme dať najavo, že sme dnes v tejto chvíli Bielorusmi, že sme na ich strane, že sme to všetko prežili a že sa to dá vyhrať," povedal Budaj.

Od vyhlásenia výsledkov nedeľných volieb sa v Bielorusku konajú protestné akcie, na ktorých dochádza k potýčkam medzi ich účastníkmi a bezpečnostnými zložkami. Demonštranti nesúhlasia so zverejnenými výsledkami prezidentských volieb, podľa ktorých s veľkou prevahou zvíťazil dlhoročný prezident Alexandr Lukašenko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok