Moci sa nevzdám. Lukašenko odmietol zahraničných vyjednávačov

TA3 TASR
15.8.2020 17:08

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko odmietol v sobotu ponuky na zahraničné sprostredkovanie rokovaní s povolebným opozičným hnutím, ktoré požaduje Lukašenkovo odstúpenie. Prezident na stretnutí s predstaviteľmi obrany povedal, že sa moci nevzdá.

Moci sa nevzdám. Lukašenko odmietol zahraničných vyjednávačov
SITA/AP

"Nenecháme krajinu nikomu," vyhlásil na stretnutí v centre ministerstva obrany pre strategické riadenie Lukašenko, ktorého citovala tlačová agentúra BelTA. "Nepotrebujeme žiadne zahraničné vlády, žiadnych sprostredkovateľov. Nikdy nebudú vládnuť našej krajine," dodal bieloruský líder. "Sme normálna vláda, vytvorená v súlade s ústavou. Nechcem uraziť vedenie týchto republík, ale chcem povedať - starajte sa o svoje záležitosti," zdôraznil Lukašenko.

Podľa bieloruskej ústrednej volebnej komisie v nedeľných prezidentských voľbách zvíťazil Lukašenko so ziskom 80 percent hlasov a druhá sa s desiatimi percentami umiestnila hlavná opozičná kandidátka Sviatlana Cichanovská. Po voľbách začali proti výsledku protestovať tisíce ľudí po celom Bielorusku a voľby označili za zmanipulované. Demonštranti žiadajú odstúpenie Lukašenka, ktorý krajine vládne tvrdou rukou už desaťročia. Polícia a vojaci použili proti protestujúcim násilie a okolo 6700 ich zatkli.

Po piatkovom zverejnení oficiálnych výsledkov nedeľných prezidentských volieb v Bielorusku Cichanovskej volebný tím oznámil, že neuznáva Lukašenkovo víťazstvo a za dočasnú líderku krajiny pokladá Cichanovskú. Tá informovala, že zriaďuje koordinačný výbor, ktorý zaistí prechod moci. Jej tím predtým oznámil, že podporuje usporiadanie nových volieb do šiestich mesiacov, pričom pozvaní budú pozorovatelia zo zahraničných organizácií.

Pobaltské štáty Estónsko, Lotyšsko a Litva tiež vyzvali v sobotu Lukašenka, aby usporiadal nové prezidentské voľby - transparentné, slobodné a spravodlivé, za prítomnosti medzinárodných pozorovateľov. Traja premiéri vo vyhlásení zdôraznili, aby vedenie v Minsku upustilo od násilia a prepustilo zadržaných demonštrantov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok