Pompeo podpísal dohodu, v Poľsku pribudnú americkí vojaci

TA3 TASR
15.8.2020 12:18

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo podpísal vo Varšave dohodu o posilnení vojenskej prítomnosti Spojených štátov. V Poľsku vznikne predsunuté veliteľstvo piateho zboru pozemných síl USA. U našich severných susedov bude pôsobiť ďalších tisíc vojakov.

Nový dohovor dopĺňa NATO

Dohodu o posilnení obrannej spolupráce, ktorá stanovuje právny rámec prítomnosti ďalších amerických vojakov na poľskom území, podpísali ministri obrany Mike Pompeo a Mariusz Blaszczak v prezidentskom paláci vo Varšave za prítomnosti poľského prezidenta Andrzeja Dudu.

Nový dohovor dopĺňa existujúcu Dohodu NATO o postavení ozbrojených síl. Americké jednotky budú mať na jej základe prístup k ďalším vojenským základniam v Poľsku. Obe krajiny v dohode tiež určili, ako sa podelia o náklady rozšírenej vojenskej prítomnosti USA.

Tisícka vojakov navyše

V Poľsku sa v súčasnosti nachádza približne 4500 amerických vojakov. Ich počet sa zvýši o asi 1000, pričom Spojené štáty do Poľska tiež z Nemecka presunú viaceré svoje veliteľstvá vrátane ústredia 5. zboru pozemných síl USA. Americké ministerstvo obrany v júli v súlade s požiadavkou prezidenta Donalda Trumpa oznámilo, že stiahne 11.900 vojakov z Nemecka, ktorých počet sa tak zredukuje na 24.000. Približne 5600 z nich presunú do iných krajín NATO vrátane Poľska.

Pompeo mal v sobotu na programe taktiež účasť na oslavách 100. výročia Bitky o Varšavu, počas ktorej v roku 1920 mladá Poľská republika ubránila svoju nezávislosť a zastavila ťaženie ruských boľševikov do západnej Európy. Návštevou Poľska ukončil šéf americkej diplomacie cestu po štyroch krajinách strednej a východnej Európy, počas ktorej zavítal aj do Českej republiky, Slovinska a Rakúska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok