Opäť pribudli desiatky nakazených, spravili vyše tritisíc testov

TA3 TASR SITA ČTK
15.8.2020 10:04

Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo nový pandemický plán, ktorý rieši postupy štátu počas pandémie. Pre ľudí, ktorí boli v prvej línii v boji proti koronavírusu, vyčlenili 50 miliónov eur. Máme aj prvého pozitívne testovaného poslanca, je ním Eduard Kočiš z ĽSNS. Udalosti okolo nákazy sme s vami sledovali online.

Opäť pribudli desiatky nakazených, spravili vyše tritisíc testov
TASR/Oliver Ondráš

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:07 Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa v sobotu oznámil, že JAR od pondelka zruší zákaz predaja alkoholu a tabakových výrobkov zavedený v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2

22:33 Vo Francúzsku za jeden deň pribudlo 3300 nových prípadov nákazy koronavírusom. Je to najhoršia bilancia v krajine od ukončenia karantény v máji. Najvyšší denný prírastok nových prípadov za posledný štvrťrok zaznamenali aj Taliansko a Írsko. Dvojmesačné denné maximum hlásilo aj Turecko.

21:19 Približne 1000 ľudí sa v sobotu zhromaždilo v severonemeckom meste Hamburg, aby vyjadrili nespokojnosť s povinným nosením rúšok a ďalšími opatreniami v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2.

20:08 Nemenovaný český tenista mal pozitívny test na koronavírus pred challengerovým turnajom v Prahe (15. až 22. augusta). Hráč išiel do povinnej domácej karantény v súlade s pravidlami Asociácie tenisových profesionálov a nariadeniami platnými v Česku. ATP o tom informovala prostredníctvom sociálnej siete Twitter.

18:30 Takmer polovica Brazílčanov si myslí, že prezident Jair Bolsonaro nenesie "žiadnu zodpovednosť" za viac ako 100.000 úmrtí v dôsledku pandémie koronavírusu SARS-CoV-2, uviedol v sobotu prieskum inštitútu Datafolha, na ktorý sa odvolala agentúra Reuters.

18:24 Vo Francúzsku stúpa tlak na vládu, aby zaviedla povinnosť nosiť ochranné rúška na všetkých pracoviskách i na verejnosti. Dôvodom je rastúci počet prípadov nákazy novým koronavírusom.

17:41 V Bratislavskom kraji pribudlo v piatok 16 pozitívnych osôb na ochorenie COVID-19. Sedem z nich sa vrátilo z Chorvátska, Talianska, Srbska, Ukrajiny, Kosova a Iránu.

16:55 Strach z pádu ekonomiky na španielskych Baleárskych ostrovoch narastá po tom, ako Nemecko rozšírilo výstrahu pred cestovaním na takmer celé územie Španielska, vrátane baleárskeho ostrova Malorka.

16:30 Navrátilci, ktorí po príchode na Slovensko smerovali do štátnej karantény, v týchto dňoch dostávajú poštu od ministerstva vnútra. Rezort ich vyzýva na zaplatenie stravy, ktorú im poskytli počas izolácie. Objavujú sa však hlasy, že suma na faktúrach je vyššia ako bola vopred uvádzaná. Niektorí ľudia majú údajne zaúčtované aj dni, ktoré v štátnych zariadeniach nestrávili.

16:15 Ruské ministerstvo zdravotníctva v sobotu oznámilo, že bola vyrobená prvá várka Ruskom vyvinutej vakcíny proti koronavírusu SARS-CoV-2.

14:46 Vo Fakultnej nemocnici Trenčín majú dostatok ochranných pomôcok. Nemocnica v súvislosti s nárastom počtu infikovaných novým koronavírusom prijala niektoré opatrenia. Podľa hovorkyne Martiny Holecovej v nemocnici zakázali všetky návštevy pacientov s výnimkami vyplývajúcimi z usmernenia hlavného hygienika SR. Pri vstupe do nemocnice vykonávajú dôslednejšiu triáž.

„Reprofilizácia lôžok v našej nemocnici by mala za následok vyčlenenie lôžok pre pacientov s COVID-19 na úkor lôžok ostatných odborov, kde by sme museli obmedziť ich výkony. Nariadenú reprofilizáciu sme schopní operatívne zabezpečiť,“ uviedla Holecová s tým, že v nemocnici priebežne testujú všetkých zamestnancov.

14:03 V Rakúsku zaznamenali za uplynulých 24 hodín viac ako 300 nových prípadov koronavírusovej nákazy, oznámilo v sobotu dopoludnia tamojšie ministerstvo vnútra. Ide o najvyšší denný prírastok v krajine od začiatku apríla, informovala agentúra APA. Tento nárast podľa správy prekonal aj nárast zo štvrtka na piatok, ktorý rakúsky minister zdravotníctva Rudolf Anschober označil za znepokojujúci.

13:30 U zamestnanca slovenského závodu ZKW Slovakia v Krušovciach pri Topoľčanoch potvrdili ochorenie COVID-19. Pozitívne testovaný 28-ročný muž bol pravdepodobne infikovaný počas súkromnej dovolenky v Chorvátsku.

13:11 Dánsko zavedie povinné nosenie rúšok vo všetkých druhoch verejnej dopravy, oznámila v sobotu premiérka Mette Frederiksenová. Správu priniesla tlačová agentúra DPA. Rozhodnutie začne platiť 22. augusta, dodala premiérka na tlačovej konferencii.

12:23 Strmý nárast nakazených koronavírusom v Česku neustáva. Za piatok pribudlo 293 nových prípadov, pričom s ochorením COVID-19 momentálne zápasí 5 567 ľudí. Celkovo sa v Českej republike dosiaľ vyliečilo 13 732 pacientov a 394 osôb ochoreniu podľahlo. Od marca v Česku potvrdili 19 693 prípadov nákazy.

12:02 V prípade väčšiny nových potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 ide o kontakty už potvrdených prípadov z podchytených ohnísk nákazy. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva SR.

Priblížil, že sa to týka známeho ohniska rodinných osláv v pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne. "Rovnako ide aj o importy zo zahraničia a identifikované sú aj sporadické prípady ochorenia COVID-19. V niektorých prípadoch ešte prebieha epidemiologické vyšetrovanie," doplnil ÚVZ SR.

11:31 Vakcína proti ochoreniu COVID-19 by mala byť na Slovensku najprv dostupná pre ľudí starších ako 65 rokov, chorých, ako aj zdravotníkov, policajtov či hasičov. Počíta s tým imunizačná stratégia, ktorá je súčasťou pandemického plánu. Hovorí o princípe všeobecne dostupnej vakcíny, za ktorú by pacient nedoplácal.

11:10 Asociácia profesionálnych hokejových klubov súhlasí s nesúhlasným stanoviskom Slovenského zväzu ľadového hokeja a Únie ligových klubov, ktoré sa týkajú obmedzenia počtu divákov na hromadných podujatiach ako jeden zo záverov zasadnutia konzília odborníkov v súvislosti so šírením koronavírusu na Slovensku.

"V týchto dňoch sa rozbieha príprava na novú sezónu 2020/2021, kluby sa snažili po predčasnom ukončení sezóny a výpadku príjmov stabilizovať a aktívne sa prispôsobiť neustále sa meniacim pravidlám a nariadeniam spojených s usporiadaním športových podujatí. Uvedomujeme si vážnosť situácie. Kluby, hráči a športoví odborníci dodržiavajú všetky nariadenia vlády, no napriek tomu sú najviac postihnutou skupinou v rámci opatrení a bez kompenzácií," uvádza sa v stanovisku riaditeľky APHK Anety Büdi.

10:50 Odmenu za boj proti pandémii koronavírusu dostanú aj hasiči. Vo svojom profile na sociálnej sieti o tom informoval predseda vlády Igor Matovič. Premiér v piatok 14. augusta na tlačovej konferencii uviedol, že pre ľudí, ktorí boli v prvej línii v boji proti pandémii koronavírusu, štát vyčlení 50 miliónov eur.

„Práve som volal s ministrom vnútra Romanom Mikulcom a pripomenul mi, že sme sa pri rozdelení odmeny 50 miliónov eur bavili aj o hasičoch a akosi som ich včera na tlačovke zabudol spomenúť. Áno, jasné - bude sa týkať aj hasičov, ktorí boli v nasadení kvôli COVID-19. Veď, čo by sme si počali napríklad bez hasičov, ktorí vytrvalo testovali ľudí v karanténnych centrách?“ ozrejmil Matovič.

10:22 Pozitívne testovaných zaznamenali v okresoch Bratislava (12), Trenčín (9), Prešov (4), Dunajská Streda (4), Bánovce nad Bebravou (3), Senec (3), Vranov nad Topľou (2), Žilina (2), Revúca (2), Trnava (2), Bytča (1), Nové Mesto nad Váhom (1), Žiar nad Hronom (1), Košice (1), Ilava (1), Pezinok (1), Zvolen (1), Čadca (1), Detva (1), Nitra (1) a Prievidza (1). Je medzi nimi 28 mužov a 26 žien, sú vo veku od šesť do 84 rokov.

V nemocniciach je hospitalizovaných 50 pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19 alebo podozrením. Na jednotke intenzívnej starostlivosti sú dvaja, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebujú štyria pacienti.

10:09 Vyliečilo sa ďalších 25 pacientov. Celkovo krajina doteraz eviduje 2855 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií.

10:00 Na Slovensku pribudlo 54 nových prípadov koronavírusu, za predošlý deň otestovali 3235 ľudí.

9:33 Nedostatok zahraničných turistov, najmä z Ázie, ohrozuje luxusné obchody v hlavnom meste Španielska. Každá európska metropola má svoju vychytenú nákupnú zónu. V prípade Madridu je to Zlatá míľa, ktorú tvoria ulice Serrano a Ortega y Gasset v luxusnej štvrti Salamanca. Práve tam sa nachádzajú štýlové butiky a obchody exkluzívnych značiek. Boháči sa však boja nákazy a Zlatá míľa je prázdna, nikde nevidno klientov s taškami z luxusných butikov.

9:00 Nemecko už po tretí deň zaznamenalo viac než 1400 nových prípadov nákazy. V piatok potvrdili 1415 infikovaných, informoval o tom Inštitút Roberta Kocha.

8:21 Kanadsko-americké hranice zostanú zatvorené prinajmenšom ďalší mesiac. Výnimkou však aj naďalej budú mať tzv. nevyhnutné cesty (cezhraničných pracovníkov ako napríklad zdravotníkov) i preprava tovarov. Obmedzenia taktiež neplatia pre Kanaďanov, respektíve Američanov, vracajúcich sa do svojich vlastí. Predĺženie uzavretia hraníc oznámil v piatok kanadský minister pre verejnú bezpečnosť Bill Blair.

7:46 Počet nových prípadov koronavírusu v Južnej Kórei sa už druhý deň drží v trojciferných číslach, informovala v sobotu agentúra DPA. Spomedzi 166 prípadov, ktoré pribudli v sobotu, 155 sa šírilo lokálne. Podľa údajov kórejského centra pre kontrolu a prevenciu chorôb je v krajine 15.039 aktívnych prípadov.

7:20 Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo nový pandemický plán, ktorý rieši postupy štátu počas pandémie. Určuje, ako má Slovensko postupovať nielen pri pandémii nového koronavírusu, ale aj pri iných respiračných ochoreniach. Plán konkretizuje opatrenia počas piatich fáz a prináša aj tzv. semafory pre potrebu zavádzania celoplošných opatrení, pre zariadenia sociálnych služieb, primárnej zdravotnej starostlivosti a nemocnice.

7:15 Poslanec národnej rady za opozičnú ĽSNS Eduard Kočiš mal pozitívny test na nový koronavírus. Je to zrejme prvý slovenský poslanec, u ktorého nákazu potvrdili.

7:10 Ľudia, ktorí boli v prvej línii v boji proti pandémii koronavírusu dostanú od štátu odmenu 50 miliónov eur. Ako informoval na premiér Igor Matovič, odmena bude rozdelená medzi zdravotné sestry, policajtov, vojakov a pracovníkov domovov sociálnych služieb. Rezortní ministri by sa teraz do týždňa mali dohodnúť komu aká odmena bude udelená.

7:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok