Sestry, vojaci či policajti. Pre prvú líniu vyčlenia 50 miliónov eur

TA3 SITA
14.8.2020 18:14

Ľudia, ktorí boli v prvej línii v boji proti pandémii koronavírusu dostanú od štátu odmenu 50 miliónov eur. Ako informoval na premiér Igor Matovič, odmena bude rozdelená medzi zdravotné sestry, policajtov, vojakov a pracovníkov domovov sociálnych služieb. Rezortní ministri by sa teraz do týždňa mali dohodnúť komu aká odmena bude udelená.

"Predpokladám, že odmena pre jedného pracovníka by mohla byť medzi 300 až 500 eur," povedal Matovič. Predseda vlády sa rozhodol odmeniť spomínaných zamestnancov aj vďaka tomu, že slovenská ekonomika nepadla tak "hlboko" ako sa očakávalo. Slovenská ekonomika zaznamenala v druhom štvrťroku 2020 prepad o 12,1 %, pričom priemer EÚ bol na úrovni 15 %. Slovensko si tak podľa premiéra Igora Matoviča polepšilo oproti prvému polroku, kedy vládla vláda Petra Pellegriniho, pretože za prvý kvartál bol priemerný prepad ekonomiky EÚ -2,4 % a Slovensko zaznamenalo prepad o 3,6 % a bolo za priemerom EÚ.

"Mojím cieľom bolo minimalizovať ekonomické škody spôsobené pandémiou ochorenia COVID-19. Sme exportná ekonomika, preto sme vystavení veľkému ekonomickému prepadu. Náš cieľ bol naplnený. Dokázali sme ochrániť ekonomiku, pretože sme zaznamenali lepšie výsledky v dôležitých ukazovateľoch ako predchádzajúca vláda za prvý kvartál. Percento nezamestnanosti sme si oproti marcu prakticky udržali. Čo sa týka prepadu priemyslu, tam sme boli v EÚ-28 v marci tretí od konca, za jún máme výsledok lepší ako priemer EÚ. Navyše, Slovensko sme ochránili aj z medicínskeho hľadiska. Toto je výsledok 100 dní nášho vládnutia," povedal Matovič.

Vývoj hrubého domáceho produktu, o ktorom informoval štatistický úrad, je podľa Igora Matoviča prekvapením pre všetkých okrem vládnej koalície. Premiér tento vývoj považuje za splnenie cieľa, a to ochrániť firmy a zamestnancov pred ekonomickými dosahmi pandémie nového koronavírusu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok