Nové prípady spôsobili aj rodinné oslavy. Zvážte ich, tvrdí ÚVZ

TA3 TASR
14.8.2020 13:05

Epidemiológovia v súvislosti so 62 potvrdenými prípadmi nákazy novým koronavírusom ľuďom odporúčajú zvážiť organizovanie veľkých rodinných osláv a návštev, na ktorých sa zíde väčší počet ľudí aj z rôznych oblastí Slovenska alebo zo zahraničia.

Nakazení môžu byť bez príznakov

"Upozorňujeme, že tieto príležitosti predstavujú vhodné podmienky na šírenie nového koronavírusu – nakazení môžu byť bez príznakov ochorenia, ale infekční, ľudia sú v blízkom kontakte, často aj v uzavretých priestoroch s nedostatočným vetraním," uviedol Úrad verejného zdravotníctva SR na sociálnej sieti.

Epidemiológovia pripomínajú, že súčasný výskyt ochorenia COVID-19 si vyžaduje dôsledné dodržiavanie nariadených a odporúčaných opatrení ÚVZ SR a príslušných regionálnych úradov verejného zdravotníctva a prijímanie vybraných opatrení na lokálnej úrovni. Ich rešpektovanie má prispieť k zamedzeniu šírenia COVID-19 na Slovensku.

V aktuálnej situácii epidemiológovia odporúčajú aj zvážiť nevyhnutnosť cestovania do zahraničia a pripomínajú povinnosť sa pri návrate z tzv. rizikovej krajiny hlásiť telefonicky alebo elektronicky na miestne príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva v SR. Možno sa prihlásiť napríklad vyplnením formuláru na stránke korona.gov.sk.

Ak sa u osôb po návrate zo zahraničia, bez ohľadu na to, z ktorej krajiny prišli, prejavia príznaky respiračného ochorenia, je potrebné telefonicky kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára a oboznámiť ho s cestovateľskou anamnézou. Lekár následne určí ďalší postup diagnostiky a liečby. To isté platí aj pre osoby, u ktorých sa objavia príznaky respiračného ochorenia a vedia, že boli v kontakte s osobou, ktorá prišla zo zahraničia.

Prípady aktívne dohľadávajú

Výskyt ochorenia monitorujú regionálne úrady verejného zdravotníctva v súčinnosti so samosprávami či dotknutými inštitúciami a prijímajú protiepidemické opatrenia. "Naďalej pokračujú v aktívnom dohľadávaní kontaktov potvrdených prípadov ochorenia COVID-19, čo znamená, že počet potvrdených prípadov môže narásť," uviedol ÚVZ SR. Najviac pozitívne testovaných vo štvrtok zaznamenali v okresoch Trenčín (11), Nové Mesto nad Váhom (11) a v bratislavských okresoch (10).

ÚVZ SR uviedol, že v územnej pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne, ktorá zahŕňa okresy Trenčín a Nové Mesto nad Váhom, ide zväčša o výskyt ochorení v súvislosti s dvoma rodinnými oslavami, pričom niektoré osoby sa zúčastnili na oboch udalostiach. Epidemiológovia zabezpečujú všetky potrebné protiepidemické opatrenia, pokračujú v epidemiologickom vyšetrovaní, úzkym kontaktom nariaďujú izoláciu a testovanie na ochorenie COVID-19. V prípade Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave sa aktuálne vykonáva epidemiologické vyšetrovanie.

Vírus si nosíme aj zo zahraničia

Štyri potvrdené prípady sa vyskytli v Dunajskej Strede. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Dunajskej Strede zaznamenal importy ochorenia zo zahraničia. Ide o členov spoločnej domácnosti, ktorí sú v izolácii. Rovnako aj v územnej pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Nitre, kde sa potvrdili tri prípady ochorení, ide zväčša o importy zo zahraničia.

Jeden prípad je úzky kontakt už potvrdeného prípadu ochorenia COVID-19. Tri nové potvrdené prípady ochorenia COVID-19 v územnej pôsobnosti Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trnave sú v epidemiologickej súvislosti s pozitívnou osobou v okrese Vranov nad Topľou. V okrese Vranov nad Topľou pribudli tri nové prípady ochorenia COVID-19, ktoré sú v epidemiologickej súvislosti s doteraz potvrdenými prípadmi. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Košiciach eviduje sporadické prípady ochorenia COVID-19, epidemiologické vyšetrovanie stále pokračuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok