Vyzbierali vyše 90 tisíc podpisov. Najviac v histórii, tvrdí Pellegrini

TA3 TASR
14.8.2020 12:08

Vznikajúca strana Hlas - sociálna demokracia požiada o registráciu. Na ministerstve vnútra odovzdá vyše 94.000 vyzbieraných podpisov od občanov. Stranu založil expremiér a podpredseda parlamentu Peter Pellegrini spolu s ďalšími bývalými predstaviteľmi opozičného Smeru-SD.

Kampaň si vraj riadili sami

Hlas - SD vyzbieral podľa Pellegriniho pravdepodobne najväčší počet podpisov v histórii SR. "Je to pre nás veľká výzva," podotkol. Jeho strana chce byť sociálnym a solidárnym hlasom mladých, seniorov, i chudobných a slabých. "Tých, ktorí cítia ohrozenie sociálnych istôt amatérskym výkonom tejto vlády," dodal.

Pellegrini deklaroval, že na zber podpisov nevyužili žiadnu reklamnú agentúru ani platených brigádnikov. Nešlo podľa neho o organizované podujatia, doposiaľ si kampaň podľa jeho slov platili z vlastných finančných prostriedkov. Podľa Pellegriniho stále diskutujú s poslancami Smeru-SD o prípadnom prestupe do Hlasu-SD. Ak sa rozhodnú, podľa expremiéra sú v strane na jeseň vítaní. Stranu by chceli mať oficiálne zaregistrovanú už počas septembrovej schôdze parlamentu, kde chcú požiadať o vznik poslaneckého klubu.

Očakávajú odpor

Pellegrini však očakáva odpor zo strany poslancov pri podpore vzniku klubu. Nemyslí si, že by stranu oslabilo, ak nebudú mať klub. Zo spolupráce nechce Hlas-SD vylučovať iné strany, ani Smer-SD. Spolupracovať odmietajú iba so stranou ĽSNS.

Predstaviteľmi Hlasu-SD sú viacerí bývalí funkcionári Smeru-SD. Je medzi nimi desať súčasných poslancov parlamentu, napríklad bývalí podpredsedovia Smeru-SD Richard Raši a Peter Žiga, bývalá členka predsedníctva Denisa Saková a tiež poslanci Ľubica Laššáková, Ján Ferenčák, Matúš Šutaj Eštok, Peter Kmec, Erik Tomáš, Róbert Puci a Ján Blcháč. Pellegrini verí, že číslo nie je konečné.

Na registráciu strany je potrebných aspoň 10.000 podpisov. Ministerstvo vnútra má do 30 dní od ich odovzdania rozhodnúť o registrácii strany. Na Slovensku je zatiaľ registrovaných okolo 160 politických strán a hnutí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok