Opäť pribudlo množstvo nových prípadov, najviac na Považí

TA3 TASR SITA ČTK
14.8.2020 10:02

Konzílium odborníkov rozhodlo o sprísnení opatrení na Slovensku, dôvodom je narastajúci počet nakazených a s tým spojená druhá vlna pandémie. Slovákom neodporúčajú cestovať do zahraničia, niektoré regióny sú rizikové a zmeny čakajú i školopovinné deti. Udalosti okolo koronavírusu sme s vami sledovali online.

Opäť pribudlo množstvo nových prípadov, najviac na Považí
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:40 Tisíce dovolenkárov sa vracajú do Spojeného kráľovstva z Francúzska s cieľom vyhnúť sa povinnej karanténe, ktorá začne platiť od soboty. Informovala o tom v piatok na svojej webovej stránke stanica BBC.

22:44 Počet nakazených koronavírusom opäť stúpa na miestach, kde bola situácia stabilizovaná. V Taliansku pribudlo takmer 600 prípadov nákazy, čo je najviac od konca júna. Rekordné čísla hlásia aj z obľúbenej dovolenkovej destinácie - Chorvátska.

21:23 Druhá vlna pandémie koronavírusu prišla o niečo skôr, ako mnohí z nás čakali. Na Slovensku denne pribúdajú desiatky infikovaných. Rezort zdravotníctva napriek tomu odkazuje, že netreba podliehať panike a situáciu má pod kontrolou. Ktorým krajinám je lepšie sa vyhnúť, kedy sa dočkáme vakcíny proti COVID 19 a máme sa pripraviť na opätovné zatváranie hraníc? Pozreli sme na to s našimi hosťami.

20:52 Severokórejský vodca Kim Čong-un prikázal odmietnuť všetky ponuky medzinárodnej pomoci v súvislosti so záplavami, ktoré v posledných týždňoch postihli jeho krajinu. Dodávky zahraničnej pomoci by podľa Kima mohli vystaviť Severokórejčanov nákaze novým koronavírusom.

20:20 Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo nový pandemický plán, ktorý rieši postupy štátu počas pandémie. Určuje, ako má Slovensko postupovať nielen pri pandémii nového koronavírusu, ale aj pri iných respiračných ochoreniach. Plán konkretizuje opatrenia počas piatich fáz a prináša aj tzv. semafory pre potrebu zavádzania celoplošných opatrení, pre zariadenia sociálnych služieb, primárnej zdravotnej starostlivosti a nemocnice.

19:50 Pozrite si aj Hlavné správy, prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

19:06 Od 1. septembra do 1. októbra budú na Slovensku platiť nové opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Tie sa dotknú aj počtu fanúšikov na štadiónoch.

18:56 Pozrite si aj tlačovú konferenciu predsedu vlády Igora Matoviča a štátneho tajomníka ministerstva financií Marcela Klimeka o boji Slovenska s koronavírusom a zlepšení ekonomických výsledkov.

18:51 V košickej Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura zomrela v stredu 80-ročná pacientka s pozitívnym testom na nový koronavírus. "Ako hlavná príčina smrti bola klinicky i pitvou stanovená bronchopneumónia," informovala Alžbeta Mohyláková z komunikačného oddelenia nemocnice.

18:38 Nemecko v piatok umiestnilo na zoznam vysoko rizikových krajín - v súvislosti so šírením koronavírusu - celé Španielsko s výnimkou Kanárskych ostrovov. Cestujúci vracajúci sa do Nemecka zo Španielska sa budú musieť podrobiť bezplatnému testu na nový koronavírus a čakať na jeho výsledky v karanténe.

18:16 Pre pracovníkov v prvej línii vyčlení štát 50 miliónov eur. Povedal to premiér Igor Matovič na tlačovom brífingu. Peniaze dostanú zdravotné sestry, vojaci, policajti či zamestnanci domovov sociálnych služieb.

17:20 Poslanec národnej rady za opozičnú ĽSNS Eduard Kočiš mal pozitívny test na nový koronavírus.

17:05 Chorvátsko zaznamenalo už druhý deň po sebe rekordný prírastok počtu prípadov nákazy koronavírusom. Za posledných 24 hodín v tejto krajine potvrdili ďalších 208 infekcií, čo je najviac od začiatku pandémie, informovala v piatok agentúra HINA.

16:20 Rusko ponúklo Spojeným štátom americkým spoluprácu pri vývoji vakcíny proti ochoreniu Covid-19, tie však takúto pomoc odmietli. Ruskí predstavitelia v Moskve pre CNN uviedli, že "USA v súčasnosti nie sú naklonené ruským medicínskym pokrokom". "Na americkej strane vládne všeobecná nedôvera voči Rusku a sme presvedčení, že technológie, vrátane vakcín, testovania a liečby, v USA pre túto nedôveru neakceptujú," vyhlásil nemenovaný vyšší ruský štátnik.

16:03 Španielska vláda v piatok oznámila, že zavádza zákaz fajčenia na uliciach a zatvára nočné podniky na celom území krajiny v snahe zastaviť šírenie nákazy koronavírusom. Zákaz platí v prípade, keď nie je možné dodržať medzi osobami bezpečnú vzdialenosť dva metre.

15:50 Nedávny britský výskum potvrdzuje súvislosť medzi znečisteným ovzduším a priebehom ochorenia Covid-19. Podľa tamojších odborníkov sa riziko úmrtia zvyšuje o niekoľko percent, keď je infikovaná osoba vystavená smogu. Vedci analyzovali vyše 46-tisíc úmrtí spôsobených novým koronavírusom vo Veľkej Británii.

15:39 Ambulantní lekári sú sklamaní, že téma odmeňovania zdravotníkov za poskytovanie zdravotnej starostlivosti počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu ostala zatiaľ len pri sľuboch. "Dnes sa už hovorí o druhej vlne pandémie, ale o téme odmenenia zdravotníkov pracujúcich počas pandémie je ticho," povedal prezident Asociácie súkromných lekárov SR Marián Šóth.

15:24 Ako cestovať udržateľne, navyše v čase koronakrízy? Pozrite si rady cestovateľov v Štúdiu TA3.

15:09 Mesto Dolný Kubín je na druhú vlnu pandémie pripravené lepšie ako na prvú. Radnica disponuje dostatočnými zásobami ochranných pomôcok a v prípade potreby vie opäť poprosiť o pomoc dobrovoľníkov, ktorí mestu pomáhali na začiatku pandémie. Uviedol to Martin Buzna z dolnokubínskej radnice.

14:55 Demokratický kandidát na prezidenta USA Joe Biden žiada povinné nosenie tvárových masiek. Odvoláva sa pritom na expertov z oblasti zdravotníctva, podľa ktorých môže nosenie rúšok zachrániť počas nasledujúcich troch mesiacov až 40-tisíc ľudí.

14:40 Veľká Británia zavedie dvojtýždňovú karanténu pre všetkých cestujúcich z Francúzska, Holandska, Malty, Monaka a niektorých zámorských území Británie a Holandska. Pozrite si viac v správach TA3.

14:34 Po chaotickom období zatvárania závodov, slabom dopyte a stratených tržbách v súvislosti s pandémiou sa nemeckému automobilovému koncernu Volkswagen v júli takmer podarilo dosiahnuť nárast predaja. Napriek tomu, že bol júlový výsledok lepší, ako sa čakalo, tohtoročný odbyt VW stále citeľne zaostáva za vlaňajším v dôsledku pandémie a blokád.

14:13 Pozrite si bližšie informácie o prípadoch nákazy, ktoré pribudli na Slovensku za uplynulý deň. Podrobnosti zdieľal Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky na svojom Facebooku.

13:37 Európska únia dosiahla dohodu s farmaceutickou spoločnosťou AstraZeneca o odkúpení 300 miliónov vakcín proti ochoreniu COVID-19, ak budú k dispozícii. Vyplýva to z piatkového vyhlásenia Európskej komisie. Európska únia plánuje vakcíny zakúpiť pre svojich 27 členských štátov, ak budú tieto očkovacie látky uznané za bezpečné.

13:33 Na Ukrajine zaznamenali do piatka rána rekordných 1732 prípadov ochorenia Covid-19 za deň, pričom okolo 581 osôb sa vyliečilo a 19 ľudí zomrelo. Predchádzajúci rekord v dennom prírastku nových prípadov nákazy Covid-19 zaznamenali na Ukrajine vo štvrtok, keď ich bolo 1433. Aktívnych prípadov nákazy je v súčasnosti na Ukrajine 39 064, čo je o 1132 viac než vo štvrtok.

13:00 Mesto Bratislava apeluje na dodržiavanie preventívnych opatrení pri návšteve seniorov v domovoch sociálnych služieb. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu. Návšteve by sa podľa magistrátu ľudia mali vyhnúť ak boli v zahraničí, boli v skupine neznámych ľudí, majú príznaky ochorenia, necítia sa dobre, či boli v kontakte s osobou, u ktorej je podozrenie, že mohla byť vystavená nákaze.

12:44 Ekonomika eurozóny klesla v 2. štvrťroku medzikvartálne o 12,1 % a v medziročnom porovnaní zaznamenala pokles o 15 %. V obidvoch prípadoch to znamená najvýraznejší pokles od začatia evidovania príslušných údajov v roku 1995. Informoval o tom štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

12:41 Severokórejský vodca Kim Čong-un zrušil platnosť karanténnych opatrení v pohraničnom meste Kesong. Informovali o tom štátne médiá. Režim naďalej odmieta zahraničnú pomoc a tvrdí, že v krajine nemajú ani jeden prípad nákazy novým typom koronavírusu.

12:30 Francúzska vláda v piatok vyhlásila mestá Paríž a Marseille spolu s ich okolím za vysokorizikové zóny v súvislosti s koronavírusovou pandémiou, pričom tamojším úradom udelila právomoc zaviesť lokálne opatrenia na zabránenie šíreniu tejto choroby. Vyhlásenie, zverejnené vo vládnom dekréte, je reakciou na prudký nárast prípadov nákazy vo Francúzsku za uplynulé dva týždne.

12:05 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 12. hodine.

12:04 Predpokladom pre obnovenie medzinárodnej osobnej leteckej dopravy aj z epidemiologicky rizikových oblastí bude vytvorenie online formuláru pre cestujúcich. Konzílium odborníkov podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího dospelo k takejto dohode na poslednom rokovaní. "Človek, ktorý sa bude vracať z takej krajiny na územie Slovenska, sa zaregistruje a formulárom sa preukáže pri vstupe do lietadla. Zároveň sa bude musieť preukázať pri vstupe do lietadla PCR testom, ktorý nebude starší ako 96 hodín," informoval Krajčí.

11:54 V Trenčianskom kraji pribudlo vo štvrtok 13. 8. 23 pozitívnych testov na nový koronavírus. Zhodne po 11 prípadov bolo v okresoch Nové Mesto nad Váhom a Trenčín, jeden prípad pribudol v Považskobystrickom okrese.

Ako informovala trenčianska regionálna hygienička Ľudmila Bučková, všetci pozitívne testovaní v okresoch Trenčín a Nové Mesto nad Váhom boli účastníkmi rodinných osláv. „Ide o prípady, kde priamo zdroj nákazy ešte nepoznáme, ale poznáme miesto. Časť účastníkov jednej akcie bola aj na druhej oslave. V jednom prípade išlo o oslavu 50-ky, v druhom o bližšie nešpecifikovanú oslavu,“ priblížila Bučková.

11:40 Grécko v piatok zrušilo pre turistov prilietajúcich z Česka povinnosť preukázať sa negatívnym testom na nákazu koronavírusom SARS-CoV-2. Opatrenie pôvodne malo platiť od 17. augusta. Zmenu potvrdilo české veľvyslanectvo v Aténach a týka sa len turistov, ktorí využijú leteckú dopravu. Pri cestovaní autom povinnosť naďalej platí.

11:35 Opätovný nástup epidémie koronavírusu v austrálskom štáte Viktória pravdepodobne vymaže plusy zo zotavovania ekonomiky v ďalších oblastiach krajiny. Povedal to guvernér austrálskej centrálnej banky Philip Lowe. Štát Viktória s hlavným mestom Melbourne sa stal epicentrom druhej vlny epidémie v Austrálii.

melbourne_c0a80401-5cd8-a358.jpg

11:20 Poľsko zaznamenalo v súvislosti s pandémiou prvú recesiu od pádu komunizmu pred viac než 30 rokmi. Ukázali to v piatok zverejnené údaje poľského štatistického úradu, podľa ktorých poľská ekonomika klesla v 2. štvrťroku medzikvartálne o 8,9 %.

10:45 Situácia na Ukrajine je čoraz horšia. Krajina opäť hlási smutný rekord, pribudlo 1732 nových prípadov.

10:26 Rusko zaznamenalo vo štvrtok 5065 nových prípadov nákazy koronavírusom za posledných 24 hodín, čím celkový počet nakazených dosiahol 912 823. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na protivírusové krízové centrum. Percentuálny nárast počtu infikovaných už 11 dní neprekročil hodnotu 0,6.

10:20 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 po 10. hodine.

10:16 Najviac nových prípadov evidujú okresy Nové Mesto nad Váhom a Trenčín, oba majú 11 nakazených. Desať nových nakazených pribudlo v Bratislave. Dunajská Streda má štyroch infikovaných. Tri prípady nákazy evidujú v Nitre, Vranove nad Topľou, Košiciach a Trnave. Galanta, Žilina a Medzilaborce majú dvoch nových nakazených. Jeden prípad infekcie sa vyskytol v okresoch Humenné, Malacky, Sabinov, Stropkov, Šaľa, Skalica, Pezinok a Považská Bystrica.

10:10 Pribudlo päť nových vyliečených pacientov. Spolu je ich 1944. Hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19 je 37. Z toho dvaja sú na JIS a štyria na pľúcnej ventilácii.

9:59 Na Slovensku pribudlo 62 nových prípadov nákazy, počas uplynulého dňa urobili spolu 2738 testov. Celkovo od začiatku pandémie evidujeme 2801 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:44 Najväčšie novozélandské mesto Auckland zostane v dôsledku výskytu nových prípadov nákazy v karanténe ďalších 12 dní, oznámila to novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. "Zrušiť opatrenia a riskovať explóziu nových prípadov by bolo tým najhorším, čo by sme pre Auckland a našu ekonomiku mohli urobiť," povedala Ardernová. Auckland zostane v karanténe do 26. augusta.

9:31 Mesto Žilina je na druhú vlnu pandémie pripravené. Samospráva disponuje dostatočnými zásobami ochranných pomôcok a v prípade potreby vie opäť aktivovať činnosť Krízového centra mesta Žilina. "Rovnako sme schopní opäť obnoviť informačnú telefonickú linku mesta Žilina, online chat pre nepočujúcich, činnosť dobrovoľníckej služby pre ľudí v núdzi, ako aj Centra dobrovoľníckej psychologickej podpory," uviedol hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

9:13 Zamestnávatelia budú od septembra pravdepodobne povinní zamedziť vstupu zamestnancov z rizikových krajín do všetkých prevádzok a na pracoviská. A to v prípade, ak nebudú mať potvrdenie o ich registrácii na regionálnom úrade verejného zdravotníctva a o negatívnom teste na ochorenie COVID-19. O možnom zavedení tohto opatrenia v súvislosti s nástupom druhej vlny pandémie informoval po rokovaní konzília odborníkov hlavný hygienik SR Ján Mikas.

9:11 Slovenská ekonomika v druhom štvrťroku tohto roka medziročne prepadla o 12,1 %. Vyplýva to z rýchleho odhadu Štatistického úradu SR. Výsledok je podľa neho lepší ako očakávania, a to vďaka júnovým výkonom ekonomiky.

8:45 Štáty Mexiko a Peru v Latinskej Amerike, ktorá sa nedávno stala novým epicentrom koronavírusu, prekročili hranicu pol milióna prípadov nákazy. V piatok o tom informovala agentúra AFP. Mexické ministerstvo zdravotníctva za štvrtok zaznamenalo 7371 nových prípadov, čím sa počet infikovaných zvýšil na 505.293.

8:30 Severokórejský vodca Kim Čong-un zrušil po troch týždňoch v pohraničnom meste Kesong platnosť karanténnych opatrení zavedených z dôvodu rizika šírenia nákazy novým druhom koronavírusu.

Kim toto rozhodnutie prijal na štvrtkovom zasadnutí politbyra vládnucej strany zvolanom s cieľom prediskutovať plány vlády, ako zabrániť šíreniu nákazy, i situáciu týkajúcu sa silných dažďov a záplav, spresňuje severokórejská agentúra KCNA. Kim počas štvrtkového zasadnutia uviedol, že je zrejmé, že po troch týždňoch je situácia v Kesongu stabilná.

8:00 V Česku pribudlo za predchádzajúcich 24 hodín 330 potvrdených prípadov ochorenia COVID-19, čo je najviac od 3. apríla. Od 1. marca, keď sa v Česku objavili prvé prípady nákazy koronavírusom, bolo v krajine zaznamenaných už celkovo 19.401 prípadov.

7:20 Kanárske ostrovy a Galícia sú prvými španielskymi autonómnymi regiónmi, ktoré zakázali fajčenie na verejnosti v snahe zabrániť šíreniu nákazy koronavírusom. V Galícii zákaz platí od stredy polnoci, na ostrovoch začne platiť v piatok.

Španielska epidemiologická spoločnosť už v júli varovala, že nakazení fajčiari spolu s dymom môžu vyfúknuť aj kvapôčky vírusu. Tvrdenie, že fajčenie na verejnosti môže zvýšiť rýchlosť prenosu nákazy, neskôr potvrdila aj Svetová zdravotnícka organizácia.

6:45 Británia sa rozhodla opätovne zaviesť dvojtýždňovú karanténu pre cestujúcich prichádzajúcich z Francúzska, Holandska aj Monaka. Dôvodom je skutočnosť, že v uvedených oblastiach momentálne narastá počet osôb nakazených novým druhom koronavírusu. Informovala o tom v noci na piatok agentúra AFP s odvolaním sa na britského ministra dopravy Granta Shappsa.

"Údaje nám ukazujú, že musíme odstrániť Francúzsko, Holandsko, Monako, Maltu a (karibské ostrovy) Turks a Caicos a Aruba zo zoznamu bezpečných krajín," uviedol Shapps na Twitteri. Po návrate do Spojeného kráľovstva budú musieť cestujúci zo zmienených krajín ísť na 14 dní do samoizolácie, dodal.

6:15 Konzílium odborníkov nebude do 1. septembra prehodnocovať zoznam menej rizikových krajín, Slovákom však odporúča necestovať do zahraničia, obzvlášť ak majú maloleté deti. Zoznam menej rizikových krajín a regiónov sa od septembra bude aktualizovať každé dva týždne. Po stretnutí konzília epidemiológov na Úrade vlády o tom informoval minister zdravotníctva Krajčí. Hovoril aj o povinných rúškach v školách či hromadných podujatiach.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok