Rozhodli o členoch Krátkeho procesu, do väzby nejde ani jeden

TA3 TASR SITA
13.8.2020 19:15

Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica, nezobral do väzby troch členov extrémistickej skupiny Krátky proces, herca a speváka kapely Krátky proces Rastislava Rogela s Karolom P. a Tomášom F., ktorých polícia zadržala v rámci akcie Šašovia a obvinila zo zločinu výroby extrémistických materiálov.

Rozhodnutie je právoplatné

Ako informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková, sudca konštatoval dôvodnosť preventívnej väzby a súčasne rozhodol o ponechaní obvinených na slobode pri nahradení väzby dohľadom probačného a mediačného úradníka a uložením primeraných obmedzení. Rozhodnutie je právoplatné. „Tento postup navrhol aj prokurátor v už podanom návrhu na vzatie do väzby, kde patrí aj uloženie zákazu vycestovať do zahraničia, uloženie zákazu kontaktu s ďalšími spoluobvinenými,“ uviedla hovorkyňa s tým, že samotní obvinení nad rámec návrhu prokurátora navrhli ešte širší rozsah obmedzení a povinností.

Patrí medzi ne napríklad zákaz realizovať a zúčastňovať sa na vystúpení hudobnej skupiny Krátky proces, zákaz vyrábať propagačný materiál tejto skupine, povinnosť dočasne pozastaviť činnosť internetových stránok skupiny. Všetky tieto povinnosti a obmedzenia im boli sudcom pre prípravné konanie aj uložené.

Vyjadrili sa aj Horkýže Slíže

Polícia po akcii s názvom Šašovia obvinila Karola P., Rastislava Rogela, Tomáša F., Jozefa P., Radovana K., Radoslava V., Roberta T., Mareka Viršíka a Petra S. zo zločinu vyroby extrémistických materiálov a z pokračujúceho zločinu rozširovania extrémistického materiálu. Rastislav Rogel je podľa medializovaných informácií hercom a spevákom kapely Krátky proces, pričom aj Karol P. a Tomáš F. sú členmi tejto skupiny.

Marek Viršík zase pôsobí v kapele Horkýže slíže. „Zadržanie, výpoveď a prepustenie. Malo to rýchly spád a Marek aj my ostatní máme o historku navyše. Akýkoľvek extrémizmus k Slížom nepatril, nepatrí a nikdy patriť nebude!” komentovala skupina záležitosť na sociálnej sieti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok