Organizujú majdan, tvrdí Lukašenko. ČR si predvolala veľvyslanca

TA3 TASR
13.8.2020 12:51

Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček si predvolal bieloruského veľvyslanca v Prahe Valeryja Kurďukova. Dôvodom sú obvinenia bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že ČR organizuje opozičné protesty proti výsledkom prezidentských volieb, v ktorých oficiálne zvíťazil so ziskom až 80 percent hlasov práve Lukašenko.

Organizujú majdan, tvrdí Lukašenko. ČR si predvolala veľvyslanca
SITA/AP

Informoval o tom spravodajský portál TN.cz televízie Nova. Petříček vo štvrtok na Twitteri napísal: "Nedemokratické voľby a nemiestne tvrdenia, že Česko organizuje protesty - dôkazy som nevidel. Zdôraznili sme nesúhlas s dianím i protest proti slovám prezidenta Lukašenka."

Podľa protestujúcich demonštrantov a opozície v Bielorusku boli výsledky nedeľných volieb zmanipulované. Situáciou v tejto bývalej sovietskej republike sa bude v piatok zaoberať aj Európska únia, dodal portál TN.cz.

EÚ už tieto voľby odsúdila, podľa nej neboli "ani slobodné, ani spravodlivé". Vo štvrtok tiež uviedla, že "štátne úrady použili neprimerané a neprípustné násilie, ktoré viedlo najmenej k jednému úmrtiu a mnohým zraneniam""Ľud Bieloruska si zaslúži viac," napísala EÚ vo vyhlásení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok