Protesty majú ďalšiu obeť. Zomrel Bielorus v policajnej dodávke

TA3 SITA
13.8.2020 10:01

Povolebné demonštrácie v Bielorusku majú už druhú obeť. V policajnej väzbe v Gomeli skonal 25-ročný muž. Podľa vyhlásenia jeho matky pre stanicu Slobodná Európa mal problémy so srdcom a policajti ho niekoľko hodín držali zavretého v policajnej dodávke. Nezúčastnil sa pritom na žiadnej demonštrácii. Zatkli ho, keď bol na ceste za priateľkou.

Aj Organizácia Spojených národov sa najnovšie pridala do zástupu štátov a inštitúcií, ktoré odsúdili násilné postupy bieloruských bezpečnostných orgánov. "Správy uvádzajú, že v priebehu ostatných troch dní zadržali viac ako 6-tisíc ľudí, vrátane náhodných okoloidúcich a neplnoletých osôb. To iba poukazuje na trend masívneho zatýkania a jasné porušenia medzinárodných noriem v oblasti ľudských práv," poznamenala vo vyhlásení vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová.

Ešte znepokojivejšie sú podľa nej správy o zlom zaobchádzaní počas a po zadržaní. Na záberoch štátnej televízie vidieť, ako zatknutých so známkami násilia zoradili a pýtajú sa ich, či majú stále v úmysle "pokračovať v revolúcii". Podľa bieloruských zdravotníckych orgánov dosiaľ hospitalizovali vyše 200 ľudí so zraneniami.

Niektorí museli dokonca podstúpiť nevyhnutné operácie. Ešte v pondelok pri nepokojoch v Minsku zomrel jeden demonštrant, keď sa podľa ministerstva vnútra chystal hodiť výbušné zariadenie, ktoré mu explodovalo v ruke a usmrtilo ho. Tamojšia ľudskoprávna organizácia Viasna však upozorňuje, že mnoho ľudí sa bojí vyhľadať lekársku pomoc a obáva sa trestného stíhania pre účasť na protestoch.

USA zvážia možnosť zavedenia sankcií voči Bielorusku v reakcii na súčasné dianie v krajine. V stredu to vyhlásil americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok