Ako to bude s povinnosťou rodičov? Predbieha, zahriakol Matovič Gröhlinga

TA3 SITA
12.8.2020 16:03

Čestným prehlásením, ktoré žiak odovzdá na začiatku školského roka, rodič vyhlási, že jeho dieťa nemá príznaky ochorenia COVID-19 a že nenavštívilo „červenú“ krajinu. Povedal to počas rokovania vlády minister školstva Branislav Gröhling. Podľa premiéra Igora Matoviča však Gröhling „predbieha“ a konečné znenie vyhlásenia bude mať na starosti minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Ako to bude s povinnosťou rodičov? Predbieha, zahriakol Matovič Gröhlinga
SITA/Úrad vlády SR

Návrh komisie neprešiel

Návrh, ktorý na vládu predložila pandemická komisia, napokon stiahli. Od rodičov totiž vyžadoval, aby do čestného prehlásenia zahrnuli okrem vyhlásenia o bezinfekčnosti aj to, že dieťa v posledných dvoch týždňoch nebolo v zahraničí. Týkalo sa to pritom všetkých krajín, a to aj tých, ktoré Slovensko označilo ako zelené, teda bezpečné.

Na začiatku školského roka by rodičia podľa ministra školstva predložili čestné prehlásenie, že ich dieťa nemá príznaky COVID-19 a že neprázdninovalo v rizikovej krajine. Podobné prehlásenie by odovzdal rodič znova, ak by dieťa vymeškalo v škole minimálne tri dni. Gröhling nepredpokladá, že by sa nejaký rodič postavil k tejto úlohe nezodpovedne a nechcel „povedať pravdu“. „Myslím si, že ako spoločnosť sme tak ďaleko a prežili sme si tri mesiace, že takýmto spôsobom budeme riskovať zdravie každého jedného dieťaťa a všetkých ostatných v triede,“ povedal.

Detaily vysvetlí 18. augusta

Predseda vlády Igor Matovič v tejto súvislosti povedal, že presné znenie čestného vyhlásenia bude mať na starosti minister zdravotníctva Marek Krajčí. Grohling podľa jeho slov zatiaľ v tejto veci „predbieha“. Krajčí na tlačovej konferencii po rokovaní vlády doplnil, že by chcel zvolať konzílium odborníkov, ktoré vyhodnotí, ako čo najlepšie zmanažovať nástup žiakov do škôl.

Gröhling tiež priblížil, že 18. augusta predstaví verejnosti presné znenia opatrení a uznesení. Dodal, že ministerstvo si chce presné znenie aj čestných prehlásení vykomunikovať aj s Úradom verejného zdravotníctva. Pravidlá by sa podľa Gröhlinga oproti júnu meniť nemali. Prehĺbiť by sa mala komunikácia s regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok