Premiér prehovoril o začiatku školského roka a zhoršení situácie

TA3 SITA TASR
12.8.2020 15:38

Premiér Igor Matovič a jeho ministri sa po dlhom rokovaní vlády postavili pred novinárov a prehovorili o aktuálnej epidemiologickej situácii, ktorá sa na Slovensku zhoršuje. Ako to bude so začiatkom školského roka? Chystá sa sprísňovanie opatrení? Kto bude tieto opatrenia koordinovať?

Podľa Matoviča sme prvú vlnu zvládli

"Máme za sebou päť mesiacov boja s Covidom-19 a výsledky máme také, že sme ku dnešnému dňu číslo jedna v Európe, čo sa týka počtu obetí," uviedol premiér s tým, že po prvej vlne sa nemáme za čo hanbiť. Systém sa podľa neho mení, schválil sa pandemický plán a kompetencie idú z úradu vlády čiastočne na ministerstvo zdravotníctva. Podľa Matoviča má vláda pred sebou kľúčovú úlohu v podobe plánu na použitie obrovského balíčka peňazí z Bruselu.

O možnosti otvoriť karanténne zariadenia pre študentov z takzvaných červených krajín sa diskutuje na úrovni ministerstiev, potvrdil minister vnútra Roman Mikulec.

Matovič však uviedol, že musíme byť pripravení na situáciu, keď o dva týždne nastúpia do škôl státisíce detí. Na vláde, kde sa táto téma preberala, sa rozhodli, že nebudú zaťažovať rodiny dodatočnými povinnosťami a uznesenie, ktoré tieto povinnosti mohlo priniesť, stiahli z rokovania vlády. Minister školstva podľa premiéra predbiehal situáciu a obsah prípadného čestného prehlásenia rodičov sa bude ešte definovať.

Šéf rezortu Marek Krajčí pôvodne navrhoval, aby žiaci predkladali potvrdenie o bezinfekčnosti a o tom, že neboli v zahraničí 14 dní pred nástupom do školy a že sa nezúčastnili na tábore s medzinárodnou účasťou. "Rozhodli sme sa, že nepôjdeme touto cestou, lebo by to bolo trošku v rozpore s tým, ako sme pristupovali k ľuďom počas prvej vlny," povedal premiér. Nechce, aby rodiny, ktoré šli na dovolenku do menej rizikových krajín, mali odrazu dodatočnú povinnosť buď ostať doma alebo si zaplatiť test. Premiér tiež avizoval, že vo štvrtok sa má stretnúť s Krajčím i ministrom vnútra Romanom Mikulcom, aby si definitívne dohodli kompetencie.

Krajčí podotkol, že jeho návrh bol síce stiahnutý, ale dohodli sa, že čestné vyhlásenie upravia. "Sme na prahu druhej vlny, nie je nám ľahostajné, že začnú nové socializácie, nové kontakty, ktoré môžu prispieť k tomu, aby sa nákaza v našej krajine šírila," povedal minister. Krajčí avizoval, že zvolá konzílium odborníkov, kde by sa mohli zaoberať aj ďalšími opatreniami, ktoré nastavia spoločnosť na začiatok školského roka.

Nevylúčil návrat opatrení

Matovičovi je v tejto súvislosti ľúto, že prezidentka Zuzana Čaputová "nezodpovedne" vetovala zákon, ktorý mohol priniesť možnosť posielať SMS s odporúčaniami ľuďom. Matovič to považuje za "nadprácu prezidentského úradu". Na otázku, prečo sa poslanci zídu v parlamente až 1. septembra, keď by mohli prelomiť veto prezidentky, premiér reagoval, že chce umožniť každému poslancovi vyjadriť svoj postoj k vráteným zákonom. Viacerí poslanci by podľa neho na schôdzu v auguste nemohli prísť vzhľadom na plánované dovolenky.

Premiér nevylúčil ďalšie zavádzanie opatrení. "Čím bude agresívnejší vírus, a chcel by nás viac ohroziť, tým sa musíme viac brániť. V momente, ak by sme videli, že strácame pôdu pod nohami, musíme znova prijímať opatrenia, aby sme sa bránili," dodal. Zrejme prvé opatrenia, ktoré by sa mohli prijímať, by sa podľa neho týkali "vydobýjania" si dodržiavania opatrení.

Krajčí informoval, že od 15. augusta by mal byť zverejnený pandemický plán, ktorý schválila pandemická komisia.

Rodičia alebo zákonní zástupcovia by mali na začiatku školského roka podpisovať čestné vyhlásenie. Potvrdia v ňom, že neidentifikovali príznaky a nenavštívili krajiny, ktoré boli označené ako červené. Po rokovaní vlády to avizoval minister školstva Branislav Gröhling.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok