Počet nakazených prudko stúpol, najviac hlási dolné Považie

TA3 TASR SITA ČTK
12.8.2020 10:02

Slovensko má schválený nový pandemický plán, ktorý počíta s viacerými fázami. Podľa ministerstva zdravotníctva sa nachádzame v prvej. V prípade tretej fázy by Slovensko opätovne vyhlásilo núdzový stav. Na Slovensko oficiálne dorazila druhá vlna nákazy. Udalosti okolo koronavírusu sme s vami sledovali online.

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:30 V Grécku za posledný deň pribudlo 262 prípadov nákazy koronavírusom, čo je zatiaľ najviac od začiatku pandémie. Španieli zas evidujú nárast, oproti predošlým dňom. Rekordné čísla od uvoľnenia karanténnych opatrení majú aj Francúzi. Za deň pribudlo viac ako 2500 infikovaných.

0:00 Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike, ktoré boli na programe od 20. do 27. septembra sa vo Švajčiarsku neuskutočnia. Tamojšia vláda pre pandémiu predĺžila zákaz organizácie podujatí s viac ako 1000 účastníkmi do 1. októbra.

23:30 Majetok ľudí na celom svete vlani stúpol o viac ako dve a pol percenta, ale bohatstvo najmajetnejších vzrástlo až o deväť percent. Pandémia koronavírusu môže majetkovú nerovnosť vo svete ešte zväčšiť. Uvádza to Global Wealth Report 2019.

23:00 Francúzsko za predchádzajúci deň zaznamenalo 2524 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Ide o najvyšší denný nárast od 6. mája. Celkový počet infikovaných tak stúpol na 206.696. Vo Francúzsku vykonali za posledný týždeň 600.000 testov, pozitívne výsledky malo viac ako 11.600 ľudí.

22:30 Epidemiológovia preto sledujú situáciu a pravidelne ju vyhodnocujú. Zároveň vyzývajú ľudí, aby prípadnú cestu za hranice zvážili.

22:00 Grécko zaznamenalo za posledných 24 hodín rekordných 262 nových prípadov nákazy. Od začiatku pandémie je to v Grécku vôbec najvyšší denný nárast nakazených. V súvislosti s novým druhom koronavíuru zomreli za tento čas zároveň aj ďalší dvaja ľudia, čím sa celkový počet obetí nákazy zvýšil na 216. Od začiatku pandémie zároveň v Grécku zaznamenali celkovo už takmer 6000 prípadov infekcie.

21:30 O tom, aká je situácia na svetových trhoch a aký môže byť ďalší vývoj, sme sa rozprávali so Stanislavom Pánisom, analytikom J&T Banky.

21:00 Jordánsko sa rozhodlo s platnosťou od štvrtka na týždeň zatvoriť svoj najväčší hraničný priechod so Sýriou. Dôvodom je výrazný nárast nových prípadov. Na hraničnom priechode, v Jordánsku známom ako Džábir, v Sýrii ako Nasíb, malo totiž pozitívne výsledky testov na ochorenie COVID-19 niekoľko zamestnancov. Všetci ostatní pracovníci preto pôjdu do karantény.

Od utorka Jordánsko zaznamenalo 25 nových prípadov lokálneho prenosu koronavírusu; väčšinou ide o Jordáncov vracajúcich sa do vlasti prostredníctvom repatriačných letov.

20:30 Španielsky futbalový veľkoklub FC Barcelona sa pridal do bohatého zoznamu mužstiev, v ktorých testovanie odhalilo nákazu koronavírusom.

20:00 Nórsko sa vzhľadom na prudký nárast prípadov rozhodlo rozšíriť povinnosť karantény pre osoby prichádzajúce z ďalších vybraných krajín. Podľa nariadenia, ktoré vstúpi do platnosti v sobotu, budú musieť desaťdňovú karanténu podstúpiť aj osoby, ktoré prichádzajú do Nórska z Poľska, Malty, Islandu, Cypru a Holandska, ako aj z Faerských ostrovov a niektorých regiónov Dánska a Švédska.

19:30 Vakcína proti ochoreniu Covid-19 by mohla byť podporou pre svetový akciový trh, ktorý naďalej rastie aj napriek obavám z nárastu prípadov v niektorých štátoch. Ekonómovia uvádzajú, že pozadie trhov by mohlo pre investorov vyzerať o pár mesiacov úplne inak.

19:05 Golfový turnaj US Masters sa v tomto roku uskutoční bez divákov. Zapríčinila to pandémia koronavírusu, pre ktorú už prestížne podujatie v Auguste presunuli z apríla na 12. až 15. novembra.

18:35 V Lisabone už je aj výprava Atlética Madrid. Po tom ako sa nakazili dvaja jeho hráči koronavírusom, absolvovali všetci druhú sériu a všetky testy už boli negatívne.

18:05 Nákazu novým koronavírusom potvrdili na žilinskom okresnom súde aj prokuratúre.

17:35 Podľa premiéra Igora Matoviča Gröhling „predbieha“ a konečné znenie vyhlásenia bude mať na starosti minister zdravotníctva Marek Krajčí.

V stredu pribudlo vo Švajčiarsku 274 nových prípadov v porovnaní približne s pätnástimi až dvadsiatimi prípadmi, ktoré pribúdali v júni.

17:05 Majstrovstvá sveta v cestnej cyklistike, ktoré boli naplánované od 20. do 27. septembra v okolí Aigle, sa neuskutočnia. Švajčiarska vláda pre pandémiu predĺžila zákaz organizácie podujatí s viac než 1000 účastníkmi do 1. októbra.

16:35 Pozrite si, aké sú ďalšie plány vlády v súvislosti s rozmáhajúcou sa pandémiou.

15:40 Premiér Igor Matovič a jeho ministri sa po dlhom rokovaní vlády postavili pred novinárov a prehovorili o aktuálnej epidemiologickej situácii, ktorá sa na Slovensku zhoršuje. Ako to bude so začiatkom školského roka? Chystá sa sprísňovanie opatrení? Kto bude tieto opatrenia koordinovať?

15:20 Vo firme Fekollini, ktorá vyrába plnené bagety a sendviče, zistili najmenej 24 prípadov nákazy. Spoločnosť po minulotýždňovom zistení kontaktov pozitívnych osôb medzi pracovníkmi dala otestovať viac ako 500 svojich zamestnancov, regionálna hygienička Iveta Šuleková predpokladá, že počet infikovaných sa môže zvýšiť. Výsledky sú len priebežné.

15:15 Obce a vyššie územné celky by mali dostať návratnú finančnú výpomoc na kompenzáciu výpadku dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020. Vláda schválila návrh ministerstva financií.

Rezort priblížil, že v tomto roku zásadným spôsobom negatívne ovplyvnila hospodárenie a celkovú finančnú situáciu územnej samosprávy pandémia spôsobená ochorením COVID-19. V dôsledku prijatých epidemiologických opatrení sa znížila ekonomická aktivita, čo sa odrazilo na negatívnom vývoji výberu dane z príjmov fyzických osôb. Výpadok dane z príjmov fyzických osôb oproti schválenému rozpočtu verejnej správy na tento rok predstavuje u obcí sumu 121.527.000 eur a u vyšších územných celkov sumu 52.075.000 eur podľa prognózy MF SR za jún 2020.

15:00 Nórsko zavádza karanténu pre cestujúcich z ďalších krajín - ide o Poľsko, Holandsko, Malta, Island, Cyprus, Faerské ostrovy a časti Švédska a Dánska.

13:05 Rozpustenie parlamentu na Novom Zélande odložili najmenej do budúceho týždňa pre narastajúci počet nakazených novým koronavírusom

12:28 Najväčší počet nových prípadov nákazy najnovšie zaznamenali v Galante. Novým ohniskom je firma s viac než 500 zamestnancami, podľa medializovaných informácií je to spoločnosť Fekollini, ktorá vyrába a distribuuje známe bagety a sendviče.

12:25 Nové prípady ochorenia na Slovensku sú najmä úzke kontakty s už potvrdenými prípadmi, ale aj importované zo zahraničia. Komunitné šírenie zaznamenané nebolo. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva na sociálnej sieti.

12:20 Rakúsko hlási 194 nových prípadov nákazy. Najviac, 91, evidujú vo Viedni.

12:00 Pápež František odsúdil kultúru individualizmu, ktorú odhalila pandémia nového koronavírusu a ktorej obeťou sa stala starostlivosť o najslabších členov spoločnosti. František v príhovore na pravidelnej stredajšej audiencii vyzval veriacich, aby práve teraz - v období, keď odborníci pracujú na vývoji liečby koronavírusovej nákazy, ktorá "postihla nás všetkých bez rozdielu" - "prekonali osobný a kolektívny individualizmus".

Pápež povedal, že "pandémia odhalila, akí sme všetci zraniteľní a navzájom prepojení", pričom si zároveň "viac uvedomujeme šírenie nesprávneho, individualistického spôsobu myslenia v našej spoločnosti, takého, čo popiera ľudskú dôstojnosť a vzťahy, čo vníma osoby ako spotrebný tovar a vytvára kultúru akýchsi 'jednorazových' výrobkov".

11:20 K návrhu pandemickej komisie, ktorý sa týka nástupu žiakov do škôl, plánuje ministerstvo školstva predložiť kompromisný návrh. Uviedol to minister školstva Branislav Gröhling.

10:25 Koronavírus oživil v Taliansku prastarú tradíciu s temnou históriou - vínne okienka, ktoré v Toskánsku vznikli okolo roku 1600 počas morovej epidémie.

10:15 Po utorňajšom testovaní pribudlo 21 nakazených v okrese Galanta, 16 nových nakazených eviduje okres Bratislava, siedmich okres Senec, piatich okres Bánovce nad Bebravou, štyroch okres Trnava, troch okres Dunajská Streda. V Košiciach a v okresoch Kysucké Nové Mesto, Prešov, Skalica, Trebišov sú po dvaja novonakazení. Okresy Banská Bystrica, Liptovský Mikuláš, Nové Mesto Nad Váhom, Nové Zámky, Rožňava, Ružomberok, Trenčín, Vranov nad Topľou a Zvolen evidujú po jednom novonakazenom.

10:10 Ako informoval portál korona.gov.sk, počet hospitalizovaných pacientov je aktuálne 58. U 40 z nich bolo ochorenie COVID-19 potvrdené. Na jednotke intenzívnej starostlivosti sú dvaja pacienti, na umelú pľúcnu ventiláciu sú napojení rovnako dvaja pacienti. Kĺzavý medián má hodnotu 43.

10:05 Uplynulý deň urobili laboratóriá 3 131 testov, spolu doposiaľ otestovali vyše 284-tisíc vzoriek. Nepribudlo žiadne úmrtie, vyliečilo sa desať pacientov. Počet ľudí, ktorí prekonali koronavírus, tak stúpol na 1884.

10:00 Vybavenie žiadosti o príspevok z „prvej pomoci“ sa zrýchlilo zhruba o polovicu, najpočetnejšími žiadateľmi boli subjekty v priemysle. Informovalo o tom v stredu ministerstvo práce.

9:55 Na Slovensku pribudlo až 75 nových prípadov nákazy. 21 hlásia z Galanty, 16 z Bratislavy.

9:50 Počet prípadov nákazy koronavírusom v Indii presiahol v stredu 2,3 milióna, keď za posledných 24 hodín pribudlo 60.963 infikovaných. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

India tiež v stredu hlásila 834 nových úmrtí a celkovo ich zaznamenala 46 091. India má tretí najvyšší počet prípadov nákazy, po Spojených štátoch a Brazílii, ale iba piaty najvyšší počet úmrtí. A úrady navyše tvrdia, že smrtnosť prvýkrát klesla pod dve percentá.

9:10 Česko potvrdilo k polnoci z utorka na stredu 288 nových prípadov nákazy koronavírusom v priebehu uplynulých 24 hodín. Informovala o tom tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

8:58 Regionálna vláda v Bruselskom regióne nariadila v stredu povinné nosenie rúšok na všetkých verejných miestach, informovala verejnoprávna televízia RTBF.

8:35 Brazílska futbalová konfederácia zmenila testovací protokol na koronavírus. Reagovala na zmätky počas víkendového úvodného kola tamojších súťaží, keď museli tesne pred výkopom odložiť niekoľko zápasov pre infekciu v tímoch.

Podľa nových pravidiel absolvujú všetci hráči testovanie 72 hodín pred každým duelom, vyšetria aj tých, ktorí sa nedostanú do nominácie a nebudú ani na striedačke.

8:23 Austrália zaznamenala v stredu 21 úmrtí v dôsledku choroby COVID-19 v priebehu uplynulých 24 hodín. Ide o najvyšší počet úmrtí súvisiacich s COVID-19 v krajine od začiatku pandémie.

8:13 Koronakríza zasiahla úspory Slovákov. Podľa psychológov sa najhoršie s neistou ekonomickou situáciou vyrovnávajú seniori. O aktuálnej situácií sme sa rozprávali so psychologičkou Luciou Košťálovou.

7:50 Šesť štátnych laboratórií financovaných zo štátneho rozpočtu sa bude môcť uchádzať o podporu cez eurofondy určené na zvládnutie situácie spôsobenej pandémiou nového koronavírusu.

7:30 Zdravotnícke opatrenia proti novému typu koronavírusu a nemocničné náklady od polovice marca do konca júna vyšli belgickú štátnu pokladnicu na zhruba 512 miliónov eur. Uviedol to v utorok belgický týždenník Knack s odvolaním sa na údaje Národného inštitútu pre nemocenské poistenie.

7:05 V Libanone utorok zaznamenali viac ako 300 prípadov nákazy novým koronavírusom, čo predstavuje rekordný denný prírastok.

6:35 Žiaci v Škótsku sa po takmer päťmesačnej prestávke spôsobenej pandémiou koronavírusu začali vracať naspäť do škôl. V súlade s nariadením regionálnej vlády sa deti v jednotlivých oblastiach Škótska budú vracať do školských lavíc postupne až do 18. augusta.

6:10 Pandemický plán, ktorý odobrila Pandemická komisia vlády SR, počíta s viacerými fázami. Ako uviedlo ministerstvo zdravotníctva, Slovensko sa podľa neho nachádza v prvej fáze.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v utorok, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok