Pompeo v Plzni ochutnal pivo, s Petříčkom hovorili aj o 5G sieti

TA3 TASR
11.8.2020 22:27

Americký minister zahraničných veci Mike Pompeo je na návšteve Česka. Rokoval o vzťahoch s Čínou, ale aj o spolupráci medzi krajinami v oblasti nových technológií. Česko pritom neráta s podpisom nového memoranda s USA, ktoré sa týka výstavby nového jadrového bloku v Dukovanoch.

Pripomenul inváziu vojsk

Pompeo navštívil v utorok so svojím českým náprotivkom Tomášom Petříčkom v Plzni pamätník nazvaný Díky, Ameriko! pripomínajúci oslobodenie tohto západočeského mesta americkou armádou. Pompea k pamätníku sprevádzalo asi 20 policajných áut a vrtuľník. Plzenský starosta Martin Baxa privítal oboch ministrov príhovorom v češtine i angličtine. Zaznela tiež americká aj česká hymna. Baxa vzdal spolu s ministrami hold americkým hrdinom, ktorí sa podieľali na oslobodenie Plzne v máji 1945.

Rokovať budú zrejme aj o Dukovanoch

"Vďaka, Amerika, za to, že si pred 45 rokmi a ešte mnohokrát potom bola našou oporou," povedal Petříček. "Jeden z nápisov na pamätníku hovorí, že nikdy nezabudneme — a skutočne, týmto stretnutím históriu udržujeme nažive," povedal Pompeo. Americký minister pripomenul aj inváziu vojsk Sovietskeho zväzu a Varšavskej zmluvy v auguste 1968 a odvahu občanov vtedajšieho Československa.  "Američania vám ďakujú, naši českí priatelia. Ďakujeme za všetko, čo robíte pre slobodu, aj za to, že v srdci uchovávate spomienku na našich padlých krajanov," uviedol Pompeo.

Medzi stĺpy pamätníka potom vojaci umiestnili dva veľké pamätné vence. Stretnutie amerického a českého ministra zahraničných vecí je podľa Petříčka znamením dobrých vzťahov medzi oboma krajinami.

Šéf českej diplomacie mal neskôr na programe neformálnu večeru s Pompeom v plzenskom pivovare. Hovoriť na nej podľa neho budú najmä situácii v Bielorusku, spolupráci s USA vo vedecko-technickej oblasti, ako aj o vzťahu k Rusku a jeho zasahovaní do diania v iných štátoch prostredníctvom internetových technológii a tiež vzťahu k Číne a Hongkongu.

Pompeo pricestoval v utorok ráno spoločne so svojou manželkou do Česka, kde začal svoju päťdňovú cestu po krajinách strednej Európy. V ČR bude dva dni. Po utorňajšej návšteve Plzne sa v stredu presunie do Prahy, kde sa stretne s českým prezidentom Milošom Zemanom a premiérom Andrejom Babišom. Rokovať by mali najmä o spolupráci oboch krajín v bezpečnostnej a hospodárskej oblasti, pričom témou zrejme bude aj dostavba jadrovej elektrárne Dukovany či automobilový priemysel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok