V Bejrúte si pripomenuli obete tragédie, počet mŕtvych vzrástol

TA3 TASR
11.8.2020 19:58

Presne o 18.08 h miestneho času sa v utorok v Bejrúte rozozvučali zvony kresťanských chrámov a mešity zvolávali na modlitby za obete mohutnej explózie, ktorá pred týždňom otriasla libanonskou metropolou.

V Bejrúte si pripomenuli obete tragédie, počet mŕtvych vzrástol
SITA/AP

Výbuch si podľa najnovšej bilancie, zverejnenej v utorok ministerstvom zdravotníctva, vyžiadal najmenej 171 mŕtvych a vyše 6000 zranených. Následná tlaková vlna spôsobila v meste obrovské materiálne škody. Bez strechy nad hlavou je takmer 300.000 jeho obyvateľov. Explózia v prístave a fakt, že za ňu zrejme môže aj skorumpovanosť štátnych úradníkov, vyvolali v Bejrúte protesty. Pod ich tlakom libanonská vláda v pondelok podala demisiu.

Výbuch si podľa najnovšej bilancie, zverejnenej v utorok ministerstvom zdravotníctva, vyžiadal najmenej 171 mŕtvych a vyše 6000 zranených.

V blízkosti prístavu sa v utorok zhromaždilo niekoľko stoviek Libanoncov, väčšinou oblečených v bielom, ktorí mali v rukách tabuľky s menami obetí, ich národnosťou a zeleným cédrom — symbolom Libanonu. Niektorí z prítomných plakali, iní len s námahou zadržiavali slzy.

Na obrovskej obrazovke nad nimi sa objavili videozáznamy výbuchu spolu so scénami paniky, ktorá po ňom nasledovala v štvrtiach v blízkosti prístavu. "Nebudeme trúchliť, nebudeme chodiť v čiernom, kým nebudeme pochovávať tých, ktorí sú pri moci," povedal jeden z rečníkov, keď sa na obrazovke postupne objavovali mená obetí. Zhromaždení ľudia žiadali, aby odstúpila nielen vláda, ale celá politická garnitúra, ktorú tiež vinia za tragédiu spred týždňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok